SOCIAL 12 iunie 2018

Căpușele continuă să atace: zeci de persoane au ajuns la spital cu înțepături

de Geanina Lupșa | 890 vizualizări

Peste 50 de pacienți s-au prezentat la Secția UPU-SMURD, din cauza înțepăturilor de căpușe, în ultima săptămână

La  Secția de Urgențe, UPU-SMURD, a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”  din Sfântu Gheorghe, au ajuns 56 de persoane din cauza înțepăturilor de căpușe, în perioada 4-11 iunie.

Minusculele insecte își fac  în continuare simțită prezența. Pe parcursul săptămânii trecute, la Secția de Urgențe, UPU-SMURD, a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe, s-au înregistrat 56 de persoane cu înțepături de căpușă.

Numărul înțepăturilor de căpușe din ultima săptămână  este în creștere față de cazurile înregistrate în urmă cu două săptămâni, în intervalul 28 mai - 4 iunie, când la Secția de Urgențe UPU-SMURD, s-au prezentat 43 persoane, din aceeași cauză.

Medicul specialist dermato-venerolog, Dr. Dénes László al Spitalului Județean vine în ajutor cu câteva recomandări pentru prevenirea și tratarea înțepăturilor de căpușe.

- Metode de protecție împotriva mușcăturilor de căpușă: spray-uri protectoare împotriva insectelor, ce se aplică pe piele. Când ieșiți la picnic sau mergeți la munte, încercați să vă acoperiți pe cât posibil. Încercați să băgați pantalonii în șosete pentru a împiedica pătrunderea căpușelor pe sub haine. Purtați încălțăminte adecvată! Evitați să mergeți prin iarbă înaltă sau tufișuri. 

- Adresați-vă medicului imediat ce descoperiți căpușă “lipită” de piele, sau dacă aveți astfel de simptome, într-un timp cât mai scurt de la mușcătură pentru îndepărtarea căpușei! Prezentarea la medic în timp util, vă poate scuti de diverse complicații precum bolile pe care le transmit aceste vietăți

- Cel mai important aspect este îndepărtarea căpușei. Căpușa nu trebuie smulsă, deoarece capul rămâne prins în interiorul pielii și este mai dificil de scos ulterior. Există o ustensilă special concepută pentru îndepărtarea căpușelor ce se găsește în spitale, policlinici, cabinete medicale. Cu ajutorul acesteia medicul vă scoate căpușa fără să o rupă, adică fără să rămână părți din căpușă atașate în continuare de pielea dumneavoastră.

- Nu încercați să îndepărtați singuri căpușa! Nu folosiți vaselină, fosfor, căldură sau alte metode experimentale ineficiente pentru a o îndepărta! 

774 de pacienți au ajuns săptămâna trecută la Secția UPU SMURD

În total, la Secția de Urgențe, UPU-SMURD, a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”  din Sfântu Gheorghe, în perioada 4-11 iunie, s-au prezentat 774 de pacienți, iar în 194 de cazuri specialiștii instituției au recurs la internare.

Numărul total de cazuri înregistrate, în perioada vizată, se divid, în funcție de specialități, în felul următor: cel mai mare număr s-a înregistrat la urgențe de medicină internă (226 cazuri), la urgențe pediatrice (138 cazuri), la urgențe ortopedice (traume) (110 cazuri), urgențe neurologie (76 cazuri), urgențe chirurgicale (75 cazuri), urgențe ginecologice (59 cazuri), urgențe cardiovasculare(53 cazuri), iar cel mai mic număr s-a înregistrat la urgențe psihiatrice (37 cazuri).

De asemenea, în perioada de referință la secția de specialitate a spitalului au decurs 25 de nașteri, dintre care 11 fete și 14 băieți.

Totodată, 6 persoane au ajuns în stare de ebrietate, săptămâna trecută, la secția UPU-SMURD a Spitalului. Pe lângă acestea,  încă 7 persoane au fost transportate la secție, cu leziuni rezultate din agresiuni.

Tot în perioada 4-11 iunie, la secția UPU-SMURD o fost transportată și o victimă a unui accident rutier.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.