SOCIAL 28 decembrie 2022

„Binele nu trebuie să îl facem numai în perioada sărbătorilor, ci trebuie să fie o dispoziție permanentă”

de Iulia Drăghici - Taraș | 3654 vizualizări

Interviu cu preotul misionar de caritate Cristian-Anthonio Pintrijel din Covasna, despre campania „Caravana bucuriei darului”

„Caravana bucuriei darului”, coordonată de preotul misionar de caritate Cristian-Anthonio Pintrijel de la Paraclisul Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza” din stațiunea Covasna, a ajuns anul acesta la 700 de persoane. Deși este o acțiune cu tradiție deja, anul acesta a depășit orice record, atât ca număr de beneficiari, cât și ca valoare a sumei strânse din donații. Este vorba despre peste 90.000 de lei! Am aflat mai multe despre demersul de anul acesta, ajuns la a V-a ediție, chiar de la preot, prin postările pe care le-a făcut pe pagina lui de Facebook, respectiv printr-o serie de întrebări transmise zilele trecute, la care acesta a avut amabilitatea să ne răspundă în scris chiar în perioada sărbătorilor. Citiți în continuare un interviu despre acțiunea care merită din plin nu doar promovată, ci și copiată și multiplicată. 

– În primul rând, spuneți-ne câteva cuvinte despre acțiunea pe care o organizați deja cu tradiție. 

Cu ajutorul lui Dumnezeu, am încheiat și acest an, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, acțiunea pe care am intitulat-o „Caravana bucuriei darului”, o acțiune reușită, pentru care îi mulțumesc în primul rând lui Dumnezeu pentru că m-a binecuvântat a trăi șansa de a fi un smerit purtător de gânduri încurajatoare semenilor mei și de a oferi mici daruri prin intermediul Caravanei filantropiei.

Alese mulțumiri Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, pentru grija părintească și dragostea cu care ne-a binecuvântat și această acțiune, aflată, din mila lui Dumnezeu, în acest an la a cincea ediție.

– În ce localități ați ajuns? Am văzut pe Facebook: Covasna, Păpăuți, Oituz, Mărtănuș, Sfântu Gheorghe, Zăbala și Lunca Ozunului din județul Covasna și Plăieșii de Jos și Miercurea Ciuc din județul Harghita. Am sărit vreuna?

Au beneficiat de aceste daruri aproximativ 300 de familii, dintre care 250 copii și în jur de 500 adulți și vârstnici din județul Covasna, respectiv din municipiul Sfântu Gheorghe, orașul Covasna, Oituz, Ojdula, Mărtănuș, Zăbala, Păpăuți, comuna Plăieșii de Jos cu satele Plăieșii de Jos, Plăieșii de Sus, Imper, Iacobeni, Cașinu Nou și Lunca Ozunului, români, cât și etnici maghiari și romi. Oriunde am fost solicitați pentru a ajuta, am răspuns cu: „Sigur că da, cu drag!”. 

– Câte pachete ați distribuit în total?

Așadar, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun din acest an au fost distribuite 700 pachete, dintre care 220 pachete cu dulciuri. La acestea s-au adăugat, în anumite cazuri, și produse vestimentare, jucării și ajutoare financiare. Pachetele au fost foarte consistente. Un pachet pentru 2 persoane a cântărit aproximativ 20 de kg, pentru familii numeroase ajungând chiar și la 70 de kg de produse, de la alimente din cele mai diverse, până la produse de igienă și îngrijire.

– Cum ați ales beneficiarii? 

În localitățile sus amintite am luat legătura cu preoții parohi și, în anumite cazuri, cu biroul de asistență socială pentru a identifica persoanele și familiile aflate în mare dificultate. De asemenea, am fost înștiințat și de către persoane fizice, prin intermediul Facebook, după ce au văzut postările de la începutul acțiunii noastre - cele cu organizarea cumpărăturilor și a pachetelor - despre existența anumitor familii sau persoane care au nevoie de ajutorul nostru pentru a se bucura și ei de sărbătoarea Nașterii Domnului, având pe masă ceea ce se cuvine să aibă fiecare creștin în ziua de Crăciun.

– Cât timp a durat toată pregătirea campaniei? Și cine v-a sprijinit? 

Toată acțiunea a durat 2 săptămâni, dacă mă refer doar la cumpărături, pregătirea și distribuirea pachetelor. Însă aceasta a început cu aproximativ o lună înainte, cu întocmirea listelor și strângerea fondurilor. Au fost prieteni care mi-au sărit în ajutor, fără a le-o cere, știind despre campaniile noastre din ceilalți ani, în mod deosebit despre cea din preajma sărbătorilor de Paști din acest an. Am apelat strict la rude, fii și fiice duhovnicești, prieteni ai paraclisului nostru, angajați ai Spitalului de Cardiologie, prieteni mai vechi și mai noi din țară și din străinătate. La aceștia s-au adăugat pe parcurs și alte persoane care au aflat despre activitatea noastră și ne-au sărit în ajutor. 

În mod deosebit, o mână de covăsneni cu suflete nobile s-au remarcat prin implicare, în primul rând dintre cei care vin la paraclisul nostru, precum și colegi de la Spitalul de Recuperare Cardiovasculară din Covasna. Dintre aceștia, o fiică duhovnicească, medic cardiolog, căreia nu îi voi da numele, însă care a fost de la începutul acestei acțiuni, acum 5 ani, alături de mine și de soția mea, Alexandra, și care, în fiecare an, se distinge ca cel mai inimos și darnic binefăcător al campaniei. La cumpărături și facerea pachetelor m-au ajutat câțiva fii și fiice duhovnicești, pe care îi număr pe degetele de la maxim două mâini. Au fost zile în care am fost doar 2 sau 3 persoane la cumpărături sau la facerea pachetelor. Însă, atunci când credeam că nu voi reuși, apăreau 4-5 persoane, prieteni, cunoscuți și împlineam ceea ce aveam de împlinit pentru ziua respectivă.

Un mare „mulțumesc” adresez conducerii și personalului magazinului Penny din orașul Covasna care ne-au ajutat pentru a fi eficienți cu procesul de cumpărare, precum și cu cel de încărcare a produselor în mașini. Am economisit mult timp față de cazul în care ar fi trebuit să facem cumpărăturile în mod clasic, să trecem pe la casă toate produsele. Din păcate, nu am putut obține nici un fel de reducere la toată cantitatea de produse. Știu că nu depinde de cei din Covasna. Poate pe viitor voi face o adresă către conducerea centrală a magazinelor Penny pentru a ne susține, măcar cu un discount.

Un moment de maximă emoție l-am trăit în municipiul Miercurea-Ciuc, unde, cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Episcop Andrei, am oferit 180 de pachete pentru toți locatarii unui bloc social, oameni necăjiți care trăiesc în condiții precare, multe familii cu mulți copii, nefamiliști, precum semeni ai noștri aflați în adăpostul de noapte. Numai în acest bloc valoarea pachetelor a fost de peste 20.000 lei.

Legat de valoarea totală a acțiunilor social-filantropice cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, cu toate scumpirile din acest an, am depășit recordul atât la numărul de pachete pe care le-am distribuit la acțiunile precedente, precum și la valoarea totală a acțiunii, care acum a depășit suma de 90.000 lei.

Îmi doresc ca toate mulțumirile și binecuvântările pe care mi le-au oferit frații și surorile noastre aflate în lipsuri, nevoi și suferință, cu care m-am întâlnit spre a le aduce o brumă de mângâiere, să se reverse din belșug peste toți cei ce ne-au ajutat să împlinim această acțiune, peste familiile dumnealor și peste toți cei dragi. 

De asemenea, alese mulțumiri și gânduri de adâncă recunoștință celor care și-au dedicat din timpul lor prețios pentru a ajuta la facerea pachetelor, în mod deosebit celor care ne-au ajutat cu transportul produselor cumpărate, precum și la distribuirea pachetelor la sutele de destinatari. Au fost 2 săptămâni solicitante, dar aducătoare de bucurie. 

– Ce mesaj ați avea pentru covăsneni pentru ce urmează după aceste sărbători? La ce să fie atenți în perioada următoare?

Este adevărat că binele nu trebuie să îl facem numai în perioada sărbătorilor, ci trebuie să fie o dispoziție permanentă. Devenim mai buni făcând binele și străduindu-ne, cu ajutorul lui Dumnezeu, să îl împlinim bine. Nu am publicat acțiunea noastră pentru a ne lăuda, așa cum au afirmat unii, ci pentru a arăta bucuria de a jertfi și dărui și a-i însufleți și pe alții a ieși din starea de confort și nepăsare și a de face ceva bun spre folosul lor sufletesc și bucuria aproapelui. Fotografiile pe care le-am făcut cu cei cărora le-am oferit pachetele pot fi un reper pentru cei ce vor să ajute, arătându-le unde ar fi nevoie de ajutor. Sunt de asemenea multe persoane care nu au dorit să apară în fotografii și le-am înțeles opțiunea. Nu le-am făcut pentru a-i pune în anumite ipostaze incomode, ci în primul rând pentru a-i bucura pe cei care ne-au ajutat prin confirmarea faptului că darul lor a ajuns unde trebuie, apoi pentru a fi, așa cum am amintit, un imbold spre a fi ajutați mai mult, dacă se poate și pe parcursul anului, de către cei ce doresc a face o faptă bună. 

Îl rog pe Bunul Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toți cei ce ne-au ajutat cu belșug de har, de pace, de sănătate și de fericire atât aici, în această lume efemeră, dar mai ales în cea veșnică.

Anul care vine să fie binecuvântat de Dumnezeu cu pace și bucurie, să se stingă vrajba, răutatea și invidia din inimile oamenilor, să domnească pacea pe pământ, să ne străduim cu toții să devenim mai buni prin apropierea și împropierea valorilor duhovnicești, morale și a celor ce țin de păstrarea și valorificarea identității noastre naționale și creștine. 

Doresc tuturor covăsnenilor și românilor din țară și din diaspora sărbători binecuvântate în continuare, iar Bucuria bucuriilor - Domnul Hristos să îi bucure în tot locul și-n tot ceasul!

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

Adăugăm și precizarea, pe care am primit-o ulterior, că mai mulți polițiști din cadrul IPJ Covasna au dat o mână de ajutor la distribuirea pachetelor, la Comandău și Brateș.

Sursa foto: Facebook

***Votează Superlativele OCV 2022 AICI! Votul tău ne ajută să aflăm care sunt evenimentele și personalitățile locale care au marcat ultimul an și să le premiem în consecință. 
Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.