SOCIAL 4 august 2022

Aproape 197.000 de covăsneni au participat la recensământ

de Iulia Drăghici - Taraș | 563 vizualizări

Urmează un demers post-recensământ de control, în Chilieni, Coșeni și Mereni 

Aproape 197.000 de covăsneni (mai exact 196.824) au participat la Recensământul Populației, ceea ce reprezintă 99,5% din populația țintă estimată, potrivit datelor Institutului Național de Statistică și Direcției Județene Covasna. Chiar dacă perioada colectării informațiilor s-a încheiat, acum urmează prelucrarea datelor obținute. Primele rezultate vor fi făcute publice în decembrie. Important de știut este și că în perioada 8 – 19 august va fi organizat un recensământ de verificare. Demersul va viza localitățile Chilieni, Coșeni și Mereni. 

Directorul Direcției Județene de Statistică, Illés Andrea, spune că, deși a pornit mai greu, procesul de recenzare s-a încheiat cu bine în județul Covasna și din datele oficiale se pare că doar o singură amendă a fost aplicată unei persoane din Sfântu Gheorghe, care a refuzat colaborarea cu autoritățile. 

Dacă pornim de la premisa că a fost organizat pentru prima dată în această modalitate, și online, și pe teren, am ieșit peste așteptări. Inițial, la autorecenzare, ne-am pus, teoretic, ținta de 35 – 40% colectare a datelor. Oamenii au fost deschiși. Au apelat la ajutorul recenzorilor care au fost la punctele de autorecenzare asistată. Astfel am trecut de această etapă cu 62,6%. Am intrat pe teren cu 228 de recenzori, un număr mult inferior față de 2011. Ne-a luat puțin timp până când am reușit să intrăm în teren. Dar pot să zic că recenzarea a decurs corect și în parametri normali. Nu am avut cazuri excepționale. După cunoștințele mele, a fost o singură amendă dată, la Sfântu Gheorghe. Dar nu acesta a fost scopul prioritar. (...) Persoanele despre care din bazele de date reiese că la 1 decembrie 2021 erau pe teritoriul României vor fi incluse în populația rezidentă din surse administrative. (...) Eu consider că am reușit să finalizăm recensământul conform prevederilor. Le mulțumim oamenilor care au fost de ajutor și au venit înspre noi. Urmează ca în decembrie să vedem rezultatele”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, Illés Andrea. 

Recensământ de verificare la Chilieni, Coșeni și Mereni 

Este important de precizat și că în perioada 8 – 19 august mai urmează un demers similar recensământului în localitățile Chilieni și Coșeni (aparținătoare reședinței de județ), dar și Mereni, pentru verificare. Va fi un chestionar mai simplu, dar similar celui de recensământ, cu scopul de control. 

Localitățile pentru verificarea recensământului au fost alese aleatoriu. 

Este o parte a recensământului prin care se aleg anumite sectoare aleatoriu și se recenzează din nou, pur statistic, nu are nici o conotație, doar ca să vedem dacă datele colectate în perioada de recensământ chiar sunt valabile. Oamenii să nu creadă că încă mai recenzăm. Vom utiliza un chestionar simplificat, deci nu vor fi toate acele întrebări din recensământul propriu-zis. Dar recenzorii vor presta aceleași activități ca și la recensământ”, ne-a explicat Illés Andrea. 

La nivel național, 95,4% recenzare 

Ultima etapa de colectare a datelor de recensământ, atât prin deplasarea recenzorilor la adresele de reședință obișnuită a populației care nu s-a autorecenzat online în perioada 14 martie - 27 mai 2022, cât şi prin colectarea datelor de la punctele de recenzare fixă (17 în total în județul Covasna), a fost finalizată pe 31 iulie 2022. 

La nivel național, până la finalul ultimei zile de recenzare, s-au înregistrat în total 18,15 milioane de persoane, reprezentând 95,4% din populația rezidentă țintă estimată a României la 1 decembrie 2021 (19,02 milioane persoane), arată datele oficiale. 

După încheierea perioadei de colectare a datelor, conform art. 22 din O.U.G nr 19/2020, „se realizează asigurarea completitudinii datelor individuale privind persoanele, gospodăriile, locuințele și clădirile. Aceasta se realizează prin imputare prin metode statistice, din surse statistice și administrative, pentru acele unități statistice pentru care nu există un formular completat cu date, în conformitate cu metodologia prevăzută la art. 9 alin. (4).” Metodologia de imputare statistică ce se va aplica pentru recensământ a fost aprobată în iulie 2021, de către Comisia Centrală pentru Recensământul Populației și Locuințelor (CCRPL2021)”, se arată într-un comunicat de presă publicat pe pagina Direcției Județene de Statistică. 

RPL 2021 este primul recensământ din România organizat integral în format digital și al treisprezecelea recensământ din istorie, respectiv al patrulea după Revoluția din 1989. 

Primele rezultate ale Recensământului Populației şi Locuințelor runda 2021 (RPL 2021) vor fi diseminate în cursul lunii decembrie 2022, urmând ca datele complete şi finale să fie făcute publice la finalul anului 2023.

Sursa foto: Facebook/Primăria Sfântu Gheorghe

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.