SOCIAL 18 august 2011

APIA Covasna va distribui în curând noi ajutoare pentru cei defavorizaţi

de Székely Emőke | 779 vizualizări

26.466 de covăsneni beneficiază de ajutoare materiale din partea Uniunii Europene.

Pentru cei mai săraci dintre noi chiar şi cel mai mic ajutor este important, mai ales dacă este vorba de alimente de bază, care sunt indispensabile pentru viaţa de zi cu zi. Vedem deseori oameni care sunt în stare să se bată pentru o pungă cu alimente. Aceste scenarii sunt de fapt dovada faptului că sunt mii de cetăţeni ai acestei ţări care de-abia o duc de pe o zi pe alta.

Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Covasna, împreună cu Consiliul Judeţean Covasna şi cu administraţiile publice locale din judeţ vin în întâmpinarea acestor persoane nevoiaşe cu programul Plan European de Furnizare de Ajutoare Alimentare în beneficiul persoanelor cele mai nevoiaşe. Directoarea APIA Covasna, Angela Negoiţă, a declarat că „în judeţul Covasna sunt 26.466 de persoane care beneficiază de aceste ajutoare materiale din partea Uniunii Europene. Potrivit Hotărârii de Guvern nr 600/2009 privind stabilirea beneficiarilor de ajutoare alimentare care provin din stocurile de intervenţie comunitare destinate categoriilor de persoane cele mai defavorizate din România şi atribuţiilor instituţiilor implicate în plan european, beneficiarii sunt împărţiţi în patru categorii sociale: familiile şi persoanele singure care au stabilit, prin dispoziţia scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat; şomerii care beneficiaza de indemnizaţie de şomaj; pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi se află sub 400 lei/lună; şi persoanele neinstituţionalizate cu handicap grav şi accentuat, adulţi şi copii”.

 

Primele ajutoare, pe 22 august

 

Ajutorul acordat constă în produse alimentare de bază, şi anume: făină albă, mălai, paste făinoase, orez, biscuiţi şi lapte praf. Angela Negoiţă ne-a spus că „primele ajutoare ajung în Sfântu Gheorghe în data de 22 august, acestea vor fi depozitate aici, după care vor fi livrate în judeţ. Consiliul Judeţean este cel care va transporta produsele în localităţile covăsnene, pe baza unui grafic de livrări, iar primăriile le vor distribui persoanelor beneficiare”.

Directoarea APIA a precizat că toată operaţiunea va fi controlată de către inspectorii APIA. Aceştia vor efectua controale atât la depozit, cât şi la primării, dar vor merge şi în casele beneficiarilor pentru a verifica dacă aceştia au primit alimentele sau nu.

Soţii Vargha din Sfântu Gheorghe au beneficiat la sfârşitul anului trecut de aceste ajutoare. I-am căutat pentru a ne spune cât de mult i-a ajutat şi pentru a-i întreba dacă ştiu despre faptul că programul se derulează şi anul acesta, fiind şanse ca ei să primească din nou ajutoare. Ne-a primit Maria, o femeie necăjită, fără serviciu, a cărei faţă s-a luminat brusc la auzul veştii. Ea a declarat că „ne-au fost de mare ajutor produsele pe care l-am primit. În sfârşit cineva se gândeşte şi la cei mai săraci. Anul trecut am primit 14 kg de faină, 7 kg de mălai, paste făinoase, biscuiţi, 1 kg zahăr, 1 kg lapte praf. Din făina pe care ne-au dat-o, am copt pâine, mălaiul ne-a ajuns şi el o vreme, iar copiii s-au bucurat pentru biscuiţi. Dacă este adevărat că putem primi şi anul acesta, mă bucur foarte mult. Ne este greu să trăim numai din ajutorul social al bărbatului meu, aşa că orice ajutor este binevenit”.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
cititor, 18 august 2011
Ar fi indicat sa se evalueze mai bine cine primeste si cine nu. Prea se incurajeaza nemunca si statul acasa cu mana intinsa!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.