SOCIAL 26 martie 2013

Analize și controale gratuite de Ziua Mondială a Sănătății

de Monica Vrânceanu | 1023 vizualizări

Spitalul Judeţean sărbătorește anul acesta 160 de ani de existență

Spitalul Județean de Urgență (SJU) Sfântu Gheorghe va marca Ziua Mondială a Sănătății cu o serie de acțiuni menite să vină în ajutorul populației. Cum 2013 este și anul în care SJU împlinește 160 de ani de existență, evenimentele vor fi cu atât mai subliniate, astfel că Spitalul dedică cinci zile din începutul lunii viitoare acestora. Acțiunile vor debuta pe 2 aprilie și vor ține până pe 6 aprilie inclusiv, timp în care cetățenii vor putea să își facă analize de sânge gratuit (între 2-5 aprilie) și vor avea la dispoziție mai multe pachete de analize și controale destinate copiilor.

Purtătorul de cuvânt al SJU Sfântu Gheorghe, Pataki Annamaria, a declarat că recoltarea de sânge pentru analize gratuite se va face între orele 7 și 10,30 în toate cele cinci zile, urmând ca eliberarea rezultatelor să se facă în aceeași zi cu recoltarea, între orele 13,30 și 14,30. Analizele vor viza homoleocograma, glicemia, colesterolul, trigliceritele, transaminazele, ureele și creatininele.

Între orele 14,30 și 17, 30 se vor face consultații pediatrice pe grupe de vârstă. Astfel, copiii cu vârsta până într-un an vor beneficia de screening de cataractă congenitală, ecografie abdominală, consultaţie clinică, analize la greutate, înălţime, circumferinţa craniului și curba ponderală și consiliere nutriţională. Pentru copiii între un an și trei ani se vor oferi aceleași analize – mai puțin screeningul de cataractă congenitală, iar copiii peste trei ani vor fi consultați clinic, li se vor analiza greutatea, înălțimea, circumferința craniului și vor putea face ecografie abdominală, EKG, li se va măsura tensiunea arterială și glicemia, oferindu-li-se, de asemenea, consiliere nutrițională. Părinții vor fi informați în cadrul acestor controale și analize inclusiv asupra vaccinurilor, existând și posibilitatea administrării unora dintre acestea.

Spitalul pune la dispoziție și consultații gratuite de chirurgie pediatrică: examinarea coloanei vertebrale, analiza mersului (picior plat), fimoza, examinări testiculare și hemangioame.

Programări telefonice prealabile

Este important ca părinții să știe că pentru a beneficia gratuit de toate aceste analize și consultații, este necesar să se programeze la numărul de telefon 0367730028. Programările au început deja și se fac zilnic până la ora 15.

Toate evenimentele pe care le organizăm în această perioadă sunt menite să atragă atenția oamenilor asupra importanței prevenirii – este mai ușor să prevenim o boală sau să o tratăm în fază incipientă. Multe dintre tragediile bolilor ar putea fi evitate dacă oamenii le-ar descoperi la început. Din păcate, chiar și copiii ajung la medic abia când sunt bolnavi, așa că vrem să conștientizăm că prin controale și analize periodice se pot evita multe neplăceri”, ne-a declarat Pataki Annamaria.

Trei corturi pentru glicemie și tensiune

Pe 2 și 3 aprilie, SJU va amplasa și trei corturi în oraș, unde între orele 10 și 17 se vor măsura gratuit glicemia și tensiunea arterială. Corturile vor fi amplasate în fața magazinului Șugaș, lângă statuia Eroului necunoscut din zona Gării și în fața magazinului Bertis din strada Presei, în cartierul Simeria.

Pentru 5 aprilie este pregătit un spectacol de Aerobic pentru copii în Parcul Central, în colaborare cu Ida Aerobic între orele 11 și 12, urmând ca între orele 13 și 16, la Restaurantul Park să aibă loc un Simpozion în care vor fi prezentate lucrări științifice ale cadrelor medicale de la SJU. Manifestările se vor încheia pe 6 aprilie, printr-un Aerobic pentru adulți, care va începe la ora 15 în Parcul Central.

Din datele oferite de Pataki Annamaria, la acțiunile de la începutul lunii viitoare sunt așteptate să ia parte în jur de 5.000 de persoane, dat fiind că la acțiunile din 2012, mult mai restrânse, au luat parte aproximativ 2.000 de persoane.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
gherghisan stela, 2 aprilie 2013
Laudabila actiunea umanitara. Pacat ca in articolul susmentionat, numai "...parintii sa stie ca pentru a beneficia gratuit....este necesar sa se PROGRAMEZE", iar doamnele de la laborator NU au citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.