SOCIAL 18 februarie 2014

A crescut rata şomajului în Covasna

de Monica Vrânceanu | 642 vizualizări

Femeile se descurcă mai bine decât bărbații și-și păstrează locurile de muncă

Rata șomajului a crescut la începutul anului 2014, astfel că în prezent avem aproape 7.000 de șomeri în județul Covasna, cu peste 300 mai mulți decât la finele lui 2012. Un aspect interesant este faptul că cei mai mulți șomeri sunt bărbați, în vreme ce femeile nu par să fie atât de puternic afectate de fenomen.

Directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, a declarat că din cei 6.967 de șomeri înregistrați, 2.271 (32,6%) sunt femei iar restul bărbați.

Cei mai mulți șomeri, adică în jur de 3.000, se află în zona Sfântu Gheorghe, iar cei mai puțini, 450, în zona Întorsurii Buzăului. În mediul urban avem 2.251 de șomeri iar în rural 4.716, ceea ce relevă că în continuare în mediul urban e mai ușor de găsit un loc de muncă, în vreme ce lipsa investițiilor și a perspectivelor pentru mediul rural se resimte tot mai puternic. Din păcate, 80% dintre șomerii covăsneni sunt persoane cu un nivel de pregătire precar – studii incomplete ori doar pregătire primară sau gimnazială, ceea ce din nou e o piedică în angajarea acestora. Astfel, cei mai mulți șomeri, adică 4.000, provin din ocupațiile de muncitori necalificați, dar avem și șomeri cu meserie – lăcătuși mecanici, tâmplari, mecanici auto ori vânzători. Avem însă și șomeri cu studii medii sau postliceale – 1.174 și șomeri cu studii superioare – 269.

Astfel, revenind la diferența mare a șomajului dintre femei și bărbați, Kelemen a apreciat că în vreme ce foarte multe intrări în șomaj au venit odată cu sezonul rece – din agricultură și construcții și toate ramurile acestor mari domenii, femeile au reușit să rămână ocupate tocmai pentru că lucrează multe în confecții, vânzări sau servicii. Pe de altă parte, Kelemen a preconizat o perioadă următoare de reglare a lucrurilor, deoarece o parte dintre angajatori au început să anunțe deja că din primăvară își vor înapoi foștii angajați, deveniți șomeri între timp.

Salariați mai puțini, venituri mai mari

Numărul salariaților din județ a scăzut la finele anului trecut, astfel că dacă în noiembrie 2013 aveam 45.766 de salariaţi, decembrie 2013 s-a încheiat cu 44.680 de salariaţi – unii au ajuns în șomaj, în vreme ce restul nu s-au înregistrat ori au plecat spre locuri de muncă din afara județului. Astfel, ultimele două luni ale anului trecut se disting printr-o diferență de 1.100 de angajați, acestea fiind cele mai apropiate date de prezent, urmare a fluxului de depunere a documentelor de către angajatori. În ceea ce privește salariul mediu, datele arată că în decembrie 2013 acesta era de 1.429 de lei, cu 75 de lei mai mare decât în luna anterioară, însă Kelemen Tibor a admis că această diferență poate fi explicată prin faptul că mulți angajatori au oferit prime și stimulente cu ocazia sărbătorilor; asta nu înseamnă însă că s-au mărit veniturile covăsnenilor ci pur și simplu că într-o lună au avut ceva mai mulți bani.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.