SOCIAL 8 septembrie 2022

Începe semnarea contractelor PNRAS, care aduc peste 2,5 milioane de euro în 17 școli din județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 648 vizualizări

Cele 17 școli din județul Covasna care au depus proiect și au fost declarate eligibile pentru a obține finanțare în cadrul Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) vor putea începe semnarea contractelor cu Inspectoratul Școlar Județean. Astfel, în total, peste 2,5 milioane de euro vor ajunge în aceste unități de învățământ în decursul a trei ani. 

După cum deja știți, în runda întâi au fost selectate 17 unități de învățământ din județ. Am intrat în linie dreaptă în sensul în care s-a emis ordinul de ministru prin care se deleagă atribuțiile ministerului în cazul acestui program către inspectoratele școlare. Drept consecință, în perioada următoare, în baza unui acord de implementare semnat între Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar, vom încheia contracte, IȘJ Covasna, cu unitățile de învățământ. Cererile de finanțare au fost depuse pe o platformă dedicată, unitățile de învățământ și-au asumat fiecare tipul de grant, ce vor prin acest proiect, drept urmare, în perioada următoare, noi vom prelua de la ei cererile de finanțare, să vedem ce și-au propus. Inspectoratul va avea rolul de supraveghere, monitorizare, control și, bineînțeles, și consiliere, în ceea ce privește implementarea acestui proiect”, a spus, înainte de începerea anului școlar, într-o conferință de presă, inspectorul școlar general adjunct, Luminița Bobeș. 

Cele mai mari granturi, de aproape 200.000 de euro, le-au obținut Școala Gimnazială „Romulus Cioflec” din Araci, Școala Gimnazială „Bölöni Farkas Sándor” din Belin și Școala Gimnazială „Mikes Kelemen” Zagon. 

Sume de peste 180.000 de euro au mai obținut și: Școala Gimnazială „Konsza Samu” din Bățanii Mari (singura din județ cu punctaj 10 la cererea de finanțare), Școala Gimnazială „Bartha Károly” din Boroșneu Mare, Școala Gimnazială Hăghig și Școala Gimnazială „Máthé János” din Herculian.

Școala Gimnazială „Gödri Ferenc” din Sfântu Gheorghe, Școala Gimnazială Nr. 1 din Zăbala, Școala Gimnazială „Henter Károly” din Bodoc au primit finanțări de peste 160.000 de euro fiecare. 

Școala Gimnazială „Ady Endre” din Sfântu Gheorghe și Școala Gimnazială „Antos János” din Reci au obținut câte 140.000 de euro fiecare. 

Școala Gimnazială „Jancsó Benedek” din Ghelința are un buget de 120.000 de euro pentru acest proiect, Școala Gimnazială „Comenius” din Brețcu a primit puțin peste 93.000 de euro, Școala Gimnazială „Darkó Jenő” din Dalnic a obținut 91.000 de euro, iar Școala Gimnazială „Bálint Gábor” din Catalina și Școala Gimnazială „Kálnoky Ludmilla” din Valea Crișului câte 80.500 de euro fiecare.

Banii vor fi investiți în programe care să îi ajute pe copiii aflați în risc de a părăsi timpuriu școala să înțeleagă importanța educației pentru viitorul lor. 

Anul școlar trecut, rata de abandon în județul Covasna a fost de 5,4%.

Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) este cuprins în cadrul Proiectului Național de Reformă „România Educată” și a fost aprobat de Comisia Europeană pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență cu o valoare de 543 milioane euro.

Va urma și o a doua etapă de selecție în cadrul acestui program, pentru alte școli din România. Speranța IȘJ Covasna este ca după a doua rundă de finanțare, care va fi anunțată anul viitor, în județul Covasna să ajungă în jur de 5 milioane de euro pentru astfel de activități de prevenire a abandonului școlar. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.