SOCIAL 4 februarie 2022

57 de medici de familie din județ efectuează teste gratuite COVID

de David Leonard Bularca | 1312 vizualizări

În județul Covasna sunt 57 de medici de familie care efectuează teste gratuite pacienților pentru detectarea virusului SARS-COV-2, conform unor liste publicate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna. În 33 dintre cele 57 de cabinete oamenii pot primi și vaccinul anti-COVID. Totodată, de vineri, 4 februarie, se deschide și un centru de testare COVID pe strada Daliei, numărul 1, din Sfântu Gheorghe. 

Întreaga listă a cabinetelor unde oamenii se pot testa și vaccina împotriva COVID-19, afișată pe site-ul DSP Covasna: 

Lista cabinetelor în care oamenii se pot doar testa, afișată pe site-ul DSP Covasna: 

Persoanele care au simptome COVID se pot testa în aceste cabinete, indiferent dacă au un medic de familie diferit.

„Persoanele simptomatice au acces. Deci nu este vorba să mergem acolo să ne facem test pentru că poimâine vrem să plecăm în străinătate”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, directorul executiv al DSP Covasna, Ágoston László.

Întrebat dacă acest număr, de 57 de medici care efectuează teste rapide antigen COVID, este suficient pentru a lua din presiunea pusă pe DSP Covasna în ceea ce privește activitatea de testare, Ágoston László a spus că ar fi bine să testeze cât mai mulți medici, însă trebuie ținut cont și de numărul mic al acestora la nivelul județului. 

„Da, în mod evident, cu cât ar fi mai mulți cu atât ar fi mai bine. Din punctul nostru de vedere e muncă, dar nu asta e important. Important este ca populația să aibă acces la serviciile medicale, la testare și la vaccinare. Dacă s-ar fi înscris toți (n. red. toți medicii de familie din județ), atunci ar fi fost și mai bine. Numai că trebuie să înțelegem, știți că s-a mai discutat treaba asta cu situația medicilor de familie în județul nostru, dar cam la fel e și în alte părți. Sunt foarte puțini și destul de înaintați în vârstă o parte bună din păcate din ei. Nu își mai permit să facă activități suplimentare. Ne bucurăm dacă pot să își rezolve problemele curente ale pacienților (...). Dacă dânșii nu doresc să facă treaba asta nu putem să îi obligăm”, a explicat directorul executiv al DSP Covasna.

Medicii care efectuează teste rapide antigen pentru detectarea virusului SARS-COV-2 au fost împărțiți în două tabele tocmai pentru a se face clar diferența între cei care doar testează și cei care, pe lângă testare, oferă și vaccinare împotriva COVID-19. 

„În primul tabel sunt cei care vaccinează și testează rapid și în celălalt tabel cei care doar testează. Deci contractele astea s-au încheiat cu Casa (n. red. Casa de Asigurări de Sănătate), nu cu noi”, a mai precizat Ágoston László. 

Centru de testare COVID, deschis la Sfântu Gheorghe 

De vineri, 4 februarie, la Sfântu Gheorghe s-a deschis un centru de testare. Acesta va fi deschis în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, între orele 10:00-20:00. 

„Vineri 04.02.2022 se deschide CENTRUL DE TESTARE pentru persoanele simptomatice COVID 19 la Sediul vechi DAS de pe str. Daliei nr 1 Sf Gheorghe. Centrul de Testare va fi deschis în zilele: VINERI, SÂMBĂTĂ și DUMINICĂ între orele 10.00-20.00. La Centrul de Testare se pot prezenta persoanele cu simptomatologie COVID . Vor fi testate cu test antigen rapid. Doar în situația în care testul rapid este negativ, dar persoana prezintă simptome sugestive COVID, se va face testare RT PCR”, se arată într-un anunț de pe site-ul DSP Covasna.

La nivel național sunt peste 4.000 de cabinete de medici de familie în care oamenii se pot testa rapid antigen, notează hotnews.ro. 

Medicii de familie pot testa și pacienți pe care nu îi au în evidență, după cum precizam și anterior, la un interval de cel puțin 48 de ore între două testări. Cadrele medicale primesc 50 de lei pentru fiecare persoană testată, mai scrie hotnews.ro. 

Sursa foto: unsplash.com

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.