50 de locuințe noi în Őrkő: care este stadiul și ce investiții similare sunt în zonă
Cea mai mare investiție făcută vreodată în cea mai săracă zonă din Sfântu Gheorghe, care presupune construirea a 50 de locuințe noi în cartierul Őrkő, este la stadiul de extindere și punere în funcțiune a rețelei electrice. După aceea, primăria va preda amplasamentul constructorului.
Aceeași firmă are în lucru încă două proiecte importante în zonă: construirea grădiniței pentru 100 de copii și a centrului comunitar integrat (CCI). Toate cele trei proiecte de infrastructură, finanțate din fonduri europene, se cifrează la 4,5 milioane de euro.
„La cele trei mari proiecte pe care le avem în Őrkő avem deja parte contractantă, deci avem constructorul. Este același la toate obiectivele. La grădiniță avem deja amplasamentul predat și curățat. Au fost inclusiv tăiați copaci de pe amplasament. Urmează să fie predat și la cele 50 de case și la centrul integrat. La cele 50 de case mai avem niște probleme de alimentare cu energie electrică de rezolvat. Nu ar fi problema primăriei, dar nu dorim să abandonăm familiile. Sunt niște contracte care trebuie respectate de Electrica. (...) La centrul de integrare socială sunt câteva case sau construcții de altă natură care afectează mai mult locația gardului. Și acestea vor fi rezolvate pe parcurs. Am avut deja discuții și cu cei care au construcții de altă natură, și cu cele două familii care au casa afectată. Și în cazul lor o să găsim o soluție acceptată de ambele părți”, a declarat marți, într-o conferință de presă, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.
Termenul de finalizare al investițiilor este sfârșitul anului 2023. Întrebat dacă această firmă care a câștigat cele trei contracte are capacitatea de a finaliza, totuși, în termen atât de scurt lucrările, Tóth-Birtan Csaba a spus că, în cadrul licitației, firma a avut obligația să dovedească acest lucru cu acte. Abia apoi s-a ajuns la semnare.
„Încă nu s-au apucat la niciuna dintre locații, dar avem contractele și avem aceste termene. Sperăm că se vor termina”, a declarat edilul.
Se lucrează în prezent și la un al patrulea proiect important în zona Őrkő, de introducere a rețelelor de apă și canalizare. Demersul este finanțat prin POR.
Cine va putea beneficia de cele 50 de locuințe noi
În noile locuințe sociale va putea locui oricine din oraș care va îndeplini condițiile impuse de autorități, nu doar cele 32 de familii ale căror case au fost sau vor fi demolate pentru a pregăti locația unde se va construi, respectiv cele peste 100 de persoane care au fost relocate.
„Vor urma calea de atribuire a locuințelor sociale, cu anumite corecții la care se lucrează acum. Bineînțeles, vor fi luați în considerare, ca avantaj, cei care au locuința demolată. Dacă vor. Fiindcă nu toată lumea o să vrea să meargă înapoi. Vor primi punctaj sau o să vedem cum facem, că încă nu este definitivat. Va fi public și va fi primit oricine îndeplinește condițiile”, a explicat viceprimarul.
„Vor fi locuințe sociale și legea reglementează atribuirea locuințelor sociale, dar există și posibilitatea de a aplica unele criterii de alocare la nivel local. Acum se lucrează la nivelul DAS (n.red. Direcția de Asistență Socială) cu juriști și cu luarea în vedere a tuturor criteriilor și reglementărilor legale. Până când vor fi construite casele, vom avea un set de criterii. Deci locuințele sociale sunt pentru cei care nu își pot permite locuințele pe piața liberă, nici chirie”, a spus și Veres Nagy Timea, reprezentantul Asociației GAL Sepsi, prin intermediul căreia primăria a obținut finanțarea pentru aceste proiecte.
Viceprimarul a amintit și că autoritatea locală are în derulare încă două investiții benefice tot comunităților dezavantajate din oraș, de această dată din fonduri proprii. Este vorba despre construirea a încă două centre comunitare integrate, unul pe strada Ciucului, la parterul unui fost complex comercial, respectiv altul în cartierul Câmpu Frumos. Acestea sunt finanțate din bugetul local.
Este util de reamintit că Asociația GAL Sepsi din Sfântu Gheorghe a reușit, cu ajutorul a 10 parteneri, să absoarbă aproape toată suma de 7 milioane de euro pe care a avut-o la dispoziție din partea Uniunii Europene pentru reducerea sărăciei și excluziunii sociale în municipiul reședință de județ. Organizația este în primele 10 din țară datorită acestei reușite, a spus managerul de proiect. Cea mai mare parte din bani este folosită pentru această dezvoltare a infrastructurii în cartierul Őrkő.
Primăria Sfântu Gheorghe a semnat la începutul lui octombrie 2021 contractul de finanțare pentru proiectul „Construirea de 50 de locuințe sociale în cartierul Őrkő”. Atunci a fost semnat și contractul care dădea undă verde proiectului de construire a grădiniței. Contractul ce viza construirea centrului comunitar a fost oficializat în decembrie 2021.