SOCIAL 20 octombrie 2020

14 bebeluși, abandonați anul acesta în spitalele din județ

de Daniela Luca | 1087 vizualizări

Procentul copiilor care ajung în sistem după naștere este în creștere, potrivit reprezentanților DGASPC

În județul Covasna, numărul copiilor abandonați de părinți în spitalele din județ s-a ridicat la 14 anul acesta, conform datelor Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna, însă până la final de an conducerea instituției preconizează că cifra va ajunge la aproximativ 20. Totodată, comparativ cu anul trecut, procentul copiilor care ajung în sistem după naștere este în creștere.  

O statistică realizată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna arăta că anul trecut 23 de copii au fost abandonați în toate spitalele covăsnene. Anul acesta, cifra a ajuns la 14. 

„Până la sfârșitul lunii august erau 11 copii, iar acum sunt 14. Nu știm ce se va întâmpla până la sfârșitul anului, dar parcă puțin a început să crească numărul în ultima vreme. Poate că până la sfârșitul anului ajungem la vreo 20, deci aproape cât am avut anul trecut. După ce copilul este părăsit în spital, există o comisie care întocmește un proces verbal de părăsire a copilului și începem să facem demersurile – să căutăm familia, să discutăm cu ei, să vedem care sunt cauzele, pentru că poate l-a părăsit doar pentru că nu putea să îl ducă acasă în momentul respectiv, că poate mai are acasă trei, patru copii sau chiar nu dorește să îl ducă acasă. După evaluarea amănunțită a cazului, dacă se constată că e vorba de copil părăsit care nu poate să fie reintegrat în familie, atunci luăm măsură de protecție în regim de urgență, deci plasament în regim de urgență la asistent maternal profesionist”, ne-a spus directoarea DGASPC Covasna, Vass Mária.

Conform acesteia, nu doar mamele minore sunt cele care abandonează bebelușul în spital. Mai des femeile care au mai mulți copii ajung în această situație. 

Totodată, comparativ cu anul trecut, numărul copiilor care nu pot fi reintegrați în familii este mai mare în 2020. Procedura de adopție pentru acești bebeluși este greoaie, pentru că familia acestuia se poate răzgândi oricând, spune directoarea DGASPC Covasna. 

„Din cele 11 cazuri pe care le-am avut până la data de 20 august, în 7 cazuri s-a luat o măsură de protecție. Au fost de asemenea trei reintegrări, iar un caz era în curs de soluționare. Deci înseamnă că în jur de 70% dintre copii au ajuns în sistem. Vedem că numărul cazurilor scade, dar procentul de intrare în sistem este mai mare. Dacă până acum cam 50% din copiii părăsiți în spitale sunt reintegrați în familiile lor, iar restul ajung în familie maternală, anul acesta deja aproape 70% din copiii părăsiți în spitale au ajuns în sistemul de protecție. Pentru acești copii se poate face deschidere. Noi facem tot posibilul, dar dacă între timp mama se răzgândește și zice că vrea să ducă acasă copilul și are posibilitatea să o facă, atunci bineînțeles că va fi reintegrat. În cazul în care nu, atunci facem deschidere pentru copilul respectiv”, ne-a spus Vass Mária. 

Conform datelor DGASPC Covasna, numărul copiilor abandonați în spitalele din județul Covasna a fost de 122 în anul 2005, 24 în 2018, respectiv la 23 de bebeluși în 2019.  

În ceea ce privește adopțiile, numărul a scăzut în pandemie. Dacă anul trecut s-au oferit în total 25 de încredințări, până în prezent s-au dat doar 11. Conducerea DGASPC Covasna spune că acest lucru poate fi pus pe seama celor aproape trei luni în care toate procesele de adopție au fost oprite. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.