1 Decembrie - Ziua Mondială a Luptei Împotriva SIDA
La nivel mondial, ziua de 1 decembrie este sărbătorită ca fiind Ziua Internațională anti SIDA și acțiunile ce au loc în această zi vizează lupta împotriva acestei maladii, cu scopul de a comemora victimele SIDA și de a trage un semnal de alarmă asupra pericolului generat de virusul HIV. Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV – SIDA a fost marcată din 1988 de către Organizația Națiunilor Unite (ONU). HIV este virusul imunodeficienței umane (Human Immunodeficiency Virus) și a fost descoperit în 1983, iar în 1984 s-a confirmat că este cauză a bolii denumite de francezi SIDA, denumire utilizată și în limba română. Infecția cu HIV este ireversibilă, tot ceea ce se poate face pentru cei care au contactat acest virus fiind întârzierea apariției bolii prin administrare de medicamente.
SIDA (Sindromul Imunodeficienței Dobândite) este o afecțiune a sistemului imunitar, caracterizată prin infecții oportuniste, neoplasme, disfuncții neurologice. Acronimul SIDA provine din limba franceză - Syndrome d’Immuno-Deficience Acquis. Pe plan mondial se mai foloseşte și acronimul AIDS, provenit din limba engleză – Acquired Immune Deficiency Syndrome. SIDA este stadiul avansat al infecției cu HIV, caracterizat de un ansamblu de semne și simptome ale bolilor care apar pe fondul distrugerii sistemului imunitar al persoanei infectate. Simbolul internațional al solidarității față de persoanele infectate sau afectate de HIV/SIDA este fundița roșie, purtarea acesteia fiind o dovadă de iubire, implicare și neparticipare la mărirea numărului celor afectați de această boală. Culoarea roșie semnifică sângele, în vreme ce forma panglicii reprezintă infinitul care a fost întrerupt.
Fundița se poartă precum un V întors, iar în ziua în care medicina va descoperi un leac împotriva acestei boli V-ul se va întoarce în sus, semnificând Victoria.
HIV este un virus cu acțiune lentă, atacând celulele sistemului nervos și celulele sistemului imunitar, parazitându-le si afectându-le funcționarea, ceea ce duce la distrugerea lor înainte de vreme. Astfel, în timp apare un deficit de celule și scade imunitatea, evoluția infecției acoperind, în medie, o perioadă de peste zece ani. SIDA
nu se vindecă, nu există vaccin iar tratamentul nu asigură decât creșterea calității vieții și prelungirea anilor de supraviețuire. Se pare că în spatele fiecărui caz diagnosticat există 15 cazuri nediagnosticate, fiecare dintre acestea putând transmite virusul.
O statistică a UNAIDS, publicată în urmă cu doi ani, arată că în lume existau, la finele lui 2007, 33 de milioane de persoane afectate de HIV/SIDA, iar două milioane dintre acestea sunt copii. Aproximativ jumătate din totalul celor care au fost infectați cu HIV au contactat virusul înainte de vârsta de 25 de ani, murind de SIDA în următorii zece ani de viață.
Costuri ridicate la tratament
Aceeași statistică a relevat faptul că în zona central-esteuropeană România este țara cu cel mai mare număr de bolnavi de SIDA, iar date ale Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș arată că numărul total al pacienților români cu HIV/SIDA este de peste 10.000.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a asigurat pentru Programul HIV/SIDA 19 milioane de lei, faţă de un necesar de 34,35 milioane lei pentru acest an. La nivelul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Covasna, au fost direcționați 414.000 lei pentru 2010, consumul lunar total pentru medicația pacienților cu SIDA fiind de 43.000 de lei. Potrivit unor date, neoficiale însă, în județul Covasna există 50 de pacienți aflați sub tratament - aici fiind incluși şi cei care primesc consiliere.
Tratamentul pentru cei infectați cu HIV/SIDA este foarte costisitor, existând probleme serioase din acest punct de vedere. Odată cu evoluția bolii, costul tratamentului ajunge la 2.500 euro pe lună, faţă de 500 euro, cât costă o terapie de început.