Violatorii de copii și corupții nu vor mai avea ce căuta în funcții publice locale
Inițiativa „Fără Penali în Funcții Publice” are rezultate
Parlamentul a adoptat marți modificările legislative care, dacă vor fi promulgate de președinte, nu vor mai permite persoanelor care au condamnări definitive să mai candideze pentru funcții în administrația locală. Proiectul, care va interzice, printre alții, primarilor, șefilor de CJ, consilierilor locali și județeni condamnați pentru viol, pornografie infantilă, pedofilie, proxenetism sau corupție să mai candideze, are la bază inițiativa „Fără Penali în Funcții Publice”, inițiată de USR.
Deputata USR Diana Stoica, unul dintre inițiatorii legii, spune că speră că legea va fi promulgată de președinte și va intra cât mai repede în vigoare, pentru ca violatorii de copii și corupții să nu mai poată candida pentru funcții publice.
„Proiectul acesta s-a născut din dorința de a proteja copiii și l-am lucrat împreună cu Salvați copiii, după ce am văzut cu toții, anul trecut, cum un primar care a întreținut relații sexuale cu o fată de 13 ani, vreme de trei ani, a fost reales într-o funcție. Și zilele acestea, am văzut mare scandal cu un deputat. În lipsa acestei legi, astfel de oameni pot fi în continuare în fruntea comunităților și, mai rău, în fruntea țării. Legea adoptată astăzi, la propunerea USR, stabilește interdicții clare. Violatorii de copii și corupții nu au ce căuta în funcții. Astăzi, s-a auzit o voce clară din Parlament: Fără penali în funcții publice! Legea va merge la promulgare la președinte, sperăm să aibă zero toleranță față de penali și legea să intre cât mai rapid în vigoare”, declară deputata USR Diana Stoica, potrivit unui comunicat de presă transmis marți.
Votul din Parlament este o victorie a societății, a transmis și președintele USR Covasna, Dulányi-Balogh Szilárd.
„Suntem entuziaști că nu mai pot candida persoanele condamnate penal pentru infracțiuni săvârșite cu intenție și e o mică încoronare a eforturilor și de la nivel județean.
E foarte important votul covârșitor de ieri din Parlament pentru trecerea legii privind restricțiile condamnaților definitivi de a candida la funcții publice. E foarte important în primul și în primul rând fiindcă arată că presiunile societății își găsesc până la urmă calea spre materializare legislativă, chiar dacă încet și greoi. Victoria de ieri este mai presus de orice o victorie a societății și a modului în care milioane de români s-au manifestat explicit de-a lungul timpului pentru o serie de principii de curățare a politicii și funcției publice. Este de asemenea foarte important că rezultatul de ieri a pornit de la o bătălie contra unui alt cancer al societății românești, violența sexuală și abuzul minorilor, și asta sper să deschidă calea și pentru alte modificări legislative necesare în zona aceasta.
Pe de o parte, e absolut limpede că, fără implicarea societății civile, campania fără penali ar fi fost un eșec, ceea ce i-a dat forță a fost în primul rând implicarea vocilor civice, de acolo a decolat de fapt. Dar și fără munca de teren a membrilor de partid sigur nu ar fi ajuns la amploarea la care a ajuns.
Felicitări tuturor cetățenilor care s-au implicat în toți anii ăștia în variile acțiuni de curățare a politicii, de la proteste la vot până la acțiuni de strângere de semnături pentru Fără Penali în Funcții Publice”, a spus, pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, Dulányi-Balogh Szilárd.
În județul Covasna, campania de strângere de semnături pentru inițiativa legislativă „Fără Penali în Funcții Publice” a debutat în 16 aprilie 2018. Peste 3.000 de persoane din județ și-au manifestat astfel susținerea pentru demers, dintre care majoritatea (peste 2.000) din Sfântu Gheorghe. Pe lista localităților covăsnene unde s-au strâns semnături s-au mai găsit Târgu Secuiesc, Sita Buzăului, Întorsura Buzăului, Covasna sau Baraolt.
La nivel național, startul campaniei s-a dat la finele lunii martie 2018. De atunci, peste 1.050.000 de persoane au semnat pentru susținerea inițiativei „Fără penali în funcții publice”. Pragul de un milion de semnături a fost atins încă din 20 august.
Proiectul USR votat marți în plenul Camerei Deputaților, cu 248 de voturi pentru și un vot contra, modifică, potrivit unui comunicat de presă al USR, Legea pentru alegerea autorităților administrației publice locale (115/2015) „în sensul introducerii interdicției de a depune candidaturi și de a fi alese persoanele condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia sau dezincriminarea.
Complementar acestui proiect, deputații USR au votat astăzi (n.red. marți, 11 octombrie) și pentru Fără penali în Parlament, astfel încât persoanele condamnate definitiv să nu mai poată candida pentru Senat sau Camera Deputaților”, mai arată comunicatul de presă.
Sursa foto: Agerpres, preluată de pe HotNews