POLITICA 30 iunie 2023

USR Covasna: schimbarea pragului electoral înseamnă că în Parlament vor fi mai puține partide

de David Leonard Bularca | 981 vizualizări

Membrii Uniunii Salvați România (USR) Covasna nu susțin creșterea pragului electoral de la 5 la 7% și afirmă că, dacă propunerea PSD și PNL va trece, asta înseamnă că vor intra în Parlament mai puține partide, ceea ce ar fi „profund antidemocratic”, se arată într-un comunicat de presă al formațiunii politice. 

Reprezentanții USR Covasna spun că PSD și PNL vor, prin această inițiativă legislativă, ca doar partidele lor să mai rămână în Parlament. 

„PNL și PSD propun schimbarea pragului electoral la parlamentare de la 5% la 7%, precum și eliminarea pragului alternativ (adică 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puțin 4 circumscripții electorale pentru toți competitorii). USR nu susține proiectul PSD-PNL, pentru că acesta presupune ca în Parlament să acceadă mai puține partide, ceea ce ar fi profund antidemocratic

PNL și PSD urmăresc, practic, ca în România să rămână două partide, adică ale lor. USR Covasna susține scăderea pragului electoral și scăderea numărului de semnături pentru alegeri, deci întărirea democrației”, se precizează în comunicatul de presă. 

Membrii USR Covasna din legislatura trecută chiar au propus scăderea pragului electoral pentru alegerile parlamentare la 3%. 

„USR Covasna susține reguli cât mai clare și corecte pentru ca oamenii să-i poată alege cu adevărat pe cei care consideră că îi reprezintă mai bine. USR a depus, în legislatura trecută, un proiect de lege de reducere a numărului de semnături necesare pentru înscrierea unei candidaturi la funcția de primar sau de consilier local ori județean (de la 1% din numărul celor înscriși în registrul electoral la 0,5% din numărul voturilor valabil exprimate în circumscripție la ultimele alegeri locale), precum și de eliminare a pragului electoral și înlocuire cu un „prag natural” (pragul electoral de circumscripție).

Pentru alegerile parlamentare, USR a depus un proiect de lege pentru scăderea pragului electoral de la 5% la 3% și pentru scăderea numărului de semnături necesare pentru depunerea candidaturilor”, se mai arată în comunicatul de presă. 

În prezent, pragul electoral în România este de 5%. Adică, pentru a intra în Parlament, un partid politic trebuie să obțină cel puțin 5% dintre voturi la alegeri. Dacă obține 4%, de exemplu, înseamnă că nu a trecut pragul, deci nu poate avea reprezentare în Camera Deputaților și în Camera Senatului. 

Sursa foto: USR Covasna/Facebook

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.