POLITICA 4 mai 2022

Trei deputați de Covasna, printre inițiatorii unui proiect de lege controversat

de David Leonard Bularca | 1271 vizualizări

Inițiativa legislativă a fost catalogată ca fiind anti-LGBTIQ+ 

Un proiect de lege care prevede „protejarea copilului împotriva difuzării prin orice mijloace de conținuturi privind devierea de la sexul stabilit la naștere sau popularizarea schimbării de sex sau a homosexualității” a trecut tacit (fără vot) de Senat. Printre inițiatorii proiectului se numără și trei aleși din județul Covasna, în circumscripția electorală numărul 15, deputații din Parlamentul României Gál Károly, Könczei Csaba și Benedek Zacharie. Asociația Accept, care apără și protejează drepturile comunității LGBTIQ+ din România, critică inițiativa. 

Proiectul a fost adoptat tacit de Senat, ca primă Cameră a Parlamentului sesizată, iar în perioada următoare va ajunge și la Camera Deputaților, for decizional, unde va trebui oferit un vot din partea aleșilor. 

Demersul are menirea de a modifica Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, notează hotnews.ro.

Inițiatorii proiectului sunt parlamentari ai UDMR: Gál Károly (Covasna), Könczei Csaba (Covasna), Benedek Zacharie (Covasna), Zakarias Zoltán (Harghita), Kulcsár-Terza József-György (Mureș), Seres Dénes (Sălaj) și Biró Rozália-Ibolya (Bihor). 

În viziunea acestora, în societățile din vestul Europei asistăm la un asalt „al unor noi ideologii, precum teoria genului, ce pun în pericol valorile tradiționale, bazate pe creștinism, și însuși nucleul de bază al societății, familia creștină”, se arată în expunerea de motive ce însoțește proiectul de lege.

Tot în proiectul de lege adoptat tacit de Senat se menționează dreptul copiilor de a fi protejați de difuzarea de conținuturi privind „devierea de la sexul stabilit la naștere”. 

„Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva abuzului, neglijării, exploatării, traficului, migrației ilegale, răpirii, violenței, pornografiei prin internet, difuzării prin orice mijloace de conținuturi privind devierea de la sexul stabilit la naștere sau popularizarea schimbării de sex sau a homosexualității, precum și a oricăror forme de violență, indiferent de mediul în care acesta se află: familie, instituții de învățământ, medicale, de protecție, medii de cercetare a infracțiunilor și de reabilitare/detenție, internet, mass-media, locuri de muncă, medii sportive, comunitate etc.”, se arată în proiect. 

Totodată, este menționată și posibilitatea ca părinții să poată refuza participarea la orele de educație sexuală a copiilor lor. 

Activiștii acuză că proiectul de lege copiază „legislația homofobă și transfobă” din Ungaria

Reprezentanții Asociației Accept, care apără drepturile comunității LGBTIQ+ (n.red.: Lesbian, Gay, Bisexual, Transexual, Intersex, Queer) din România, au criticat dur proiectul de lege inițiat de cei șapte parlamentari ai UDMR. Aceștia vorbesc despre o „mutilare” a legii 272/2004.

„7 parlamentari UDMR au propus mutilarea Legii drepturilor copilului 272/2004, blocând accesul la informații și educație a adolescenților și tinerilor cu privire la orientare sexuală și identitate de gen în școlile din România. Cu toate avizele negative emise de Consiliul Economic și Social și de majoritatea comisiilor parlamentare, modificările ce copiază legislația homofobă și transfobă din Ungaria au trecut tacit de Senat, prima cameră sesizată”, au transmis cei de la Accept, printr-un mesaj publicat pe platforma Instagram. 

Aceștia spun că, dacă proiectul de lege ar fi promulgat, mass-media ar putea fi sancționată pentru „o simplă știre referitoare la condamnarea României la CEDO pentru încălcarea drepturilor persoanelor LGBTIQ+”, iar îngrădirea accesului minorilor la informații referitoare la orientarea sexuală și identitatea de gen „nu este o formă de protecție a acestora, ci o formă de amplificare a discriminării, prejudecăților și stereotipurilor împotriva persoanelor LGBTIQ+”

Și asociațiile de elevi din țară (Constanța, București și Ilfov, Bacău, Mureș, Maramureș, Vâlcea) au catalogat proiectul de lege ca fiind unul discriminatoriu, care „urmează să priveze copiii de dreptul la liberă exprimare”, se arată pe pagina de Facebook a Asociației Elevilor din Constanța. 

„Această lege nu este contra cuiva”

Totuși, parlamentarii de Covasna Benedek Zacharie și Könczei Csaba, care se află printre inițiatorii proiectului legislativ, spun că propunerea nu este făcută pentru a fi împotriva vreunei comunități. 

„În primul rând, această lege nu este contra cuiva. Deci să fie tema asta foarte clară. Din punctul nostru de vedere este o lege care admite normalul, având în vedere că sunt foarte multe discuții, dispute, despre diverse probleme din acest punct de vedere. Credem că am depus o inițiativă legislativă absolut normală. Bineînțeles, în Parlament poate să treacă, poate să nu treacă, se pot depune amendamente, modificări. Suntem deschiși la orice discuție vizavi de normalizarea acestor probleme”, a spus, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, deputatul Benedek Zacharie, care a precizat și că propunerea legislativă nu copiază „nici o lege sau propunere legislativă”. 

„Eu, sincer să fiu, nu am citit legislația din Ungaria, așa că nu am cum să compar. Ar fi urmat să o citesc, că de fapt proiectul inițiat de către noi a intrat numai acum în Camera Deputaților, a trecut tacit de Senat, și urmează să avem și o bază de comparare. Ar fi urmat să citesc și legea ungară. Încă nu am bază de comparație. Prima și prima dată trebuie să definim ce înseamnă comunitatea LGBTIQ+, să vedem ce acoperă, ce fel de comportament, ce înseamnă exact. După aceea putem să discutăm, dar actualmente legea asta nu conține nimic anti-LGBTIQ+”, a spus, tot pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, și deputatul Könczei Csaba.

Tot acesta a punctat că este important acordul părinților cu privire la ceea ce urmează să învețe copiii lor în școli. 

„De fapt această lege introduce o singură chestiune foarte normală: acordul părinților de a fi copiii lor la școală (n.red.: învățați diferite materii), deci să aibă cursuri sau să poată fi influențați în timpul școlii de anumite chestiuni. Deci asta este principala chestiune care e punctul forte al legii, acordul părinților. Restul, nu este așa foarte, foarte grav sau greu de conceput, că de fapt tot ce înseamnă restul din lege se aplică și momentan”, a mai spus deputatul.

Ce șanse are legea să treacă și de Camera Deputaților

I-am întrebat pe Benedek Zacharie și Könczei Csaba și dacă ei consideră că propunerea legislativă va trece de Camera Deputaților.

„Urmează acum avizele din comisiile de specialitate, respectiv un raport al comisiilor de specialitate și după aceea o să intre la vot în plenul Camerei Deputaților. Din punctul meu de vedere, eu cred că avem șanse mari să treacă această lege. Așa cum am depus-o sau cu modificări”, a spus Benedek Zacharie.

Deputatul de Covasna Könczei Csaba este convins că se vor depune amendamente la proiectul de lege. 

„Nu pot să apreciez. Bineînțeles, o să sufere modificări, dar eu nu pot să îmi dau seama ce punct de vedere au ceilalți colegi. Încă nu am discutat nici un acord în acest domeniu, având în vedere că acum a intrat în Camera Deputaților”, a explicat alesul covăsnenilor. 

Redacția Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro a încercat să ia legătura și cu deputatul de Covasna Gál Károly, însă până la ora redactării acestui material acesta nu a putut fi contactat telefonic. 

Ungaria a adoptat anul trecut o lege care interzice „promovarea” homosexualității în rândul minorilor, provocând îngrijorarea apărătorilor drepturilor omului, pe fondul înmulțirii restricțiilor impuse de către guvernul condus de Viktor Orban persoanelor LGBTIQ+, scrie hotnews.ro.

Drept urmare, Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva Ungariei, din cauza legii care interzice „promovarea” în rândul minorilor a homosexualității. 

Sursa foto: Gál Károly, Könczei Csaba (Facebook) și turnulsfatului.ro

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.