POLITICA 29 iulie 2022

Tamás Sándor, despre apelul lui László Tőkés către Viktor Orbán, pentru susținerea autonomiei: „Nu am avut niciodată nimic de ascuns”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1242 vizualizări

Apelul fostului preot reformat László Tőkés adresat premierului ungar Viktor Orbán, din cadrul celei de-a 31-a ediţii a Universităţii de Vară de la Tuşnad - „Tusványos”, de a susţine aspiraţiile de autonomie ale Ţinutului Secuiesc, nu este o premieră, a spus liderul UDMR Covasna și președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor. Cât despre esența solicitării în sine, acesta și-a exprimat acordul total, precizând și că dorința de a obține autonomia nu este un secret, nu e nouă și nici de la diavol. 

În acest context, el a readus în discuție exemplul Tirolului de Sud. 

În fiecare an și de fiecare dată s-a cerut acest lucru la Tusványos. (...) Avem nevoie de acest sprijin (n.red. al Budapestei) exact așa cum a avut nevoie și Tirolul de Sud (n.red. de sprijin extern). Istoria Tirolului de Sud este aproape identică cu istoria Transilvaniei. Tirolul de Sud a fost dat Italiei în 1920, iar Transilvania a fost dată României în 1920. Aproape identic s-au petrecut lucrurile, ca mărime, ca și componență etnică, desigur păstrând proporțiile, că acolo sunt germani, italieni, ladini, iar aici în Ținutul Secuiesc sunt unguri, români și țigani. Ei au avut un demers foarte intens de zeci de ani de a obține autonomie teritorială. Cu sprijinul Vienei, sprijin internațional, Parlamentul din Roma a adoptat autonomia teritorială. Și au rezolvat două probleme: pace interetnică și relansarea economică. (...) Nici noi nu vrem altceva. Vrem să trăim bine, pe pământul nostru natal. Atât vrem. Nu vrem să ne războim cu românii, nu vrem să ne războim cu nimeni”, a declarat miercuri, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Tamás Sándor. 

Liderul UDMR Covasna a punctat că susținătorii acestui demers, de autonomie, sunt conștienți de faptul că schimbările nu se pot face fără sprijinul parlamentarilor României. 

Soluționarea doleanțelor noastre se poate face: unu – știind și știm exact ce vrem; doi – căutând parteneri internaționali pentru acest sprijin, inclusiv Budapesta, și căutând posibilitatea de a convinge majoritatea parlamentară din București de a obține o lege pentru autonomia Ținutului Secuiesc. Sunt conștient că nu se poate fără București. Să nu mă înțelegeți greșit: nici nu vrem și nici nu putem lua noi Ținutul Secuiesc fără voi. Dar nu e nici o problemă. Găsim posibilitate politică de a nu ajunge în această situație. Nu am avut niciodată nimic de ascuns. E foarte simplu. Nu e nimic de la diavol, nu e nimic nou, așa s-a procedat în diferite țări din Uniunea Europeană. Eu am dat doar un singur exemplu”, a spus liderul UDMR Covasna, care a mai amintit astfel și de Spania și Finlanda, care au adoptat soluții similare în diverse regiuni. 

Tot legat de cele petrecute la Tusványos, cu o referire vagă la protestul reprezentanților Asociației Calea Neamului, care au fost la eveniment și au afișat bannerul „Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc”, Tamás Sándor a spus: „Nu poți face pace interetnică dacă vii cu bocancii în gură. Nu poți. Cei care cred asta, de tipul domnului Tîrnoveanu sau alții din București, trebuie să știe că, dacă vin cu bocancii, nu vor aduce pacea interetnică. Și calitatea relației dintre majoritate și minoritate este dată de majoritate”. 

Discursul lui László Tőkés a fost larg preluat în presa națională săptămâna trecută, pentru că, printre altele, în prezența premierului Ungariei, acesta a vorbit despre rugămintea de a susține „eforturile de autonomie ale Ţinutului Secuiesc într-un mod mai eficient ca până acum, ştiind că integrarea fără drepturi comunitare şi fără autonomie este un teren propice pentru asimilare”, a declarat fostul episcop reformat.

Tot în acest cadru, el a spus și că dorinţa de autonomie a fost motivul pentru care Beke István şi Szőcs Zoltán au fost condamnaţi la închisoare din motive politice, şi tot din acest motiv i-a fost retras Ordinul Naţional „Steaua României” pe care îl primise. 

Reamintim în acest context și că, în februarie 2019, reprezentanții județelor Covasna, Harghita și Mureș și cei ai Tirolului de Sud, regiunea autonomă din Italia, au semnat o Declarație de intenție pentru elaborarea unui acord comun de cooperare între cele patru unități administrative. La conferința de presă de atunci, organizată la Consiliul Județean Covasna, s-a vorbit despre idealuri și dorințe privind conviețuirea și dezvoltarea economică. 

Sursa foto: Facebook

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Adi Alex, 29 iulie 2022
1. Exact așa au gândit și înaintașii maghiari din Transilvania: dacă nu acordăm drepturi comunitare asigurăm existența unui teren propice pentru asimilare. 2. Nici un lider UDMR nu s-a dezis citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.