POLITICA 28 iulie 2013

Steagurile secuiești ajung din nou în instanță

de Monica Vrânceanu | 555 vizualizări

Consiliul Județean Covasna și Primăria Sfântu Gheorghe au fost date în judecată de Prefectură pentru nerespectarea legii         

Prefectura Covasna a acționat în instanță Consiliul Județean (CJ) Covasna și Primăria Sfântu Gheorghe, deoarece acestea nu au îndepărtat steagurile secuiești de pe sediile lor. În plus, la CJ acțiunea mai cuprinde un punct, legat de faptul că pe clădire se află inscripția Megyeháza (Casa Județului), de asemenea considerată ca fiind nelegală și contravenind dispozițiilor legale în vigoare.

Prefectul Dumitru Marinescu ne-a declarat că acțiunea a venit în continuarea sesizărilor înaintate în acest an de Prefectură către CJ Covasna și Primăria Sfântu Gheorghe, prin care se cerea înlăturarea steagurilor secuiești. Sesizările au fost urmate de plângeri prealabile, în luna aprilie, însă urmare a faptului că niciuna dintre conducerile celor două instituții nu s-a conformat, a urmat acționarea ambelor în instanță. Acțiunea a fost depusă la Tribunalul Covasna, prima instanță competentă.

Am urmat cursul firesc impus de lege. Nimeni nu interzice minorităților naționale să-și folosească însemnele, acestea se pot folosi la adunări specifice, în spații publice, dar nu permanent și nici în evenimente oficiale”, a mai spus prefectul Marinescu, menționmând că înlăturarea steagurilor s-a făcut în baza Legii 75 și HG 1157, referitoare la arborarea drapelului României.

Prefectul Marinescu a mai spus că speră la o clarificare rapidă a legii, astfel încât să nu mai fie loc de interpretări pe viitor.

Prefectura a mai atacat în instanță și alte instituții ale administrației locale, în urmă cu câteva luni, pe același motiv al arborării de steaguri secuiești și al inscripționării în limba maghiară ca primă limbă a clădirilor publice. Primăriile din Târgu Secuiesc, Baraolt, Lemnia, Arcuş şi Chichiş au fost acţionate în instanţă deoarece nu au îndepărtat steagul secuiesc arborat fie pe clădiri fie în faţa acestora (cum e cazul Primăriei Chichiş). Prefectura a mai acţionat în instanţă şi şapte primării din judeţ, de această dată pentru că acestea au inscripţionat sediile administraţiilor locale doar în limba maghiară, folosind denumiri precum Városháza (Casa Oraşului) sau, după caz, Községháza (Casa Comunei). Este vorba despre primăriile din Baraolt, Târgu Secuiesc, Sânzieni, Cernat, Ghidfalău, Mereni şi Malnaş, care nu au respectat legea ce prevede că în cazul comunităţilor unde minorităţile depăşesc 20% inscripţiile se fac bilingv, prima oară în limba oficială a statului.

Întreaga poveste a arborării steagurilor secuiești a început în iarnă, când președintele CJ Covasna, Tamás Sándor, a făcut un apel către toți primarii din Secuime să nu se sfiască să afișeze drapelele secuiești peste tot; de altfel, îndemnul s-a adresat și populației, astfel că unii locuitori au arborat drapelul secuiesc la geamul casei sau pe balcon.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.