POLITICA 14 iulie 2023

Senatorul Ionuț Neagu, întrebat cât de legală este recenta acțiune de la Valea Uzului: „Orice acțiune de cinstire a ostașilor căzuți în războaie este legală”

de David Leonard Bularca | 1522 vizualizări

Senatorul de Covasna din partea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), Ionuț Neagu, a fost prezent sâmbătă, 8 iulie, la Valea Uzului. Printr-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, politicianul spune că, prin amplasarea crucilor din lemn în Cimitirul Internațional al Eroilor, s-a „restabilit cinstea de pe obrazul pătat al României”. L-am întrebat pe senatorul de Covasna cât de legală este acțiunea de sâmbătă, în contextul în care o instanță a decis ca parcela românească din cimitir, care fusese amenajată în 2019, să fie desființată, iar crucile din beton au fost înlăturate la finalul lunii iunie. 

Ionuț Neagu spune că nu există tensiuni la Valea Uzului, iar acțiunea de sâmbătă a fost una de cinstire a ostașilor români înmormântați acolo. 

„Precizez din capul locului că nu există tensiuni la Valea Uzului. Acțiunea de sâmbătă, 8 iulie 2023, a fost organizată de o asociație neguvernamentală și a constat în marcarea cu niște cruci provizoriu din lemn a mormintelor ostașilor români înhumați în această necropolă internațională de război. Am fost prezent la această acțiune și am depus o coroană de flori ca formă de cinstire a celor 148 de ostași români cunoscuți și 3 ostași români necunoscuți care își dorm somnul de veci acolo, alături de alți ostași unguri, germani, ruși, sârbi, austrieci, italieni sau neidentificați”, a explicat, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, senatorul. 

Întrebat cât de legală a fost acțiunea, Ionuț Neagu a spus că orice acțiune de cinstire a eroilor este legală.

„Orice acțiune de cinstire a ostașilor căzuți în războaie este legală. Nu cred că ați putea insinua că acțiunea de sâmbătă de la Valea Uzului ar fi fost una ilegală din perspectivă administrativă”, a răspuns politicianul.

Soluția „rezonabilă”: Ministerul Apărării să preia administrarea cimitirului

În continuare, senatorul de Covasna a precizat și că în ultimii ani a avut mai multe demersuri în legătură cu acest subiect. 

Dacă urmăriți evenimentele care au avut loc în ultimii ani în jurul Cimitirului internațional de la Valea Uzului, ați observat probabil că l-am interpelat în repetate rânduri atât pe ministrul Apărării Naționale, cât și pe șeful Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, propunând ca MApN să preia în administrare această necropolă de război, restabilindu-i statutul internațional și luând toate măsurile necesare pentru cinstirea tuturor eroilor înhumați acolo, indiferent de naționalitate”, susține Ionuț Neagu. 

El este de părere că printr-o astfel de soluție nu ar mai exista „abordări contradictorii sau conflictuale”.

„În acest sens, consider binevenit ca Ministerul Apărării Naționale să inițieze adoptarea de către Guvernul României a unei Hotărâri corespunzătoare. În general, toate necropolele internaționale de război din România ar trebui preluate în administrare de MApN (n. red.: Ministerul Apărării Naționale), care are în cadrul său un Oficiu Național pentru Cultul Eroilor. O asemenea soluție rezonabilă, similară celor aplicate în alte state, ar scuti administrațiile publice locale și comunitățile etnice de abordări contradictorii sau conflictuale și ar fi în măsură să aducă situația într-un cadru normal de echilibru și înțelegere, de respect și cinstire a tuturor militarilor căzuți în războaie”, a detaliat Ionuț Neagu. 

O reacție în legătură cu acest subiect a avut și primarul Municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, și, totodată, președintele Uniunii Democratice a Maghiarilor din România (UDMR) din reședința de județ. El a făcut un apel la calm și a anunțat că „organizațiile internaționale” au fost anunțate cu privire la noile incidente de la Valea Uzului. 

Sursa foto: Ionuț Neagu/Facebook 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.