POLITICA 13 iulie 2023

Antal Árpád, despre scandalul recent de la Valea Uzului: „Fac un apel la calm”

de David Leonard Bularca | 875 vizualizări

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, și, totodată, președintele Uniunii Democratice a Maghiarilor din România (UDMR) din reședința de județ, a avut o reacție în contextul noului scandal de la Valea Uzului. După ce membrii mai multor asociații românești au amplasat 150 de cruci din lemn în Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului, edilul din Sfântu Gheorghe spune că „pacea între comunități este mai importantă decât orice altceva”. 

Într-o postare publicată pe pagina de Facebook atât în limba maghiară, cât și în limba română, Antal Árpád precizează că au fost informate „organizații internaționale” despre tensiunile recente de la Valea Uzului.

„În ceea ce privește profanarea cimitirului militar din Valea Uzului, aș dori să fac un apel la calm. Destinatarii acestui act rușinos sunt maghiarii din Transilvania, dar nu trebuie să-i lăsăm pe provocatori să-și atingă scopul. Este important ca această tensiune să nu se răspândească la nivelul vieții noastre de zi cu zi, ci să lăsăm aceste procese în spațiul juridic și politic, pentru că în acest moment păstrarea păcii între comunități este mai importantă decât orice altceva”, se arată în mesajul publicat de primar. 

Antal Árpád a transmis și că de fiecare dată când acele cruci vor fi amplasate ilegal, vor fi date jos. 

„Desigur, nu lăsăm problema nerezolvată, dar folosim instrumentele legale chiar și atunci când organizațiile extremiste ar duce problema la nivelul violenței și al conflictului interetnic. Am informat organizațiile internaționale despre evenimentele recente, iar reprezentanții politici și legali ai maghiarilor din Transilvania caută în continuare răspunsuri pe cale juridică și legală la problema ivită. Au fost date jos acele cruci amplasate ilegal, același lucru se va întâmpla din nou. Răbdare și perseverență”, a concluzionat edilul. 

Context

La sfârșitul săptămânii trecute, sâmbătă, mai mulți reprezentanți ai unor asociații românești au intrat în Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului și au pus cruci din lemn. Ei au spus că demersul a fost făcut în memoria eroilor români. 

Cu toate acestea, parcela românească, a cărei amenajare a avut loc în 2019, a fost desființată, printr-o decizie a instanței. Urmare a deciziei luate în justiție, crucile din beton de pe respectiva parcelă au fost înlăturate, la sfârșitul lunii iunie. 

„Am restabilit cinstea de pe obrazul pătat al României”

Printre cei care au intrat în cimitirul de la Valea Uzului și au pus cruci din lemn s-a numărat și senatorul de Covasna din partea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), Ionuț Neagu, după cum a anunțat politicianul pe Facebook.

„Scriu această postare la oră târzie, după o zi înălțătoare, petrecută la cimitirul internațional de la Valea Uzului! Când am plecat de dimineață cele două fetițe mi-au spus că nu vor ca eu să plec de acasă! Le-am replicat că, din respect pentru că alți tati și-au dat viața și nu s-au mai întors la copiii lor, pentru a le respecta jertfa acestora sunt obligat ca eu să plec să îi cinstesc. (...) Am restabilit cinstea de pe obrazul pătat al României, cinste organizatorilor”, a scris senatorul. 

Redacția CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna l-a întrebat pe senatorul Ionuț Neagu cât de legală a fost acțiunea de sâmbătă, în contextul în care instanța a decis desființarea respectivei parcele. Senatorul ne-a asigurat că ne va transmite punctul său de vedere, însă, din cauza timpului limitat, nu a reușit să ne trimită răspunsul până la închiderea acestei ediții a ziarului.

Vom reveni cu declarația senatorului Ionuț Neagu într-un articol ulterior, în ediția de vineri, 14 iulie, a ziarului Observatorul de Covasna.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.