Regionalizarea, doar un act de diversiune?
Liderul PSD Covasna, deputatul Horia Grama, este de părere că tot scandalul ivit în urma dorinţei puterii de a reorganiza administrativ teritorial ţara nu a fost altceva decât un mijloc de a crea diversiune, lucru făcut de către preşedintele Traian Băsescu. Grama îşi argumentează afirmaţia prin faptul că regionalizarea nu a avut la bază niciun proiect serios. El afirmă că această chestiune a fost aruncată în presă cu intenţie de către Traian Băsescu, şi în general de PDL, care stau, analizează şi văd că în ultimul timp în sondajele de opinie pierd teren constant, pe zi ce trece, şi încearcă de fapt nu o reorganizare, ci o dezorganizare la toate nivelurile, astfel încât alegerile locale şi generale să ne prindă într-un haos total în ţară, "crezând ei că pescuitul în ape tulburi poate aduce un plus de voturi şi posibilitatea de a fura mai mult ca să-şi schimbe rezultatele dezastruoase pe care le au în momentul de faţă în toate sondajele de opinie".
Grama spune că PDL-ul este în cădere liberă în continuare, membrii acestuia pierd încrederea populaţiei în fiecare zi şi riscă să iasă din scena politică.
"Băsescu face foarte rău PDL-ului, iar PDL-ul neavând o coloană vertebrală în interiorul partidului execută orbeşte toate comenzile lui şi urmează temele pe care preşedintele le cere, aiuristic", a declarat Horia Grama. În momentul de faţă populaţia este adusă la limita suportabilităţii tot de către Băsescu, prin mijloacele pe care acesta le-a dictat şi pe care premierul Boc le-a urmat "papagaliceşte", de aceea Grama este de părere că aceste diversiuni create nu mai pot influenţa populaţia în sensul manipulării electoratului, adăugând că preşedintele "a dat-o rău cu bâta-n baltă" atunci când a acceptat un compromis fiind de acord cu două tipuri de reorganizare: unul pentru români şi unul pentru maghiari. "Cum rămâne cu statul unitar?" - întreabă Grama.
Poziţia UDMR-ului a fost în părerea deputatului una corectă în sensul că Uniunea a spus clar că nu există un proiect pe baza căruia să discute cu PDL-ul, "ei nu au muşcat chestiunea cu Covasna şu Harghita judeţe mici, şi restul, judeţe mari". „Toată lumea este de acord că o reformă administrativ teritorială trebuie făcută - declară Grama, dar aceasta trebuie făcută în urma unor dezbateri foarte corecte şi în urma unor proiecte puse pe masă. USL-ul are un proiect, susţine rămânerea judeţelor aşa cum sunt acum, dar propune o nouă suprastructură a regiunilor, care să preia din atribuţiile de la vârf şi să aducă decizia mai aproape de cetăţeni. Desfiinţarea judeţelor nu era o descentralizare, ci o o centralizare, a face din 40 de judeţe, 8, pentru că probabil sunt mai uşor de controlat.”
O chestiune de bază în toată această poveste este, spune Grama, că nicio modificare a graniţelor administrativ teritoriale, începând de la comună până la oraş, nu se poate face fără referendum. Acesta este şi motivul pentru care USL-ul a solicitat organizarea acestor referendumuri. Acolo unde acestea au fost iniţiate, în consiliile judeţene unde PSD-ul este în majoritate, hotărârile au fost atacate de către prefecţi, ceea ce în opinia deputatului nu este un lucru corect.