Raul Urdă, despre războiul din Ucraina: „Din toată această nenorocire, sper să iasă un lucru bun”
Primarul din Întorsura Buzăului, Raul Urdă este de părere că sunt șanse mici ca războiul dintre Rusia și Ucraina să ajungă și în România, altfel decât prin oamenii care caută scăparea în țara noastră, și spune că nu crede că în orașul pe care îl conduce vor ajunge refugiați. Totuși, acesta spune că „această nenorocire” ar putea avea și o consecință mai bună, în sensul că va diminua atenția care se punea pe pandemia de COVID-19.
„Consider că la Întorsura Buzăului nu vor ajunge refugiați. Dacă ne vor solicita, cu siguranță vom ajuta, vom organiza spații de cazare, dar deocamdată nu s-a pus problema asta. Eu consider că suntem, exact cum a spus președintele Iohannis, în cel mai bine apărat moment din istoria României, adică suntem sub această umbrelă NATO și Rusia nu va ataca, oamenii să fie liniștiți. Rușii nu vor avea puterea și curajul de a se apropia de o țară membră NATO, cu siguranță. Ei merg doar cât li se permite să întindă această coardă cu Ucraina, care motivează că a fost cândva a lor. Eu zic că la noi nu vor fi probleme, să stăm liniștiți. Deocamdată putem să ne concentrăm pe viața noastră normală. Din toată această nenorocire, sper să iasă un lucru bun, că se va termina cu pandemia. Cred că oamenii uită de mirosul de ceapă dacă mănâncă usturoi. Va fi cumva un lucru bun, din toată nenorocirea asta mondială, cu toate că în secolul ăsta mai vedem război la granița noastră. (...) Acum vedem și o solidaritate a oamenilor extraordinară. M-au sunat și pe mine oameni să mă întrebe cum putem ajuta, ce să ducem, vreau să fiu voluntar. Le-am spus: stați, să vedem prima dată pentru ce, să vedem ce nevoi au și după aceea putem ajuta”, a declarat duminică, pentru Observatorul de Covasna, primarul Raul Urdă.
Acesta a spus și că de luni, la Întorsura Buzăului se va înființa un centru de colectare a donațiilor pentru refugiații Ucrainei. Totodată, partidul din care face parte și pe care îl prezidează, USR Întorsura Buzăului, are în derulare o campanie similară. În cadrul acesteia se colectează mai degrabă pături și saltele, după cerințele pe care le-a înaintat un primar USR din zona de graniță, unde ajung refugiați ucraineni.
La nivelul județului Covasna sunt în derulare mai multe inițiative de ajutorare, dar cel mai important este ca acestea să fie îndreptate spre scopuri concrete, astfel încât să nu fie în zadar.
Ucraina își apără, începând de joi, țara, după ce Rusia a început o serie de atacuri asupra statului vecin. Situația este în dinamică. Autoritățile din România s-au mobilizat pentru a oferi sprijin ucrainenilor care vin spre țara noastră. De pildă, DSU anunță că în Vama Siret, o tabără mobilă, formată din 30 de corturi, a fost pregătită să asigure cazarea temporară a cetățenilor sosiți din zona de conflict.
Sursa foto: Facebook/Primaria Întorsura Buzăului