POLITICA 11 octombrie 2021

Primarii USR din Covasna, scrisoare deschisă către prim-ministrul României

de David Leonard Bularca | 1476 vizualizări

Demersul a fost realizat în urma alocării de fonduri suplimentare către UAT-uri din Fondul de Rezervă al Guvernului

Primarul Orașului Întorsura Buzăului, Raul Urdă, și primarul Comunei Valea Mare, Bogdan Ștefan Marin, ambii aleși în funcțiile pe care le ocupă din partea USR, se află printre semnatarii scrisorii deschise adresată prim-ministrului demis al României, Florin Cîțu. În scrisoare se critică metoda prin care au fost alocați bani comunităților locale de către Guvernul Cîțu, iar semnatarii îi solicită premierului să revină asupra deciziei. În total, 17 primari USR au semnat scrisoarea. 

„Domnule Prim-Ministru,

Având în vedere “Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, pentru unele unități administrativ-teritoriale”, publicată în Monitorul Oficial, Partea 1, numărul 961, în seara zilei de 7 octombrie, vă solicităm public să reconsiderați urgent criteriile de alocare a sumei de 1.010.966 mii lei pentru proiecte locale.

Modul prin care acești bani au fost alocați unor unități administrativ-teritoriale a fost unul arbitrar, strict pe criterii politice, amintind de perioada în care Liviu Dragnea împărțea fondurile publice echipei baronilor din PSD. Sunt vremuri de tristă amintire, împotriva cărora am luptat alături de cetățenii României, vremuri pe care nu credeam că le vom mai retrăi într-o guvernare viitoare. 

Unități administrativ - teritoriale în care trăiesc zeci și sute de mii de oameni – Timișoara, Brașov, Sectoarele 1 și 2 din București, Bacău, Alba Iulia – cu contribuții substanțiale la bugetul de stat, au fost pur și simplu ignorate de dumneavoastră, doar pentru faptul că primarii nu fac parte din echipa de la guvernare pe care vremelnic o conduceți. Prin hotărârea adoptată de dumneavoastră, locuitorii acestor orașe sunt considerați cetățeni de mâna a doua, sunt buni plătitori de taxe, dar nu primesc ajutor când au nevoie. Am pledat constant pentru transparență în alocarea banilor publici și din păcate constatăm că nu s-a ținut cont de niciun criteriu în acest caz. Milioane de lei au fost alocate din pix, după bunul dumneavoastră plac, răsplătind cu taxele românilor colegii Dumneavoastră de partid pentru susținerea electorală din fruntea PNL.

Nu știu dacă dumneavoastră realizați însă este un moment greu pentru România. Suntem în pragul unei ierni dure, care cel mai probabil va fi marcată de o dublă criză sanitară și energetică. Deja alocăm o mare parte din bugete pentru a atenua efectele pandemiei de COVID-19 în școli și spitale. Oamenii vor avea de suferit din cauza creșterii prețurilor la gaz și electricitate, problema energetică este una mondială, iar problemele noastre cu termoficarea trebuie rezolvate rapid. Avem nevoie de bani din Fondul de rezervă al Guvernului României pentru finalizarea unor proiecte de investiții locale urgente și pentru a continua serviciile de asistență socială care lucrează la capacitate maximă în această perioadă. Vă atragem atenția că ignorați nevoile primare ale cetățenilor din motive strict politicianiste și revanșarde. 

Domnule Prim-Ministru, luați-vă revanșa față de cetățeni și lăsați servitutea transpartinică la o parte. Solidaritatea nu are culoare politică. Vă cerem, așadar, în mod public să revizuiți urgent HG 1.088/6 octombrie 2021, pentru ca banii să ajungă în mod echitabil la oamenii care au nevoie cu adevărat de ei, se arată în scrisoarea deschisă semnată și de primarii USR din Covasna, Raul Urdă și Bogdan Ștefan Marin. 

Scrisoarea a mai fost semnată și de alți primari ai formațiunii politice USR, printre care: primarul Sectorului 1 din București, Clotilde Armand, primarul Municipiului Timișoara, Dominic Fritz, dar și primarul Municipiului Brașov, Allen Coliban. 

Într-un comunicat de presă de săptămâna trecută, USR PLUS Covasna transmitea, de asemenea, că Florin Cîțu a alocat bani „inechitabil și tendențios”. 

Nici localitățile Barcani și Boroșneu din Covasna nu au primit bani în urma alocării de bani suplimentari de la Guvern. 

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat că va depune plângere penală pentru abuz în serviciu în cazul tuturor demnitarilor care au participat la luarea acestei decizii și că va cere în instanță desființarea Hotărârii de Guvern prin care s-au alocat acești bani către comunitățile locale. 

Sursa foto: Clotilde Armand – Facebook 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.