POLITICA 12 mai 2022

Președintele USR Covasna, Dulányi-Balogh Szilárd: „Nu mai agitați spiritele”

de David Leonard Bularca | 1714 vizualizări

Președintele partidului Uniunea Salvați România (USR) Covasna, Dulányi-Balogh Szilárd a ieșit cu o reacție publică pe marginea subiectului în care hocheiștii români de etnie maghiară au fost criticați pentru că ar fi cântat imnul Ținutului Secuiesc la finalul unui meci dintre România și Ungaria. Acesta spune că cei care conduc România „latră” inutil și în van. 

„Construiți patinoare - nu mai agitați spiritele.

Așa este atunci când politicienii de mâna a doua și a treia vorbesc despre lucruri pe care nu le înțeleg (din păcate, ar fi avut timp să cunoască județele Covasna și Harghita, dar nu au niciun interes). Ei au interes să provoace probleme.

În loc să lătrați inutil și în van, ar fi mai bine să vă ocupați de dezvoltarea infrastructurii sportive și de alte lucruri mult mai importante, de exemplu electricitatea să nu ajungă produs de lux, alături de gaz.

Când politicianul second-hand îți zice că ceva e infam, și alte lucruri sofisticate, trebuie să iei multă lămâie.

Vedeți băieți că inflația e la 14%, imediat lucrăm numai pentru a plăti facturile și benzina. Ocupați-vă de asta, dacă vă duce capul.

Lăsați perdeaua de fum că nu ține”, a scris Dulányi-Balogh Szilárd pe contul său de Facebook. 

Președintele USR din județ a spus, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, că ceea ce s-a întâmplat la meciul de hochei face parte dintr-o tradiție mai veche. 

„Peste 80% din națională e formată din jucători de etnie maghiară, ciucani. La fiecare eveniment sportiv se cântă imnul secuilor, e imn neoficial, de fapt e un cântec cu caracter religios. La sfârșitul meciului, la sfârșitul de fapt al competiției, că a fost ultimul meci, s-a cântat imnul secuilor. Cântecul fiind început de spectatorii din Miercurea Ciuc prezenți la meci. Cum fac și la meciurile lor, ciucanii din națională s-au oprit în dreptul spectatorilor care cântau imnul. De menționat că ciucanii joacă și în campionatul românesc și Erste Liga, campionatul maghiar. Jucătorii naționalei, cunoscând tradiția de la  meciurile de campionat pe care le joacă la Miercurea Ciuc, s-au oprit și ei. La hochei se cântă doar la finalul meciului și doar imnul echipei câștigătoare. După acest moment a venit imnul secuilor”, a spus, pentru publicația noastră, Dulányi-Balogh Szilárd.

Luni seara, senatorul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) de Covasna a cerut demisia ministrului Tineretului și Sportului, Eduard Novak, și a ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna, care fac parte din Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), după ce națională României de hochei ar fi cântat, susține senatorul, imnul Ținutului Secuiesc după meciul dintre România și Ungaria. 

Singurul jurnalist român care a fost acreditat la meciul dintre România și Ungaria, Emil Hossu-Longin, de la TVR, a spus, pentru gsp.ro, că nu i-a văzut pe hocheiștii care reprezentau România să fi cântat imnul, așa cum s-a vehiculat chiar și în presă.

„Să începem cu ce e mai important legat de acest ultim meci: jucătorii nu au cântat nimic! Eu nu i-am văzut cântând. Apoi, ca să detaliez un pic, momentul respectiv s-a repetat la finalul fiecărei partide. Este, de fapt, un obicei moștenit din campionatul intern: suporterii din Miercurea Ciuc și din împrejurimi cântă acest cântec, iar jucătorii de origine maghiară stau pe gheață și se uită la galerie. E felul lor de a le mulțumi fanilor pentru susținere”, a spus jurnalistul. 

Sursa foto: Dulányi-Balogh Szilárd / Facebook

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.