Prefectul de Covasna dă exemplul Australiei în scandalul Djokovic: „Unde regulile sunt aplicate cu strictețe, se obțin rezultate”
Prefectul județului Covasna, Ráduly István a spus marți, într-o conferință de presă, că singura modalitate de a ține în frâu pandemia de coronavirus este respectarea regulilor. El a dat în acest sens exemplul Australiei și un calcul prin care a demonstrat că în județul Covasna sunt de 20 de ori mai multe decese înregistrate decât într-o regiune de dimensiuni similare din această țară.
„Vă dau un exemplu mult mediatizat: scandalul Djokovic, din Australia. Dacă ne uităm puțin în spatele datelor, observăm că la peste 25 de milioane de locuitori au fost în total foarte puține decese: 2.900. Ceea ce ar însemna cam 30 de decese la o regiune de mărimea județului Covasna. Dacă luăm în calcul numărul deceselor din județul Covasna, care este în jur de 600, atunci putem să ne dăm seama că la noi a fost o mortalitate mai mare de 20 de ori decât în Australia. Atunci, eu consider că a fost o decizie foarte bună a Guvernului atunci când a interzis tenismenului să intre în țară nevaccinat. Au dat dovadă de disciplină, de solidaritate și am fost martori, cu toții, că acolo se respectă regulile anunțate de autorități”, a spus Ráduly István.
Tot acesta a precizat și că deși veștile din lume sunt din ce în ce mai bune, epidemia de coronavirus nu s-a încheiat încă, iar cel de-al cincilea val este încă în creștere în România.
Este nevoie, în continuare de precauție, pentru că, deși numărul deceselor a fost mai mic în ultima vreme decât în valurile anterioare, chiar și o singură viață umană este o pierdere infinită și, prin urmare, măsurile de restricție în vigoare trebuie respectate în continuare.
Liderul mondial Novak Djokovic (34 de ani) nu a participat la ediția din acest de la Australian Open, după ce a fost deportat de autorități înainte de începerea competiției și a primit și o interdicție de intrare în țară de trei ani. Sportivul a ajuns la începutul lunii ianuarie în Melbourne cu documente care atestau că este exceptat de la vaccinare, dar autoritățile i-au oprit accesul în țară, pe motiv că nu îndeplinește condițiile de exceptare, a fost ținut în aeroport, i-a fost anulată viza și a fost transferat la un hotel, unde a fost ținut în carantină. Au urmat câteva zile de procese, anunțuri și dezvăluiri, care s-au încheiat în 16 ianuarie, când Djokovic a pierdut apelul și a fost deportat.