POLITICA 3 martie 2011

PCM îl acuză pe Gyorgy Ervin că divizează Ţinutul Secuiesc

de Monica Vrânceanu | 425 vizualizări

Partidul Civic Maghiar (PCM) Covasna este revoltat de intenția de trecere a peste 25 de hectare de teren ale comunei Belin în teritoriul administrativ al județului Brașov, considerând că astfel s-ar rupe practic o bucată din Ținutul Secuiesc.

Președintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat ieri că este de neconceput intenția autorităților covăsnene de a ceda o parte din teritoriul administrativ al comunei Belin către comuna Măieruș din Brașov pentru a rezolva problema romilor și a construcțiilor ilegale ale acestora,  situate pe Valea Corlatului, în apropiere de Arini.

Indignarea celor din PCM a fost stârnită de declarațiile prefectului Gyorgy Ervin, care la începutul acestei săptămâni anunța că o soluție pentru Valea Corlatului de la Belin, locație unde se știe că romii au construit fără autorizații, ar fi cedarea teritoriului respectiv către județul Brașov. Romii de acolo, majoritatea veniți din județul Brașov, au refuzat constant să devină cetățeni ai comunei Belin, ei având actele de identitate pe comuna Măieruș, satul Arini. Autoritățile covăsnene și cele brașovene au încercat de mai multe ori, în ultimii ani, să găsească o rezolvare situației, deoarece deși terenul e situat în județul nostru, romii vor să fie brașoveni și în acte, mai ales că autoritățile brașovene s-au îngrijit de cele câteva utilități de care beneficiază acum găspodăriile lor.

”Suntem supărați pe domnul prefect Gyorgy Ervin, că fără să se consulte cu nimeni, vine cu o astfel de idee. Pământul Ținutului Secuiesc este sfânt și indivizibil, ținem la tradițiile noastre și inclusiv la teritoriu, dacă acum cedăm o bucată, se poate foarte bine ca în timp să tot cedăm până rămânem cu nimic. Nu înțelegem cum de s-a putut gândi prefectul la așa o soluție și nici ce fac de fapt autoritățile de la Belin, când există alte rezolvări care trebuiesc identificate”, a declarat Kulcsar.

Liderul PCM Covasna a recunoscut însă că, până în urmă cu câteva zile, nu a avut nici cea mai vagă idee despre problema cu cele 25 de hectare de teren de la Belin, chiar dacă situația este una ce durează de ani de zile și chiar dacă PCM are un reprezentant în Consiliul Local de acolo.

”Noi avem un singur consilier la Belin, iar acela este ocupat cu atâtea alte probleme, plus că nu este lăsat să aibă acces la documente”, a argumentat Kulcsar Terza Jozsef, care crede că ideea cedării terenului este de fapt susținută de UDMR în urma unor presiuni de la București, deoarece ”oricum UDMR nu a reprezentat niciodată interesele maghiarilor ci servește puterea Centrală”.

Romii brașoveni au ocupat abuziv aproape 26 de hectare de teren situate pe teritoriul administrativ al comunei Belin, iar aici au fost ridicate în ultimii ani aproximativ 130 de gospodării, locuite fiind de un număr de 600 de romi.

Potrivit celor din Belin, majoritatea celor 600 de romi sunt brașoveni, unii sunt veniți din alte zone ale țării și foarte puțini sunt localnici. Construcțiile de pe acest teren ocupat abuziv se află în legalitate, iar autorităţile covăsnene au încercat în nenumărate rânduri să găsească o rezolvare acestei probleme; astfel, la un moment dat s-a dorit legalizarea romilor prin eliberarea de cărţi de identitate covăsnene, însă aceştia au refuzat.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
vasy, 4 martie 2011
Szekely,sa dovedit clar ca judetele Covasna si Harghita nu se pot sustine singure intr-o autonomie,au produs prin forte propri,impozite,amenzi,taxe si tot ce se putea aduna cam o treima din totalul citeste integral
ion, 3 martie 2011
Da stim, se vrea autonomie financiara ca doar nu intereseaza pe nimeni sa se puna granite insa aceasta autonomie financiara nu se va realiza niciodata, orice autonomie se realizeaza insa mai putin cea citeste integral
Szekely, 3 martie 2011
scuze Vlad dar autonomia nu inseamna a rupe tinutul Secuiesc de romania!!nu incercam obtinerea independentei!sau realizarea unui stat!uitate prin dictionare ce inseamna AUTONOMIE!!
vasy, 3 martie 2011
Deci daca asa stau lucrurile atunci eu imi doresc ca tot judetul Covasna sa treaca in Brasov,sunt sigur ca atunci nu vor mai exista discutii despre asa-zisul tinut secuiesc.Eu tot nu inteleg de ce li citeste integral
Vlad, 3 martie 2011
Aha, domnilor de la PCM... deci cunoasteti notiunea de "indivizibil"... am trait in toti anii astia cu impresia ca nu stiti ce inseamna acest cuvant... pai daca stiti, atunci ce-i cu toate cererile citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.