Medierea, alternativă pentru aglomeraţia din justiţie
Deputatul PNL Alina Gorghiu a prezentat ieri la Sfântu Gheorghe volumul "Medierea, Oxigen pentru Afaceri"
Deputatul PNL Alina Gorghiu a prezentat ieri la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe un volum coordonat de ea, „Medierea, Oxigen pentru Afaceri”. Înainte însă de lansarea cărţii, a ţinut o conferinţă de presă, care a fost un fel de preambul al evenimentului de după amiază. Deputatul a vorbit despre aglomeraţia din justiţia românească şi despre mediere şi mediatori, ca o posibilă ameliorare a situaţiei. Alina Gorghiu a declarat că dezbaterea de la Sfântu Gheorghe pe marginea temei medierii face parte din campania naţională de promovare a medierii iniţiată de ea. Deputatul a afirmat că această campanie vine într-un context nefericit, dat fiind faptul că „justiţia în momentul de faţă este în blocaj. Avem un număr de peste 3 milioane de dosare pe rolul instanţelor de judecată, şi ne confruntăm, aşa cum spune Comisia Europeană, organizaţiile neguvernamentale şi presa internaţională, cu un deficit de magistraţi de peste 4.000 de persoane. Acest lucru nu este luat în serios nici de justiţia română, şi nici de cei aflaţi la guvernare”. Alina Gorghiu a mai spus că justiţia din România este impredictibilă, iar termenele de soluţionare ale unor dosare nu sunt rezonabile. Acestea sunt motivele care au determinat-o pe ea şi pe colegii ei să iniţieze o campanie de promovare a mijloacelor alternative de soluţionare a conflictelor. „Medierea este una din acele pârghii care ar putea reforma justiţia din România - spune deputatul. Este o reţetă de succes în mai toate statele Uniunii Europene, din nefericire inclusiv Republica Moldova ne-a luat-o înainte cu medierea. E o problemă de mentalitate care trebuie categoric rezolvată, dar până ajungem la mentalitate, primul demers ce se impune este o campanie naţională.”
Alina Gorghiu a declarat că i-a cerut ministrului justiţiei, Cătălin Predoiu, să ceară la rectificarea bugetară bani pentru ducerea la bun sfârşit a acestei campanii. „În momentul în care ajungi la cetăţeanul de rând cu mesajul că are posibilitatea de a alege o metodă alta decât instanţa de judecată, care presupune soluţionarea conflictului într-un termen extrem de scurt, cu costuri reduse faţă de instanţa de judecată, într-o atmosferă discretă, confidenţială, fără stres, fără spălatul lucrurilor în public, rata de români care vor accepta să meargă la un mediator va creşte considerabil” - este de părere deputatul.
În opinia parlamentarului, această măsură ar aduce justiţiei din România o gură de aer, numărul dosarelor din instanţele de judecată scăzând cu aproximativ 15-20%.