POLITICA 3 septembrie 2013

Mădălin Guruianu (PNL): Keresztély Irma numește discreționar directori în județ!

de Monica Vrânceanu | 622 vizualizări

Schimbarea a 22 de manageri ai școlilor din județ este aspru criticată de conducerea PNL Sfântu Gheorghe, care consideră că șefa Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, Keresztély Irma, nu a dat dovadă de transparență decizională în schimbarea celor 22 de directori de școli, ci a procedat fără profesionalism, și nici nu a respectat toate prevederile legale.

Pornind de la faptul că șefei IȘJ Covasna i s-a încheiat mandatul în toamna lui 2012, iar ministerul Educației nu a organizat concurs pentru post deoarece însăși Keresztély nu s-ar fi putut înscrie, având mai puțin de 4 ani până la pensionare, numind-o interimar pe funcţie, liderul PNL Sfântu Gheorghe Mădălin Guruianu susține că este evidentă în acest caz o „coabitare UDMR – PSD”.

Luni întregi nu am făcut decât să atragem atenția în interiorul USL că nu este în regulă ceea ce se întâmplă și că UDMR este adus pe ușa din spate la guvernare, în condițiile în care nu se recunoaște deschis acest lucru”, a declarat Mădălin Guruianu, amintind în continuare că deputatul Horia Grama ar fi trebuit să susțină poziția PNL, în cadrul USL, de înlăturare a lui Keresztély Irma de la conducerea IȘJ Covasna.

Guruianu a identificat trei situații interesante”

Revenind la schimbarea directorilor, Guruianu a subliniat că nu contestă calitățile manageriale ale acestora, însă a ținut să atragă atenția asupra a trei dintre directorii noi.

„Prima situație interesantă este la mediatizatul liceu din Covasna, Kőrösi Csoma Sándor, unde ambii directori au fost schimbați, recunoscându-se astfel, dacă înțeleg eu bine, că lor le-a aparținut vina în conflictul din primăvară cu „bentița tricoloră / imnul”. (…) De ce nu a fost luată această decizie mai devreme, în urma anchetei efectuată de către Comisia desemnată de Ministerul Învățământului, de exemplu? De ce doamna Keresztély nu a fost și dânsa demisă, în solidaritate cu cei doi directori, deoarece gestionarea defectuoasă a cazului a pornit totuși încă de la vârful instituției? A doua situație este la Grădinița Pinocchio, aflată în structura Școlii „Nicolae Colan”, unde directoare a ajuns o doamnă, fostă secretară la Inspectoratul Școlar Județean, Silvási Melinda, cu oarecare legături de rudenie cu soțul doamnei Keresztély Irma”, a declarat Mădălin Guruianu.

Potrivit acestuia, cea mai hilară situație este cea de-a treia, și anume la Grădinița „Benedek Elek”, unde în vară a fost numită cu mandat interimar Vancsa Magdolna, care nu avea decât studii liceale și totuși a obținut funcția respectivă ca interimar. Potrivit liderului PNL Sfântu Gheorghe, noua directoare este Pethő Enikő din Ilieni, a cărei numire nu respectă nici aceasta condițiile de transparență decizională, fiind făcută fără consultarea cadrelor didactice și fără acordul Inspectorului de specialitate.

Nu doresc să contest abilitățile sau inabilitățile doamnei respective, despre care nu știu absolut nimic, deocamdată, dar procedural a fost un dezastru de numire, în ciuda alternativelor net favorabile din grădiniță, a fost preferată o apropiată” a doamnei inspector șef, chiar dacă nu îndeplinea toate condițiile legale”, a mai arătat Guruianu.

Acesta susține că șefa IȘJ ar fi fost înregistrată când a spus următoarea frază: Cât timp nu se dă concurs, numesc pe cine vreau eu, iar punerea în discuție a numirilor făcute de mine înseamnă un atac la adresa Inspectoratului Școlar Județean”, ceea ce denotă clar modul în care conduce învățământul covăsnean.

PNL Sfântu Gheorghe a cerut încă din primăvară, când la Liceul Kőrösi Csoma Sándor a izbucnit scandalul „bentiței tricolore”, înlăturarea din funcție a șefei IȘJ, Keresztély Irma. În acest sens, PNL Sfântu Gheorghe a solicitat susținerea PSD Covasna și demersuri ale conducerii acestuia la Ministrul Educației, Remus Pricopie, în cadrul USL. Liderul PSD Covasna, deputatul Horia Grama, i-a trimis însă pe PNL-iști să meargă ei la Ministru, tocmai pentru că sunt parteneri în USL.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.