POLITICA 3 mai 2023

Liderul USR Covasna, despre legile educației: „Orice propunere venită din partea noastră e respinsă pe loc”

de David Leonard Bularca | 1080 vizualizări

Președintele Uniunii Salvați România (USR) Covasna, Dulányi-Balogh Szilárd, spune că orice propunere pe care partidul din care face parte o are în legătură cu legile educației este refuzată de majoritatea parlamentară PSD-PNL-UDMR. USR critică, prin intermediul unui comunicat de presă, și modificările făcute marți în Parlament asupra legilor educației prin care, susțin politicienii din opoziție, unii vor scăpa de acuzațiile de plagiat. 

Reprezentanții USR susțin că în noile legi ale educației nu se regăsește nicio reformă majoră a sistemului educațional din România.

„Legile educației rămân nereformate. PNL și PSD nu vor binele elevilor, ci să-și scape colegii de acuzațiile de plagiat.

Nicio reformă majoră nu se regăsește în noile legi ale educației, după dezbaterile din Comisia de învățământ a Camerei Deputaților care s-au încheiat astăzi (n. red.: marți). USR a votat împotriva acestor legi, a căror formă venită de la Guvern a suferit modificări care le îndepărtează și mai mult de tot ceea ce ar trebui să însemne un sistem de educație modern, evoluat, adaptat nevoilor elevilor și profesorilor”, se arată în comunicatul de presă. 

Deși USR a depus mai multe propuneri de modificare ale legilor educației care urmează să fie adoptate de Parlament, coaliția PSD-PNL-UDMR nu a acceptat ideile venite din partea opoziției, conform aceleiași surse. 

„Mai grav, deputații coaliției PSD-PNL-UDMR au adoptat, astăzi, un amendament PSD care prevede, în ceea ce privește plagiatul, că «nu constituie abateri de la normele de etică diferențele de concepție teoretică, experimentală sau practică, erorile materiale de citare, diferențele de interpretare a datelor, precum și diferențele de opinie» (...). USR a depus mai multe amendamente la legile educației propuse de ministrul Ligia Deca, pentru a se putea vorbi despre schimbări reale în sistemul de învățământ. Însă niciunul dintre acestea nu a fost adoptat”, punctează cei de la USR. 

Președintele USR Covasna, Dulányi-Balogh Szilárd, spune că forma actuală a legilor educației este chiar mai rea decât forma în care au ajuns în Parlament. 

„Forma actuală e chiar mai rea decât cea venită de la Guvern (a se vedea noile amendamente legate de plagiat, tocmai trecute prin Camera Deputaților). În condițiile în care majoritatea de coaliție mamut are peste 70% și practica parlamentară ne-a arătat că orice propunere venită din partea noastră e respinsă pe loc, nu ne facem mari planuri că vreun amendament argumentat, sănătos ar trece de comisii sau de plen. Despre toate ideile, amendamentele noastre, puteți citi aici https://legile-educatiei.usr.ro/”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, liderul USR din județ. 

Ministerul Educației, condus de Ligia Deca, își dorește ca noile legi care vizează învățământul românesc să fie adoptate de Parlament cât mai repede. Legile aduc schimbări majore, cel puțin de formă: liceele își vor putea organiza propriul examen de admitere (prin care se vor putea ocupa 50% dintre locurile disponibile, iar restul locurilor vor fi ocupate prin repartizarea computerizată, în urma notelor obținute la Evaluarea Națională), elevii de la profilul uman vor putea alege Religia ca materie de bacalaureat și sunt prevăzute creșteri ale burselor pentru elevi. 

Dacă legile vor intra în vigoare anul acesta, modificările privind bacalaureatul se vor aplica elevilor care vor intra la liceu în anul 2024. 

Sursa foto: Dulányi-Balogh Szilárd

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.