POLITICA 24 august 2022

Liderul USR Covasna critică autoritățile pentru că nu au curaj să aplice legea în cazul scandărilor xenofobe

de David Leonard Bularca | 1918 vizualizări

„Pedepsele există statuate în legi și regulamente, aplicarea lor este una tendențios-jenantă”, spune Dulányi-Balogh Szilárd

Liderul Uniunii Salvați România (USR) Covasna, Dulányi-Balogh Szilárd, critică autoritățile pentru că, spune el, nu aplică legea în cazul scandărilor xenofobe. Declarația vine după cel mai recent caz, de la meciul de luni, dintre Universitatea Cluj și Sepsi OSK. Într-un mesaj pe Facebook, politicianul punctează că există legi care să sancționeze astfel de derapaje, dar „CURAJUL LIPSEȘTE”. 

„Categoric a venit timpul ca organele abilitate să amendeze drastic gesturile xenofobe, nu mă gândesc la amenzi date la mișto, de 5.000 lei. Puteți să îi reclamați pe acești suporteri oriunde, și la Vatican. FRF, LPF, UEFA vede, știu de aceste derapaje. Se pot reclama aceste evenimente pentru a puncta artistic-politic, dar organele au toate pârghiile juridice pentru a stopa acest flagel al xenofobismului, DOAR CURAJUL LIPSEŞTE”, a scris pe Facebook, luni seara, Dulányi-Balogh Szilárd.

Liderul USR Covasna, fost subprefect al județului, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, că de fiecare dată în astfel de cazuri se aplică amenda minimă, de 5.000 de lei, „chiar dacă e vorba de recidivă peste recidivă”. 

„Rasismul, xenofobia reprezintă o amenințare împotriva grupurilor de persoane care sunt ținta unui astfel de comportament, în cazul nostru maghiarii. Conform Deciziei 2008/913/JAI, fiecare stat membru este obligat să ia măsuri ca instigarea publică la violență, la ură împotriva unui grup de persoane pe criterii de rasă să fie pedepsită și penal. Dacă la nivel european - UEFA - deciziile sunt draconice, vezi recenta decizie împotriva lui Sepsi, sau decizii împotriva FCSB, unde pentru un steag în cazul FCSB, iar un gest în cazul Sepsi - deși pentru noi unul uzual, care nu are de a face nimic cu apologia nazismului, ci e o dovadă de iubire față de echipa Sepsi OSK -, ambele au fost sancționate dur de UEFA. 

La noi, cele mai grave incidente xenofobe sunt pedepsite cu 5.000 lei amendă (!!!). Regulamentele, de exemplu cel al FRF, prevăd pentru cazuri de xenofobie pedepse între 5.000 lei și 70.000 lei, dar FRF, absolut clementă, aplică minimul amenzii de fiecare dată, chiar dacă e vorba de recidivă peste recidivă. Legat de suspendări de stadioane, același regulament prevede suspendarea stadionului echipei vinovate între 2-10 jocuri, pierderea jocului prin forfait, scăderea a 2-6 puncte sau excluderea din competiție. Deci pedepsele există statuate în legi și regulamente, aplicarea lor este una tendențios-jenantă”, a spus Dulányi-Balogh Szilárd.

„Nu toți spectatorii se fac vinovați pentru incidente xenofobe”

Președintele USR Covasna spune că autoritățile nu au curaj să ia atitudine pentru că problema xenofobismului este considerată una tabu. 

„Normal, nu toți spectatorii se fac vinovați pentru incidente xenofobe, dar și aici legea/regulamentul prevede că organele pot identifica spectatorii, dar dacă nu pot, sancțiunile se aplică echipei în general. Autoritățile nu au curaj, pentru că această problemă a fost abordată de când e lumea ca o problemă tabu, s-a căutat ascunderea adevărului, probleme ascunse sub preș, în loc de o abordare frontală, chirurgicală. Repet, legile există, cel care trebuie să pună în aplicare legea este cel puțin spus pudic ca să o facă. O unealtă legală, prevăzută inclusiv în Codul Administrativ, dar niciodată pusă în acțiune, este și faptul că la meciuri de risc maxim, vezi apropiatul meci cu Rapid București, prefectul sau reprezentantul lui trebuie să fie pe stadion și, în cazul incidentelor, poate aplica în conlucrare cu șeful de dispozitiv al Jandarmeriei inclusiv golirea sectorului de spectatori care se fac vinovați de puseuri de xenofobism”, a detaliat Dulányi-Balogh Szilárd.

„Până când nu rezolvăm această problemă frontal, dur, chirurgical, cu legea și regulamente în mână, această tendință va tot crește și va erupe într-o acțiune și mai dură. Deci trebuie curaj autorităților, au pârghiile necesare, nu ajunge să condamni din gură acest flagel. Trebuie o abordare curajoasă în această problemă tabu. Dacă tot ascundem mizeria sub preș, tare îmi e că aceasta va ajunge din urmă autoritățile și va exploda. Degeaba apelăm la plângeri politico-artistice la diferite foruri, dacă forurile respective au unelte legislative pentru a stăvili elanul de xenofobie, dar nu iau măsuri severe, pentru că nu au curaj și nu vor să deranjeze pe nimeni, a mai spus, în final, pentru redacția noastră, președintele USR Covasna. 

Vă reamintim că, luni, partida din etapa a 6-a a Superligii, dintre Universitatea Cluj și Sepsi OSK, a fost întreruptă de arbitrul Sebastian Colțescu în minutul 25, iar fotbaliștii au fost trimiși la cabine timp de 10 minute. Totul a pornit în momentul în care galeria gazdelor a început să scandeze lozinci xenofobe. Au fost afișate și bannere cu diferite mesaje care au inflamat și mai tare spiritele în tribune, cum ar fi „Ținutul Secuiesc nu există”.

Reacție la cele întâmplate a avut imediat și primarul municipiului Sfântu Gheorghe. Într-o postare pe Facebook, edilul a precizat că a apreciat decizia de la fața locului a arbitrului, însă măsura nu este suficientă și acest caz va fi raportat forurilor superioare, fiind nevoie de „pedepse severe”. 

În final, meciul dintre Universitatea Cluj și Sepsi OSK s-a încheiat cu 0-1.

Sursa foto: gsp.ro și Dulányi-Balogh Szilárd

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.