POLITICA 11 aprilie 2011

Liderul PSD Covasna, Horia Grama, depune o interpelare către ministrul Cseke Attila pe cazul Spitalului de la Vâlcele

de Monica Vrânceanu | 543 vizualizări

Președintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, este de părere că actualul Guvern PDL-UDMR a adus năpasta peste sistemul de sănătate din România prin desființările de spitale care au început deja să-și arate urmările prin cazuri tragice în unele zone ale țării. Horia Grama consideră că Guvernul a luat măsuri în Sănătate chiar dacă nu are girul încrederii nimănui, iar acest lucru este vizibil inclusiv la nivel local.

”PDL Covasna a inițiat marea reformă din sistemul de sănătate județean, punând pe spinarea Spitalului de Cardiologie Covasna alte spitale - cel din Covasna și cel din Vâlcele. Probabil că aici au fost mai multe resurse de mânărit pentru PDL, iar motive obiective de desființare a Spitalului ”Dr. Radu Horia” din Vâlcele nu există”, a declarat Horia Grama, arătând că la Vâlcele există toate condițiile necesare bolnavilor distrofici - inclusiv apele minerale, băile pentru bolnavi și medicii specialiști.

Referindu-se la mult-discutata mutare fizică a Spitalului de la Vâlcele în clădirea spitalului de la Întorsura Buzăului, Horia Grama a arătat că în clădirea de la Întorsura, chiar dacă este una nouă, nu se poate spune că e posibilă începerea actului medical, deoarece acolo mai sunt multe de investit, neexistând practic nicio dotare.

”Cei care au făcut proiectul de regândire a sistemului sanitar vor omorî și Spitalul de Cardiologie, care va trebui să preia din costurile spitalelor de la Covasna și de la Vâlcele (...). Sunt convins că toate aceste greșeli vor fi sancționate, iar cei care au luat deciziile vor plăti”, a arătat Grama.

Liderul PSD Covasna a adăugat că UDMR este la fel de responsabil pentru ceea ce se întâmplă în sistemul sanitar, fiind partenerul PDL și avându-l la conducere pe ministrul Sănătății, Cseke Attila.

”UDMR trebuie să îşi asume acest lucru, ministrul Sănătăţii este de la UDMR. PDL, prin primul-ministru, care conduce Guvernul, poate să impună unele măsuri, chiar dacă ministrul Sănătăţii este de la UDMR (...). Nu văd raţiunile pentru care unele unităţi se desfiinţează. Statul român, în momentul de faţă condus de Guvernul PDL-UDMR, este un stat absolut iresponsabil, nu mai dă doi bani pe cetăţenii lui", a mai spus Horia Grama, care este de părere că ministrul Cseke ar fi trebuit să-și fi dat demult demisia.

În acest context, deputatul PSD a arătat că depune o interpelare în Parlamentul României, aceasta fiind adresată ministrului Sănătății, Cseke Attila. Interpelarea se referă la situația de la Vâlcele, unde autoritățile locale și Asociaţia Distroficilor Muscular din România au sesizat desființarea ca persoană juridică a Spitalului ”Dr. Radu Horia”, integrarea acestuia în cadrul Spitalului de Cardiologie din Covasna şi relocarea lui în oraşul Întorsura Buzăului.

”Văzând că această unitate este unică în România cu acest profil şi deserveşte un număr de 35 de mii de persoane cu dizabilităţi neuromusculare, ea funcţionând fără probleme financiare, încheind anul 2010 cu excedent financiar, vă solicit să-mi puneţi la dispoziţie analiza şi motivaţia pentru care aţi hotărât, practic, desfiinţarea acesteia, în condiţiile în care Asociaţia Distroficilor Muscular nu doreşte relocarea la Întorsura Buzăului, datorită climei foarte aspre, iar personalul medical specializat nu are posibilitatea de a face naveta la 100 Km distanţă, rezultând faptul că fără cadre specializate şi fără pacienţi unitatea nu poate funcţiona. Precizez, de asemenea, că în imediata vecinătate a centrului din Vîlcele va fi dată în funcţiune o bază de tratament balnear care a fost finanţată cu fonduri europene  şi constituie un factor important în terapia bolnavilor”, se arată în interpelarea deputatului Horia Grama, care a solicitat ministrului răspuns scris și oral.

 

Liderul PDL Covasna, acuzat de ”fățărnicie”

Referindu-se la declarațiile liderului PDL Covasna, Dan Manolăchescu, care a susținut recent că Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM) a devenit ”o organizație civilă a PSD”, Horia Grama a precizat că la adunarea inițiată de Episcopia Covasnei și Harghitei au fost invitați nu doar oameni politici din PSD ci și din PDL și PNL.

”Cei de la Forum și asociațiile societății civile au dorit să cunoască situația în Parlament a Legii Minorităților, precum și a Legii Regionalizării, drept pentru care au fost invitați și parlamentari din PDL. Domnul Dan Manolăchescu dă dovadă de fățărnicie, căci dacă era invitat sigur nu venea, mai ales că și-a manifestat mereu dezacordul referitor la Forum”, a comantat Horia Grama.

Liderul PSD Covasna a vorbit și despre Legea Minorităților, arătând că nu vede cum aceasta ar putea fi aprobată în actuala formă dorită de UDMR. În plus, Grama a subliniat că PSD a dat, în anii săi de guvernare, o serie importantă de drepturi pentru minorități și a apreciat că ”autonomia culturală” nu este un termen care se regăsește în legislația europeană.

În replică, liderul PDL Covasna, Dan Manolăchescu, a declarat că ”abia asta e o dovadă de fățărnicie, să decizi de capul tău că eu nu aș fi venit în cazul în care aș fi fost invitat - cam prea multe presupuneri și, iarăși, cam prea multă vorbărie goală. Vreau să îl anunț pe domnul Grama că sâmbătă, premierul României Emil Boc, trecând prin Harghita, s-a oprit la Înalt Prea Sfințitul Ioan și l-a asigurat că Guvernul României nu atentează la integritatea și suveranitatea țării”.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
PSDist, 3 mai 2011
Sincer ? In acest moment ma refer in exclusivitate la judetul nostru ! PDL este cel mai curat partid in raport cu PSD, PNL, PC, PRM. Fac aceasta afirmatie din punct de vedere neutru, echidistant si citeste integral
lica, 11 aprilie 2011
PSDist te felicit si daca mai sti ceva spune ca prea cred astea fraieri pe toata lumea.
lica, 11 aprilie 2011
cand au fost votarile individa vigheci reprezenta PNL in comisia mare la primaria vilcele saracuta a luat o gramada de bani nemeritati ca un om care intradevar are nevoie de acei bani nupoate sa citeste integral
maria, 11 aprilie 2011
sa va fie rusine tuturor romanilor care va vindeti tara ungurilor.
vasy, 11 aprilie 2011
Nu va mai bateti in vorbe domnilor parlamentari,e ceva simplu,face-ti ceva sa nu-l mai mute si gata......suntem satui de vorbe.
LESUCA DIN HETEA, 11 aprilie 2011
CAM TARZIU VERE.
lili, 11 aprilie 2011
Zice Dl Manolachescu ca: "Premierul Romaniei, Dl Boc l-a asigurat pe... "??? Pai, cine mai da azi 2 bani pe asigurarile lui Boc dupa ce-a mintit poporul roman in 2009 si 2010 pana la venirea FMI cand citeste integral
PSDist, 11 aprilie 2011
Domnul Grama "fabuleaza", doresc sa-i aduc aminte ca managerul de la Spitalul din Valcele a fost sustinut de aliatul sau de azi din USL, Marius Obreja. Deci daca cei nemultumiti de actul managerial al citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.