POLITICA 30 octombrie 2014

Ignoranța nu e o soluție, mergeţi la vot!

de Székely Emőke | 633 vizualizări

alegeri-prezidentiale

Duminică are loc primul tur de scrutin al Alegerilor prezidenţiale

Campania electorală este în ultima sa zi. Partidele politice și-au epuizat armele de convingere a alegătorilor, iar Biroul Electoral Județean și Prefectura Covasna au pus la punct organizarea scrutinului în județ. A rămas doar cel mai important pas, și anume votul propriu-zis de duminică, în primul tur de scrutin.

Conștientizarea dreptului la vot

Liderii principalelor partide politice ne îndeamnă să folosim dreptul câștigat prin jertfă în 1989, și să nu fim indiferenți. „A merge la vot este o expresie a democrației. Este un drept, iar oamenii trebuie să fie conștienți de asta. Consider și spun mereu că nu ai dreptul să te plângi dacă în ziua alegerilor nu ai ieșit la vot” – spune președintele PDL Covasna, Codruț Opaiț.

Liderul PNL Covasna, senatorul Marius Obreja, spune că el nu vrea să mobilizeze pe nimeni. „Să iasă la vot cine dorește, cine consideră că ar trebui să iasă, eu nu mai vreau să mobilizez pe nimeni. Cetățenii însă ar fi bine să conștientizeze că a vota este un drept constituțional.

Președintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, spune că a merge la vot este și o obligație. „Îi îndemn pe oameni să iasă la vot pentru că orice vot contează, și fiecare cetățean are dreptul, dar și obligația de a vota. Cred că cu cât oamenii se implică mai mult, cu atât rezultatul este mai concludent” – afirmă Horia Grama.

Ne îndeamnă să votăm și liderul UDMR Covasna, Tamás Sándor. Acesta a spus că procentul prezenței la vot arată cât spirit democratic au oamenii, „Cel mai important este ca oamenii să trăiască cu dreptul lor de vot și să iasă duminică la urne între orele 7 și 21. Acest lucru este important și pentru că, privind harta prezenței la vot, vedem și cât de intensă este activitatea politică în anumite zone, și de asemenea vedem și cât de importantă este democrația pentru oameni, în funcție de cât la sută din ei merg la urne” – este de părere Tamás Sándor.

Mergi la vot! – spune şi sfera civilă

Nu doar politicienii consideră că indiferența în ziua alegerilor nu duce la nimic pozitiv, ci și oamenii din sfera civilă. Managerul Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, Dan Țopa, spune că a vota înseamnă a-ți spune părerea. „A merge la vot este singurul mod în care ne putem creiona viitorul, singurul mod de a ne aduce aportul la ceea ce va urma în următorii ani. A nu ieși la vot înseamnă să îți întorci spatele, iar dacă ți-ai întors spatele, nu mai ai de ce să plângi pentru că tu nu ai făcut nimic prin faptul că ai ales să te încui în casă” – a declarat Dan Țopa.

Şi preşedintele Asociaţiei Pentru Comunitate, Daniel Şanta, insistă pe ideea că schimbarea e în mâna oamenilor şi că ignoranţa nu e o soluţie. Asociația Pentru Comunitate s-a implicat mereu activ în promovarea importanței votului, fie prin campanii de conștientizare, fie prin organizarea de dezbateri, întâlniri etc. A fost important pentru noi ca oamenii să înțeleagă că schimbarea e în mâna lor și că ignoranța nu e o soluție. Am reușit în felul acesta să determinăm modificări importante pe scena politică, mai ales la nivel local. Dacă ne pasă de viitorul acestei țări, dacă vrem să putem să ne privim în ochi copiii, trebuie să ne asumăm responsabilitatea alegerii noastre și să ne exercităm votul. După cum ne dictează conștiința. Sacrificăm 10 minute o dată la cinci ani pentru o responsabilitate civică de netăgăduit, spune Daniel Şanta.

Organizarea merge bine

Reprezentanta Instituției Prefectului, Zsofia Constantinescu, ne-a declarat că la nivelul județului Covasna vor funcționa 214 secții de votare și că nu au fost probleme în ceea ce privește organizarea alegerilor. Numărul buletinelor de vot ajunse în județ este de 203.091,iar al ștampilelor cu inscripția „Votat” este de 1.070. Cu siguranță că aceste buletine vor fi de ajuns pentru că numărul total al persoanelor cu drept de vot în județ este de 184.388.

La Alegerile prezidențiale se poate vota însă oriunde, așadar pot merge la urne și cei care sunt în tranzit prin județ, sau cei care dintr-un motiv sau altul se află aici și nu în localitatea unde au domiciliul. Regula e valabilă și pentru covăsnenii care sunt în alte părți ale țării sau chiar în străinătate. Se poate vota oriunde, pe liste suplimentare, așadar important e să votați!

Oamenii legii atrag atenția asupra faptului că votul fraudulos se pedepsește cu închisoarea. Dacă întâmpinați nereguli, sunați la 112. E bine de știut și faptul că toate informațiile legate de alegeri le găsiți pe site-ul Prefecturii Covasna. Aici sunt date despre secțiile de votare din țară și din străinătate, dar și alte informații utile legate de acest scrutin.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
lili, 2 noiembrie 2014
Lui Victor Ponta i-a disparut mandria de roman si ortodox !!! "Victor Ponta, afis electoral in limba maghiara, fara sloganul "Mandri ca suntem romani" de Red. Stiri HotNews.ro Duminică, 2 citeste integral
Eugen, 1 noiembrie 2014
Si daca Ponta zicea ceva, nu-l certa Hrebe ca-i strcă şustele in Sf. Gheorghe? La mintea lui, tot o minciuna îi venea pe limbă.
lili, 1 noiembrie 2014
Sa mergem la vot, cu cat procentul celor care participa e mai amre din toatalula legatorilor cu atat sansa ca votul celor saraci si needucati acre au determinat in astia 25 de ani soarta Romaniei e citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.