Horia Grama, supărat pe noua regionalizare şi pe Legea Minorităţilor
Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, critică reorganizarea administrativă susţinută de preşedintele Traian Băsescu şi spune că aceasta a fost „lansată la ceas de seară dintr-o vilă şi apoi de la Londra”. Horia Grama este de părere că această reorganizare este o diversiune şi o vede ca fiind „cel puţin neserioasă”.
Horia Grama a declarat că la baza unei reorganizări administrative a ţării, care să desfiinţeze actualele judeţe şi să realizeze altele pe scheletul prezentelor regiuni de dezvoltare nu stă nicio analiză serioasă, ceea ce, spune liderul PSD Covasna, este absolut îngrijorător din moment ce o asemenea chestiune ar trebui dezbătută public.
„Reorganizarea administrativă implică foarte multe costuri şi nu cred că acum e momentul pentru aşa ceva. E o chestiune găsită acum de Băsescu, în preajma alegerilor locale din 2012, dar cu aşa ceva PDL riscă să nu mai aibă nici 5% din cei 13-15% din voturile electoratului. O astfel de reorganizare va bulversa total administraţia locală (…), e o chestiune care nu se face într-o lună, deoarece are implicaţii dramatice. Poate că asta ar fi o soluţie mai bună pentru absorbţia fondurilor europene, dar nu cred că într-o lună s-ar putea identifica toate soluţiile pentru toate problemele pe care le implică o astfel de modificare, ci România va fi într-un haos total”, a declarat Horia Grama, arătând că soluţia o reprezintă o analiză a costurilor, un proiect bine argumentat şi o dezbatere la nivelul fiecărui judeţ.
Preşedintele PSD Covasna crede că toată această chestiune a reorganizării administrative este parte a unei strategii a preşedintelui Traian Băsescu, astfel încât acesta să aibă o putere cât mai mare; din aceeaşi strategie ar face parte, conform lui Grama, inclusiv dorinţa de modificare a Constituţiei, deşi acest lucru nu este în atribuţiile şefului statului.
Dezaprobator la adresa lui Igaş
Horia Grama, care de mai multe ori şi-a exprimat dezacordul cu privire la trecerea noii clădiri a Poliţiei către administraţia locală din Sfântu-Gheorghe pentru realizarea de locuinţe ANL, a declarat că i-a prezentat această situaţie ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, cerându-i să nu predea o astfel de clădire.
„L-am abordat direct pe Traian Igaş, dar e un ministru aerian care nu înţelege nimic din ceea ce e la Minister. Igaş mi-a spus că MAI nu are bani pentru a continua construcţia, pentru că Guvernul nu are sume pentru aşa ceva. Prin urmare, a cedat clădirea către Elena Udrea şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, aşa că probabil că Guvernul doamnei Udrea are bani”, a spus ironic deputatul, care e de părere că ministerul condus de Udrea „îşi permite orice lux”.
Curtea de Conturi să se sesizeze pe cheltuielile CJ
Referindu-se la biroul de reprezentare a Ţinutului Secuiesc de la Bruxelles, Grama a declarat că acesta este ilegal, deoarece hotărârea din 2008 a Consiliului Judeţean se referea de fapt la un birou de reprezentare a judeţului Covasna şi nicidecum la o asociere cu Harghita şi Mureş. În aceeaşi idee, Grama a spus că ar trebui ca cei de la Curtea de Conturi să se sesizeze cu privire la cheltuielile de deplasare ale delegaţiei CJ la deschiderea biroului, de la începutul acestei luni, fiindcă nici în acest sens nu există o hotărâre a CJ. În ceea ce priveşte declaraţiile conducerii PNL, care susţine că înfiinţarea biroului a fost votată în 2008 de consilierii PSD Sabin Calinic şi Ioan Solomon, Horia Grama a declarat că va analiza acest lucru, pentru a vedea dacă într-adevăr a fost aşa.
Criticile deputatului PSD s-au îndreptat şi către primarul mun. Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, care recent a declarat că tot mai mulţi tineri români ar fi pro-autonomie.
„Domnul Antal Arpad să ne ofere măcar trei exemple, cu nume, de tineri români care susţin autonomia, ca să nu avem motive să-l facem mincinos”, a mai spus Grama.
În aceeaşi ordine de idei, Horia Grama este de părere că Legea Minorităţilor, în forma dorită de UDMR, nu va putea fi adoptată în următoarele săptămâni, deoarece nici nu au avut loc dezbaterile pe amendamente la Camera Deputaţilor.
„Dacă Guvernul îşi asumă răspunderea pe Legea Minorităţilor în forma în care aceasta este acum în Parlament, cataloghez acest lucru drept trădare naţională”, a punctat liderul PSD Covasna.
PSD dezaprobă desfiinţarea finanţelor de la Întorsura. PDL dă asigurări de bine
Horia Grama a criticat totodată şi decizia şefului ANAF, Sorin Blejnar, referitoare la desfiinţarea unor administraţii fiscale locale şi a exemplificat cu cazul celei de la Întorsura Buzăului.
„Să ne spună preşedintele PDL Covasna, domnul Dan Manolăchescu, ce poate face pentru a împiedica desfiinţarea administraţiei financiare de la Întorsura, care va pune pe drumuri la Sfântu-Gheorghe o grămadă de oameni, pentru orice adeverinţă şi plată de impozit”.
În replică, liderul PDL Covasna, Dan Manolăchescu, a declarat: „Cunoscându-mi lungul nasului, nu pot interveni în negocierile Guvernului României cu FMI privind rentabilizarea administraţiilor financiare. Dar ceea ce pot spune este că îi asigur nu doar pe domnul deputat ci şi pe toţi cei care beneficiază de serviciile administraţiei în cauză că nu vor simţi niciun fel de disconfort şi se vor găsi metode - la care se lucrează deja, de asigurare a unei permanenţe în legătura cu contribuabilii, aşa încât să nu fie afectaţi exact acei oameni de afaceri care contribuie cu adevărat la bugetul României”.
Liderul PDL Covasna a mai spus că 17 angajaţi ai administraţiei din Întorsura Buuzăului care să deservească 350 de persoane fizice autorizate şi juridice din care probabil 200 erau funcţionale, erau oricum prea mulţi. În opinia lui Dan Manolăchescu, administraţia financiară de la Întorsura nu îşi justifica existenţa prin cei sub 5% cu care contribuia la veniturile judeţului.
„Nu aş vrea să se impacienteze nici oamenii de afaceri şi nici simplii contribuabili, tocmai de aceea aş mai adăuga că dacă şi până acum s-au găsit soluţii - inclusiv pentru cei din Valea Crişului, ca să nu vină câţiva kilometri la Sfântu-Gheorghe, atunci singur se vor găsi şi pentru cei din Întorsura, ca să nu facă drumuri de câte 70 de kilometri la Sfântu-Gheorghe”, a mai spus Dan Manolăchescu.