Horia Grama critică atitudinea UDMR
Uniunea, acuzată de dublu discurs și dorinte autonomiste pentru propria bunăstare
Președintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, consideră că deschiderea Biroului de reprezentare a Ținutului Secuiesc de la Bruxelles arată clar dublul discurs al UDMR și că hotărârea Consiliuluii Județean (CJ) Covasna prin care s-a decis deschiderea acestuia este complet ilegală, pentru că nu intră în atribuțiile înscrise în lege asemenea decizii ale Consiliilor Județene. Horia Grama a declarat că Biroul de la Bruxelles nu se justifică deloc din punct de vedere practic, promovarea turistică și informarea autorităților locale și județene cu privire la deciziile Uniunii Europene (UE) putându-se foarte bine face și online, prin documente oficiale.
”Motivul deschiderii acestui Birou este pentru CJ trimiterea unor beizadele ale sale, din administrația locală, să lucreze la Bruxelles. Acum se sfidează iarăși Statul și poporul român, mai ales că această reprezentanță a județelor Covasna, Harghita și Mureș a fost deschisă într-o clădire care adăpostește Casa Regiunilor din Ungaria”, a punctat Horia Grama.
Astfel, deputatul PSD consideră că instituțiile abilitate ale Statului ar trebui să se sesizeze și să ia măsuri, între acestea inclusiv Curtea de Conturi, analizând pe ce anume se cheltuiesc diverse sume.
În ceea ce privește prezența consilierului judeţean Aurel Bote (PNL) la deschiderea Biroului, Horia Grama a apreciat că aceasta a fost ”o greșeală impardonabilă”.
Vorbind tot despre deschiderea Biroului de reprezentare a Ținutului Secuiesc, Horia Grama este de părere că ar trebui luată atitudine privind constituirea Ținutului Secuiesc de care vorbesc UDMR și celelalte formațiuni maghiare, inclusiv cu privire la autonomia teritorială pe criterii etnice. În această idee, Grama a subliniat că deși se vorbește despre modificarea Constituției, până la realizarea acestui lucru toată lumea ar trebui să respecte legile în vigoare.
”Ofensele aduse Statului român și populației României sunt tot mai dese, deci ce mai caută UDMR la Guvernare?”, s-a întrebat retoric Grama, subliniind că Uniunea Social- Liberală nu a fost niciodată de acord cu cerințe ale UDMR precum noile regiuni sau Legea Minorităților, atunci când i-a făcut Uniunii oferta de a ieși din Guvern.
”Insistențele UDMR legate de Legea Statutului Minorităților în actuala formă contravin grav legilor în vigoare, deoarece multe drepturi sunt deja legiferate, în vreme ce înființarea unor instituții cu caracter etnic nu e acceptabilă”, a arătat Horia Grama.
În acest context, deputatul a făcut referire și la recentele declarații ale primarului mun. Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, referitoare la identitatea Ținutului Secuiesc, arătând că Antal ar trebui întâi de toate să-și clarifice propria identitate, în condițiile în care are cetățenie și pașaport românești, a făcut demersurile pentru cetățenia ungară și ”vrea și buletin secuiesc”.
”Politicienii maghiari și Antal Arpad nu citesc Constituția României și nu o respectă, aceasta este o problemă de siguranță națională. Nu știu care ar fi plusul autonomiei, din moment ce minoritatea maghiară are garantate toate drepturile - de libertate, de conservare a limbii, tradițiilor și culturii, a identității. UDMR ar vrea un stat în stat, să nu mai funcționeze autoritățile Statului român și să facă ei ce vor”, a mai punctat deputatul PSD.
Horia Grama a subliniat că aceste dorințe ale UDMR se răsfrâng inclusiv asupra problemei Poligonului mare din Sfântu-Gheorghe, pentru a cărui desființare militează Antal Arpad.
”Sunt interese privind terenurile Poligonului, că doar nu se trage cu bombe și cu armament greu, să fie atât de deranjant pe cât arată autoritățile locale. Interesul ascuns este pentru terenuri, și nu aș avea nimic împotrivă dacă Primăria ar oferi teren la schimb pentru mutarea Poligonului. Dar cred că se dorește luarea terenului, fără a oferi nimic Statului”, a declarat Grama, insistând că va susține o interpelare inclusiv referitoare la preluarea clădirii începute pentru sediul Poliției, în care s-au investit deja 2 milioane de dolari și unde acum se vrea construirea de blocuri ANL.
Se limpezesc apele pentru localele din 2012
Trecând la aspecte politice interne, Horia Grama a arătat că reprezentanții PSD Covasna au avut deja o serie de întâlniri cu cei ai PNL, pentru a discuta despre listele de candidați la alegerile locale de anul viitor. Grama a arătat că dacă la listele de la CJ aspectele sunt destul de clare, aici urmând probabil să fie susținut pentru președinte avocatul Sabin Calinic (PSD), la Consiliul Local și Primăria Sfântu-Gheorghe se mai poartă încă discuții, mai ales că PNL insistă pe varianta listelor separate. Propunerea PSD pentru fotoliul de primar este Rodica Pârvan, în vreme ce cea a PNL s-ar îndrepta spre Mădălin Guruianu. Horia Grama a spus că, în cazul în care nu se va ajunge la un numitor comun, se va realiza un sondaj pe Sfântu-Gheorghe, pentru a se afla care dintre cei doi ar obține mai multă susținere.