POLITICA 6 mai 2012

Cu cine votăm la locale?

de Székely Emőke | 434 vizualizări

Vă prezentăm astăzi principalii candidaţi la alegerile locale din 10 iunie, atât pentru funcţiile din Consiliul Judeţean, cât şi pentru cea de primar şi consilier local la Sfântu Gheorghe.

Alegerile locale din 10 iunie se apropie cu pași repezi. Campania electorală începe pe data de 11 mai, iar înainte de aceasta vă prezentăm pe scurt oferta celor mai importanţi candidați pentru funcţia de primar la Sfântu Gheorghe, dar şi pentru Consiliul Județean Covasna și Consiliul Local Sfântu Gheorghe.

Opt pentru șefia CJ

Actualul președinte al Consiliului Judeţean, Tamás Sándor, dorește să obțină încă un mandat. Sondajele arată că va și câștiga, însă are şi câțiva contracandidați, mai exact șapte la număr. Celelalte două partide maghiare, PCM și PPMT, și-au trimis șefii organizațiilor județene în cursă, pe Kulcsár-Terza József și respectiv Nemes Előd. Nici partidele românești nu s-au lăsat mai prejos, PSD și PNL s-au înțeles ca pentru președinția CJ să intre în cursă liderul PNL Covasna, Marius Obreja. Președintele PSD Covasna, Horia Grama, a declarat că îl vor sprijini pe Obreja pentru ca acesta să obțină cât mai multe voturi. Candidatul Alianței Civice Pentru Comunitate este Gheorghe Neagovici. Alți candidați la șefia CJ sunt Simon Gheorghe din partea Partidului Ecologist Român (PER), Gică Agrigoroaie, candidatul PRM, Vasile Ciornobreve, reprezentantul PP-DD, iar Verzii l-au trimis în cursă pe Balassy András.

Două treimi pentru UDMR?

Președintele CJ în funcție, Tamás Sándor, ne-a declarat că UDMR și-a propus să câștige două treimi în Consiliul Județean Covasna, menționând că vor fi reprezentate toate microregiunile din Trei Scaune mergând pe ideea de a aduce întreprinzători în CJ. „Lista de consilieri judeţeni a fost concepută astfel încât să cuprindă cât mai multe categorii sociale: avocați, profesori, medici” – afirmă Tamás. În ceea ce privește campania electorală, UDMR se bazează pe munca din ultimii patru ani. „Avem cu ce să ne mândrim. Celelalte partide au adus numai vorbe. PCM a avut posibilitatea de a face treabă la Târgu Secuiesc și Baraolt, dar prin primarul arestat de la Târgu Secuiesc a adus rușine, pentru că așa ceva nu s-a mai întâmplat în istoria de 600 ani a orașului” – ne-a declarat Tamás Sándor. Primii pe lista UDMR la Consiliul Județean Covasna sunt Tamás Sándor, Tóth-Birtan Csaba, Henning László și Grüman Róbert.

Liste separate pentru PSD și PNL

Dacă în ceea ce privește președinția CJ, cele două partide care formează USL s-au înțeles în a-l susține pe liderul PNL Covasna, Marius Obreja, listele de consilieri sunt separate. Ambele formațiuni politice au considerat că au mai multe șanse dacă merg pe liste separate. Președintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a declarat că formațiunea pe care o conduce și-a propus câștigarea a patru posturi în CJ Covasna. „Sperăm să câștigăm patru scaune de consilier județean, iar dacă ne mobilizăm în mod corespunzător avem toate șansele pentru îndeplinirea acestui obiectiv” – este de părere Horia Grama. Primele patru nume de pe lista PSD sunt Sabin Calinic, Iosif Radu, Octavian Goga și Iulian Mitrofan.

Lista celor de la PNL este deschisă de către liderul PNL Covasna, Marius Obreja, cel care candidează și pentru șefia CJ. Acesta este conștient că nu prea are șanse de a câștiga președinția, dar spune că va trage cât mai mult posibil lista în față. „Cei propuși pentru posturi de consilieri județeni sunt persoane cu notorietate și CV-uri consistente, prin care dorim creșterea cu procente bune a numărului de consilieri PNL în județ” – a declarat Marius Obreja. Lista PNL pentru consilieri județeni este completată de Ioan Moroianu, Cziprián Lóránd și Cristian Cimpoi.

Două locuri 1 pentru ACC

În ceea ce priveşte Alianţa Civică Pentru Comunitate, preşedintele acesteia, Adrian Bucur, a declarat că lista de consilieri judeţeni este deschisă de doi candidaţi tineri. „Dat fiind că pentru Alianţe pragul este de 7%, nu de 5%, putem spune că avem două locuri 1 pentru funcţia de consilieri judeţeni. Aceştia sunt Gheorghe Neagovici de la Barcani, un tânăr de 36 de ani specialist în proiecte europene la Ministerul Dezvoltării şi Turismului, şi Cosmin Boricean, directorul Oficiului Judeţean de Poştă”, a declarat Adrian Bucur.

Cinci posibili primari

Fotoliul de primar al municipiului Sfântu Gheorghe a atras anul acesta cinci candidați: actualul primar, Antal Árpád (UDMR), actualul viceprimar, Bálint József (PCM), Codruț Opaiț din partea Alienţei Civice Pentru Comunitate, președintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu (susţinut şi de PSD) și Vasile Voiculescu din partea PRM. Cel de-al treilea partid maghiar, PPMT, nu a trimis pe nimeni în cursa pentru primărie, președintele PPMT Covasna, Nemes Előd, declarând că îl vor susține pe actualul primar în obținerea unui al doilea mandat.

Listele de consilieri locali la Sfântu Gheorghe

În ceea ce privește Consiliul Local Sfântu Gheorghe, deși ponderea dintre locuitorii de etnie română și maghiară este de 25-75%, partidele maghiare au depus trei liste de candidați (UDMR, PCM și PPMT), iar partidele românești opt (PNL, UNPR, PSD, PRM, PE, ACC, PC și PPDD). O altă listă conține un singur nume. Este vorba de Partidul Verde, al cărui candidat este Balassy András. El participă și la alegerile de la CJ, unde candidează pentru funcția de preşedinte.

Lista Alianţei Civice Pentru Comunitate la CL Sfântu Gheorghe este deschisă de Codruţ Opaiţ, care este şi candidatul ACC la funcţia de primar. Pe lista Alianţei mai apar atât membri ai PDL Covasna, cât şi independenţi sau tineri care încă nu au avut de-a face cu politica.

UDMR vrea majoritate

Președintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, spune că au conceput cea mai bună listă de consilieri propuşi în ultimii 22 de ani. „Am căutat oameni care sunt mai buni decât mine, care și-au acumulat cunoștințele în ani de studii și de muncă, și doresc ca experiența pe care o au să o folosească în munca din CL Sfântu Gheorghe” – a declarat actualul primar, Antal Árpád, care este şi „cap de listă” la consilieri. Cel de al doilea pe listă este managerul orașului, Czimbalmos Csaba, pe locul trei este actualul viceprimar, Sztakics Éva, iar pe locul patru se află Vargha Mihály.

PSD și PNL vor câte patru locuri

În întocmirea listei de consilieri locali pentru CL Sfântu Gheorghe, PSD Covasna a avut în vedere ca școlile românești din oraș, precum și Spitalul Judeţean, să aibă reprezentanți în Consiliul Local. De aceea lista este deschisă de prof. Rodica Pârvan, ea fiind urmată de prof. Rădița Palela și Joós Ștefan. Cele două profesoare care deschid lista PSD au declarat că scopul lor este acela de a milita pentru școlile românești din Sfântu Gheorghe. Fiind vorba de un partid social, nu e de mirare că cel de al treilea pe listă este Joós Ștefan, cel care are deja experiență la Spitalul Județean „Dr. Fogolyán Kristóf”. PSD nu i-a uitat nici pe tineri, Ciprian Cucu fiind pe poziția 4 pe listă.

PNL Covasna a pornit anul trecut un sondaj, în urma căruia oricine dorea putea deveni consilier local. Ideea de bază a fost aceea de a promova oameni de valoare, indiferent de etnie și vârstă. Potențialii consilieri au trebuit să depună un proiect, iar numele de pe listă sunt de fapt rezultatul acestui sondaj: Mădălin Guruianu, Cziprián Lóránd, Marilena Profiroiu și Corina Bote.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.