POLITICA 25 iulie 2013

Cristian Cimpoi este noul manager al Spitalului de Cardiologie Covasna

de Monica Vrânceanu | 919 vizualizări

Chiar dacă a trecut mai bine de un an de la instalarea Guvernului Ponta și mai bine de jumătate de an de la stabilierea unei noi majorități în Parlament, schimbările de la instituțiile deconcentrate din județul Covasna s-au făcut destul de lent și cu puțină transparență. Nimeni nu s-a grăbit să trâmbițeze modificări, iar discuțiile în acest sens au apărut mai mult în urma unor scandaluri de pe la unele instituții sau în declarații politice ale celor de la putere.

O schimbare importantă s-a făcut însă la finele săptămânii trecute, când fostul manager al Spitalului de Cardiologie Covasna, Monica Sporea, a fost înlocuită cu cel care până atunci ocupa funcția de Șef serviciu administrativ, Cristian Cimpoi. În ceea ce o privește pe Monica Sporea, se pare că aceasta nu a avut niciun post rezervat în statul de funcții, așa că nu se știe clar dacă va rămâne sau nu la Cardiologie Covasna.

Schimbare politică sau pe bază de audit...?

Oficial, schimbarea a venit de sus, de la Ministerul Sănătății, în urma unor operațiuni de audit desfășurate în mai multe spitale din țară, însă la nivel local este binecunoscut faptul că Monica Sporea a beneficiat de susținerea PDL (acum în Opoziție), în vreme ce Cristian Cimpoi este membru al PNL, aflat la putere alături de PSD.

Noul manager de la Cardiologie Covasna, Cristian Cimpoi, are 33 de ani, este de profesie jurist și a fost director administrativ al Spitalului în 2008 și 2011, după care a trecut pe funcția de Șef serviciu administrativ.

„Evaluarea realizată de Minister în cadrul unui audit a dus la încetarea contractului managerului Monica Sporea, iar numirea mea s-a făcut ca interimar, pe o perioadă de șase luni, existând posibilitatea unui concurs pe post la care voi participa, dacă se va organiza. În ceea ce privește intențiile mele ca manager, pot spune că am avut mereu o colaborare bună cu echipa de conducere a Spitalului de Cardiologie Covasna, iar corpul medical este unul cu vastă experiență. Nu intenționez să aduc schimbări mari, ci mă voi concentra pe mărirea contractului cu Casa de Asigurări, deoarece actualul contract nu este foarte avantajos. Problemele care pot apărea sunt de ordin financiar, deoarece previziunile sunt pesimiste, banii se vor termina spre sfârșitul anului, urmând o suplimentare din bugetul anului viitor”, ne-a declarat Cristian Cimpoi.

Acesta a precizat că 75% din bugetul Spitalului de Cardiologie reprezintă cheltuielile de personal, iar acestora li se adaugă alte cheltuieli considerabile cu medicamente, materiale sanitare, de întreținere, utilități și hrană. Spitalul de Cardiologie din Covasna are 891 de paturi, însă contractul cu Casa de Asigurări este pe zile de spitalizare, conform noului sistem. Numărul cazurilor preluate de Spitalul de Cardiologie se ridică la 1.100 lunar, cererile vin continuu și există liste de așteptare pentru pacienți până la finele anului. Spitalul de Cardiologie Covasna este un spital unic în România prin profilul său de cardiologie şi de recuperare cardiovasculară, deservind întreaga ţară.

Cristian Cimpoi a mai spus că o altă chestiune importantă o reprezintă secțiile externe, adică Spitalul municipal Covasna și Spitalul Orășenesc Întorsura Buzăului. În cazul acestuia din urmă urmează o perioadă de analiză și strategii, în contextul în care Ministerul Sănătăţii susține redeschiderea Spitalului de Patologie Neuromusculară „Dr. Radu Horia” de la Vâlcele.

Președintele PNL Covasna, senatorul Marius Obreja, a declarat că schimbarea de management de la Spitalul de Cardiologie Covasna a fost realizată de Minister „în baza unui audit care a analizat criteriile de performanță ale managerului de la Spitalul de Cardiologie Covasna”.

Urmează și alte schimbări în judeţ

Obreja a admis că noul manager este membru PNL, însă a respins o schimbare politică. În context, Marius Obreja a admis că există zvonuri legate și de alte schimbări de la deconcentrate, iar cea mai iminentă ar fi la Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA), însă a precizat că nu știe nimic sigur în acest sens.

Liderul PSD Covasna și partenerul lui Obreja în cadrul USL, deputatul Horia Grama, a fost însă mult mai ferm în ceea ce privește declarația pe chestiunea deconcentratelor, spunând că este necesar ca în fruntea acestora să ajungă profesioniști.

„Am susținut și susțin în continuare schimbarea la APIA, unde actualul director adjunct, Adrian Popica, este un candidat ideal pentru funcția de director general, fiind un adevărat profesionist. Și susținem profesioniștii peste tot, despre asta e vorba, nu despre dispute politice”, ne-a declarat Horia Grama.

Pe de altă parte, liberalii covăsneni au semnalat de mai multe ori că în județ nu se vede „puterea” USL, mare parte dintre instituțiile deconcentrate fiind în continuare la UDMR. În replică, liderii UDMR au susținut tot timpul că acest lucru e normal, deoarece etnicii maghiari reprezintă populația majoritară.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
apostol gheorghe, 15 mai 2016
Am fost internat la Spitalul de cardiologie Covasna in luna februarie 2016 si m-am simtit f. bine,avand recomandarea de a revenii peste 6 luni.Cum se procedeaza, deoarece nu s-a stabilit nimic citeste integral
mindru, 15 septembrie 2015
Domnule director in puteti faca da dispara masinile pacientilor din fsta vilelor so dupa aleile spitalilui dupa masa daca Mai grija Te calca PE alei se plate vb cu primariasau cu Politia da le citeste integral
ana, 8 ianuarie 2014
Va ro sa ma ajutati cu un nr de contact pentru o programare pentru mama mea pentru internare.tocmai din Botosani. Din noiembrie sun si suna ocupat la nr de contact afisat 0267340215. Cu citeste integral
Goga Dana, 7 ianuarie 2014
Este posibil ca noul manager sa faca lucruri bune la spital. Sunt foarte curioasa daca va putea igieniza curtea spitalului, care arata deplorabil, cu alei neamenajate, curte, total neingrijita. Pacat, citeste integral
John, 8 august 2013
lili de ce nu intri in politica ?
lili, 26 iulie 2013
Adica invarteli politice.... ma intreb daca la 33 de ani Dl Cimpoi ajungea mare director daca nu era membru de partid aflat la guvernare... Despre competente nu comentez, nu am vazut asa ceva la cei citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.