POLITICA 24 noiembrie 2022

Cazul șantajului de care este acuzat Antal Árpád ajunge la prim-ministrul României

de David Leonard Bularca | 1409 vizualizări

Senatorul Ionuț Neagu este cel care a adresat întrebări pe acest subiect prim-ministrului României, ministrului Culturii și prefectului din județul Covasna

Senatorul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) de Covasna, Ionuț Neagu, a depus o serie de întrebări către prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, și prefectul din județ, Ráduly István, după ce primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a condiționat amplasarea unei statui a lui Mihai Eminescu la Sfântu Gheorghe de retragerea unor procese pe care Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM) le-a intentat autorităților.

„Am adresat o întrebare parlamentară privind șantajul primarului din Sfântu Gheorghe privind amplasarea statui (sic!) lui Mihai Eminescu.

Am întrebat dacă primul ministru, ministrul culturii sau prefectul doresc să preia această inițiativă (obținerea unui aviz pentru amplasarea unui bust al poetului național Mihai Eminescu pe domeniul public din municipiul Sfântu Gheorghe), în cadrul cooperării administrației centrale cu cea locală, și să își asume rolul de mediator și implicit de factor de echilibru în dinamica interetnică din municipiul Sfântul Gheorghe și din județul Covasna”, a scris, miercuri, pe contul său de Facebook, senatorul Ionuț Neagu. 

El se așteaptă ca autoritățile sesizate să își prezinte punctul de vedere cu privire la declarațiile primarului din Sfântu Gheorghe. Concret, vrea să afle dacă, în opinia autorităților, gestul lui Antal Árpád poate fi considerat drept unul discriminatoriu. 

„Dacă gestul de a condiționa avizarea amplasării acestui bust al poetului național Mihai Eminescu, în situația în care o inițiativă similară pentru comunitatea maghiară a fost acceptată și avizată pozitiv, poate fi catalogată drept o diferență de tratament și un gest discriminatoriu și provocator. Solicităm Ministerului Culturii prezentarea avizelor eliberate până în prezent, conform legislației, privind amplasarea bustului poetului național al Ungariei.

Dacă acest comportament al primarului Árpád-András Antal, practicat din postura de demnitar al statului român, este considerat potrivit din perspectivă legală și care este în acest caz reacția Guvernului și Ministerului Culturii, implicit a Instituției Prefectului în județul Covasna, ca organe ale administrației centrale de stat responsabile de promovarea politicilor culturale ale României” (sic!), se mai arată în textul publicat de senatorul AUR. 

Amplasarea unei statui, motivul disputei dintre Antal Árpád și FCRCHM 

FCRCHM a solicitat Primăriei Sfântu Gheorghe să fie pus la dispoziție un spațiu aflat în proprietatea municipiului pentru amplasarea statuii lui Mihai Eminescu. Inițiativa a apărut după ce a fost făcut public anunțul conform căruia o statuie în mărime naturală a poetului Petőfi Sándor va fi amplasată anul viitor la Sfântu Gheorghe. FCRCHM susține că prin amplasarea simultană a celor două opere s-ar transmite un mesaj real cu privire la armonia etnică și nivelul dialogului dintre etnii. 

Răspunsul primarului 

Edilul din Sfântu Gheorghe a spus, într-o conferință de presă care a avut loc joi, pe 17 noiembrie, că va putea să stea la masă cu reprezentanții FCRCHM pentru a discuta pe diferite subiecte doar după ce aceștia vor retrage două procese pe care le-au inițiat împotriva autorităților.

„Am trimis o adresă către Forum (...) în care am spus că îl respect pe Mihai Eminescu, că nu am, în principiu, absolut nicio problemă în a găsi un loc unde să fie amplasată o statuie a lui Mihai Eminescu, nu am nicio problemă să finanțăm, ca Primărie, acest lucru, însă pentru a putea sta la masă să discutăm aceste aspecte, condiția prealabilă este să fie retrase acele procese care au fost intentate împotriva municipiului Sfântu Gheorghe, împotriva intereselor municipiului. Și am exemplificat cu două exemple concrete, pentru că aici vorbim foarte clar despre faptul că acest forum face demersuri împotriva intereselor orașului Sfântu Gheorghe, în general, și a comunității maghiare, în special. Și asta solicit de la ei, să retragă aceste procese și atunci putem sta să discutăm, oricând ușa mea este deschisă”, a spus atunci primarul, citat de Agerpres.

El a susținut că nu este vorba despre un șantaj.

„Este vorba despre procesul intentat împotriva Guvernului României prin care solicită anularea hotărârii de guvern prin care a fost cedată baza sportivă din strada Stadionului municipiului. A fost a statului timp de 30 de ani, n-a făcut nimic, n-a investit mai nimic, a devenit a Primăriei, noi am investit, deci este evident că cineva lucrează împotriva intereselor orașului. Nu pot să stau la aceeași masă și să discut alte aspecte până când această problemă nu este rezolvată. Și a doua, este procesul intentat de Forum împotriva hotărârii de guvern cu privire la aprobarea steagului municipiului Sfântu Gheorghe (...) Nu este șantaj, aici vorbim despre un parteneriat (...) și nu pot să accept ca partener pe cineva care ne atacă în fiecare zi”, a mai declarat Antal Árpád.

Reacția FCRCHM 

După aceste declarații, FCRCHM l-a acuzat pe primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, de șantaj. 

„Constatăm cu dezamăgire că atitudinea primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad continuă să fie una discriminatorie și jignitoare la adresa comunității românești din municipiul reședință a județului Covasna.

În răspunsul său, primarul mun. Sf. Gheorghe refuză un tratament similar. Prin simplul refuz deja avem în vedere o faptă de discriminare. Însă, adept al unui discurs și al manifestărilor naționalist-separatiste, primarul mun. Sf. Gheorghe, instituție publică care ar trebui să aibă o conduită echilibrată și perfect simetrică cu toți membrii comunității indiferent de naționalitatea sau etnia căreia îi aparțin, șantajează pur și simplu FCRCHM cu retragerea a două cauze aflate pe rolul instanțelor de judecată în care autoritatea locală, în situații cu obiect diferit dar care vizează o atitudine perfect identică cu aceasta, are calitate de pârât iar FCRCHM calitate de reclamant” (sic!), se arată în comunicatul de presă intitulat „Mihai Eminescu interzis la Sfântu Gheorghe! Șantaj și o nouă dovadă a discriminării la adresa românilor”.

Sursa foto: Ionuț Neagu/Facebook

 

 

 

 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Alexandru Bularca, 24 noiembrie 2022
Un simplu sfat pentru FCRCHM:
Din comunicat lipsește informația esențială cu privire la (non-)ceddarea în fața șantajului!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.