POLITICA 7 august 2013

Antal Árpád: Țara aceasta se duce spre nicăieri

de Monica Vrânceanu | 535 vizualizări

Primarul din Sfântu Gheorghe spune că nu maghiarii sunt problema României, ci lipsa de perspective și dezinteresul pentru cetățenii ei

Președintele UDMR Sfântu Gheorghe și totodată primarul municipiului, Antal Árpád, susține că nu comunitatea maghiară este problema României, așa cum tind unii să transmită, de la București. Potrivit lui Antal, țara are probleme mai grave și mai urgente decât comunitatea maghiară, iar dacă cei din Caracal își doresc o autonomie precum cei din Ținutul Secuiesc, asta nu poate decât să bucure.

„Nu mă deranjează dacă cei din Caracal vor autonomie ca noi (...). Din păcate însă, toți zic că e importantă descentralizarea și autonomia locală, în vreme ce lucrurile care se întâmplă arată uneori o centralizare. Pe de altă parte, UDMR nu mai are cu cine să facă parteneriate, nu mai are cu cine negocia în prezent”, a spus liderul UDMR Sfântu Gheorghe.

Antal Árpád susține că România are probleme sociale grave și probleme ce țin de democrație, tocmai de asta nu se explică problema pe care o au unii cu comunitatea maghiară.

„Țara aceasta se duce spre nicăieri. Oamenii pleacă – e o țară cu 8 milioane de oameni care au plecat peste granițe, care lucrează și trăiesc acolo. În curând nu mai rămâne nimeni aici, nu e nimeni interesat să rămână într-o țară care face atât de puțin pentru cetățenii săi. Romii fac cei mai mulți copii, ar trebui să ne dea de gândit cine va fi majoritar peste 30-40 de ani. Statul Ungar ne-a oferit posibilitatea de a deveni cetățeni maghiari, ceea ce înseamnă că, la o adică, ne putem muta acolo. La așa ceva, Statul Român trebuia să supraliciteze, ca să ne țină aici – dar nici vorbă! Păi s-a gândit cineva cum ar fi să dispară din România 1,5 milioane de maghiari?! Ce mai rămâne? (…) Care va fi viitorul acestei țări dacă nu începem să ne preocupăm? Nu vom mai avea viitor, în 20-30 de ani!”, a spus Antal Árpád.

Acesta a subliniat insistent că nu maghiarii sunt problema țării, ci dimpotrivă, aceștia doresc să contribuie la viitorul ei, deoarece aici s-au născut și au crescut.

Declarațiile lui Antal Árpád au venit în contextul recentei declarații a președintelui Traian Băsescu, referitoare la faptul că în Covasna și Harghita nu poate exista decât aceeași autonomie ca în Caracal sau Constanța, acuzând UDMR de jocuri politice și arătând că „noi nu creăm o țară în interiorul țării”.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Eugen, 8 august 2013
Aceste declaratii merita transcrise integral, in L. Romana, pentru ca am impresia ca..."gura pacatosului adevar graieste" . Cine are originalul. ..sa-l alăture la comentarii! Sa aveti cu totii, citeste integral
lili, 8 august 2013
Directia "nicaieri" a Romaniei nu-i de ieri de azi... e de peste 20 de ani si era aceeasi si cand din coalitia de guvernare facea parte UDMRul lui Antal Arpad... Nu l-am auzit spunand asta in anii citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.