POLITICA 10 septembrie 2015

Antal Árpád respinge acuzațiile privind refuzul de a urca tricolorul pe turla Primăriei

de Mirela Cara Dragu | 1201 vizualizări

Ziua eliberarii orasului Sfantu Gheorghe septembrie 2015 - 12

Primarul Municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, de al cărui nume se leagă scandalul pornit marți cu privire la refuzul de a ancora steagul României pe turla instituției pe care o conduce, în momentul predării Ștafetei Veteranilor, respinge toate acuzațiile care i se aduc. Pe lângă argumentul deja enunțat cu privire la imposibilitatea tehnică de a monta steagul pe acoperișul clădirii și la faptul că recepția lucrării de la constructori încă nu a fost făcută, Antal Árpád a subliniat că nu a încălcat legea în această privință. „Eu cred că legea este mai mult decât clară, spune foarte clar care sunt condițiile prin care steagurile trebuiesc arborate pe primării. Eu cred că domnul ministru de interne a fost dezinformat pentru că dânsul la un moment dat a spus că noi refuzăm să punem steagul pe Primărie, dar steagul este pe Primărie exact așa cum spune legea, cu toate că încă nu a fost preluată clădirea de la constructor. Eu cred că trebuie să aplicăm aceeași lege și în Covasna, și în Călărași. Eu m-am uitat în lege dacă este și vreo anexă unde spune că municipiul Sfântu Gheorghe face excepție de la aceste prevederi. Nu am găsit acest lucru”, a spus edilul.

Întâlnire cu Mircea Duşa pe tema steagurilor

Antal Árpád a afirmat totodată că a discutat telefonic pe marginea acestui subiect cu ministrul Apărării Naţionale Mircea Dușa, cu care a stabilit o întâlnire pe tema steagurilor în cursul săptămânii viitoare. Edilul este convins că în urma acestei întâlniri se va găsi o soluție care să satisfacă toate așteptările, precum și că în Capitală există interese de alimentare a conflictului etnic din Covasna. „Eu m-am săturat de aceste circuri cu steaguri. Parcă cineva în București are acest interes pentru că, așa cum s-a întâmplat cu amenda – știți că a fost o amendă dată pentru fostul primar, care până la urmă la Strasbourg a câștigat procesul și statul român a plătit pentru fostul primar despăgubiri din cauza aceluiași steag – eu nu vreau să merg la Strasbourg, nu vreau să mă cert cu nimeni pe steaguri. Eu știu că în București există un interes mai ales la anumite televiziuni de a se face scandal pe această temă. Eu nu voi fi partener în aceste acțiuni, am treabă”, a precizat primarul. El a adăugat totodată că principalul său interes îl reprezintă buna conviețuire interetnică de la noi. De aceea, în opinia sa, lucrurile s-ar fi rezolvat mult mai simplu dacă ar fi existat un dialog prealabil pe tema arborării steagului între primărie și instituțiile implicate în organizarea evenimentului de marți. „Eu vreau ca românii și maghiarii să trăiască împreună bine și să găsim soluții care țin cont și de sensibilitățile comunității maghiare, și de sensibilitățile comunității românești. Și în acest caz, dacă exista o discuție preliminară cred că se găsea o soluție ca să nu se ajungă la această discuție și o zi întreagă, televiziuni și personaje din București să nu discute decât această problemă”, a punctat Antal, care este convins că aceste certuri nu ajută cici comunitatea maghiară, nici pe cea română.

Mai mult decât atât, primarul orașului Sfântu Gheorghe a afirmat că instituția pe care o reprezintă a sprijinit organizarea evenimentului din 8 septembrie, îndeosebi pe partea de logistică. „Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a acordat tot sprijinul și toată logistica pentru organizarea acestui eveniment. Deci am oprit lucrările, am pus steagurile în ciuda faptului că clădirea nu este preluată, noi am dat microfoanele, deci tot ce înseamnă logistică pentru organizarea acestui eveniment a fost oferită de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe”, a spus el.

În ceea ce privește acuzațiile conform cărora Primăria nu a trimis niciun reprezentant la eveniment, Antal Árpád a precizat că, dimpotrivă, pentru evenimentul de marți a fost delegat să participe din partea Primăriei un consilier PSD, care a anunțat în ultimul moment printr-un mesaj telefonic că nu mai poate participa. „A fost discutat cu un consilier de la PSD care să participe și să preia steagul și care, în ultimele zece minute, a trimis un sms și a spus că a intervenit ceva și nu mai poate ajunge la eveniment. Aici sunt niște acuzații, din păcate, care nu au nicio legătură cu realitatea. Eu am fost în concediu, doamna viceprimar era într-o delegație la București. Deci un consilier de la PSD a fost mandatat să fie prezent din partea Consiliului Local la acest eveniment să preia steagul. Faptul că în ultimele zece minute a trimis un mesaj că nu mai ajunge este o altă problemă”, a spus edilul.

Antal Árpád a negat totodată și acuzațiile de șovinism și xenofobie, precizând că această imagine i-a fost creată în mod deliberat de către diverse persoane cu interese ascunse de la București, al căror scop este învrăjbirea etniilor care trăiesc în acest spațiu. „Eu am spus la un moment dat că otrava vine din București, strică relațiile româno-maghiare la nivel de Sfântu Gheorghe, Covasna și așa mai departe. Unii au acest interes ca eu să fiu nu știu ce extremist. Vă spun sincer eu nu am nici pârghii, n-am nici presă centrală, nimic ca să contracarez aceste acuzații. Eu îmi fac treaba, știu ce las după mine după ce plec din această funcție, pentru că știu că nu am fost ales pe viață. Știu faptul că la alegerile din 2012 peste 40% dintre românii din Sfântu Gheorghe m-au votat, în condițiile în care erau patru contracandidați de naționalitate română. Deci pentru mine asta contează. Românii din Sfântu Gheorghe mă interesează și nu realizatorii TV din București”, a argumentat primarul.

Horia Grama iulie 2015

Deputatul Horia Grama: „Steagul de pe turla Primăriei nu este un simplu steag

Într-o conferință de presă pe aceeași temă, președintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a subliniat faptul că steagul de pe turla Primăriei nu este un simplu steag care se încadrează în prevederile legale, ci este un simbol. În acest sens, el a enunțat ideea că steagul, care se leagă de momentul în care Armata Română a eliberat orașul de sub ocupația horthysto-fascistă, ar fi trebuit arborat marți în timpul ceremoniei desfășurate în fața Primăriei, în ciuda interdicției reprezentanților instituției. „Am văzut o oarecare timorare, o timiditate a tuturor autorităţilor care au participat la acest eveniment, nu am înţeles de ce, dacă erau acolo de la Poliţie, Pompieri, Armată, Jandarmerie cu prefectul în frunte, de ce nu au ridicat o scară şi puneau steagul şi terminam orice discuţie. Eu cred că ar fi trebuit să se rezolve simplu, veneau cu macaraua de la ISU, luau steagul de la veterani şi îl puneau acolo şi era problema Primăriei dacă îl lasă acolo sau îl dau jos şi nu se mai făcea atâta tam-tam”, a fost de părere Horia Grama, pentru care argumentele invocate de reprezentanții Primăriei privind imposibilitatea tehnică de arborare a steagului sunt o ipocrizie. „Explicaţiile că legea nu prevede steag pe turla Primăriei, că nu am recepţionat lucrarea de la constructor, că e un paratrăsnet acolo sunt nişte explicaţii ipocrite din partea lor. Ce interpretare să dăm la opoziţia arborării steagului? Că administraţia locală, în frunte cu primarul, sunt simpatizanţi fascişti?, a ridicat Horia Grama un semn de întrebare.

Deputatul PSD a dorit să puncteze că România este un stat care le oferă minorităților drepturi depline, fiind un caz aparte în Europa și chiar în plan internațional din acest punct de vedere, iar drepturile de care beneficiază obligă minoritățile la respect față de însemnele, legile și simbolurile statului în care trăiesc. „Atitudinea asta ostilă, vă spun sincer şi atenţionez şi liderii maghiari, eu cred că face rău în primul rând maghiarilor, pentru că se creează în rândul românilor un curent de opinie defavorabil lor şi nu cred că este bine, a mai spus Grama, care rămâne optimist în privința soluționării acestei dispute, pe cale amiabilă și argumentativă, punct de vedere care se intersectează și cu cel al lui Antal Árpád.

 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
administraţia locală, în frunte cu primarul, sunt simpatizanţi fascişti?, 13 septembrie 2015
...domnul Grama este in deplinatatea facultatilor mentale, sau cand a facut aceasta declaratie, a avut cateva paharele de palinca in plus? Este cunoscut ca domnul Grama este un bun prieten cu Bachus!
stelian, 11 septembrie 2015
Solutia este una singura: DISOLUTIA!
.5, 11 septembrie 2015
nesimtitul asta a uitat ca de ziua nationala a romaniei nu a iesit in fata cetatenilor si a stat inchis in primarie?deja i se da mult prea importanta unui om care nu face decat sa umileasca romanii citeste integral
lili, 11 septembrie 2015
Lasa-ne si du-te!! Acum dupa "razboi" faci pe viteazul, de ce nu ai fost tu prezent acolo, cu scara, sa pui tu steagul pe turla primariei?! PSD este responsabil ca dupa 25 de ani vedem astfel de citeste integral
Robert, 10 septembrie 2015
Sa trezit si Horia sa mai râgâie un pic!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.