Antal Árpád, despre rolul UDMR în noul Guvern: „Nu au încredere nici PNL-iștii în PSD-iști, nici PSD-iștii în PNL-iști, deci este nevoie de o a treia forță care îi mai liniștește”
Rolul UDMR ar urma să fie unul de echilibru în noua alianță de guvernare, a explicat Antal Árpád, joi, într-o conferință de presă, când a fost întrebat despre opinia lui în legătură cu alianța pe care partidul din care face parte a făcut-o cu PSD și PNL.
Pe acest subiect, edilul covăsnean a precizat că și actuala formulă de guvernare a fost cam singura soluție rămasă.
„Președintele țării „gătește” Guvernul din „meniul” oferit de populație. Iar „meniul” oferit de populație în acest moment este format din cele cinci partide care sunt acum în Parlament: PSD, PNL, USR, AUR și UDMR. (...) Guvernul PNL-USR-UDMR nu a funcționat. Un guvern USR minoritar nu a trecut de Parlament. Un guvern UDMR minoritar nu a ajuns să fie verificat în Parlament. Altă alternativă matematică, în condițiile în care toată lumea este de acord că AUR trebuie carantinat politic, (...) nu prea mai există, decât să faci majoritate din acest „meniu” oferit președintelui de populație. (...) PNL și PSD aveau majoritate, nu aveau ei nevoie de UDMR. Din punctul lor de vedere, era important ca UDMR să fie la guvernare, pentru că nu au încredere unii în alții, la fel cum nu aveau încredere nici PNL-știi în USR-iști și viceversa. Nu au încredere nici PNL-iștii în PSD-iști, nici PSD-iștii în PNL-iști, deci este nevoie de o a treia forță care îi mai liniștește, îi echilibrează. Trebuie să mai fie oameni în Guvern care mai și muncesc. E important să fie UDMR-ul acolo”, a declarat Antal Árpád.
Acesta a spus și că important este și faptul că în sfârșit România are un guvern, pentru că nu era normal ca executivul să fie asigurat prin interimat.
„Pe bună dreptate, după alegeri, lumea a dorit, eu vorbesc în numele meu, a sperat că se va forma o coaliție de centru-dreapta. Ceea ce s-a și întâmplat. Am sperat că această coaliție va funcționa minim trei ani. (...) Majoritatea partidelor consideră că e mai bine să intre în an electoral din opoziție decât din poziția de partid la guvernare pentru că astăzi România este într-o stare în care poți aduna mai ușor voturi criticând pe cei care sunt la guvernare, decât să aduni votul arătând rezultatele tale de la guvernare. Nu cred că este un lucru sănătos, dar asta este realitatea. Este și motivul pentru care în aceste calcule politice, partidele doresc să intre în an electoral din opoziție. (...) Foarte probabil că dacă nu erau alegeri în USR PLUS și dacă nu erau alegeri în PNL, astăzi acest Guvern funcționa. (...) Nu era normal și cred că e foarte bine pentru țară că astăzi, în sfârșit, va avea un Guvern cu puteri depline. E foarte important acest lucru”, a mai declarat primarul din Sfântu Gheorghe.
Antal Árpád a subliniat în același context și că UDMR a fost recent inițiatorul a două proiecte importante: Ministerul Familiei și taxa de solidaritate. Despre cea din urmă, edilul a spus că bugetul național ar putea fi majorat cu aproximativ 7 miliarde de lei pe an, bani care ar veni de la multinaționalele care au cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro, care, dacă ar fi agreată și adoptată propunerea UDMR, ar fi nevoite să dea la bugetul țării 1% din cifra de afaceri pe an. Fondurile astfel obținute ar putea să fie investite în zona socială, a mai spus Antal Árpád, punctând și că la nivel național sunt 316 societăți comerciale pentru care s-ar putea aplica această taxă de solidaritate.
Membrii Guvernului condus de prim-ministrul Nicolae Ciucă au depus jurământul de învestitură joi, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, într-o ceremonie desfăşurată la Palatul Cotroceni.
Plenul Parlamentului a acordat votul de încredere Guvernului cu 318 voturi „pentru” şi 126 voturi „împotrivă".