POLITICA 15 ianuarie 2013

Alianţa românească pentru Covasna, ruptă de Forța Civică și PP-DD

de Monica Vrânceanu | 430 vizualizări

PSD, PNL şi PDL susţin împreună un candidat independent la Primăria Covasna, în timp ce Forţa Civică şi PP-DD au propus candidaţi proprii.

Alianţa românească pentru Covasna, ruptă de Forța Civică și PP-DDIdeea unei alianțe românești pentru alegerile locale este una veche, dar a fost lansată din nou cu ocazia organizării de alegeri pentru funcția de primar al orașului Covasna. Pornind de la premisa că un singur candidat susținut de toate partidele românești ar avea mai multe șanse de câștig în fața candidaților de la UDMR și PPMT, cei din USL au decis să strângă rândurile și să caute soluții în acest sens, încercând să se înțeleagă și cu restul formațiunilor politice. După ce au ținut secret până în ultima zi numele candidatului „comun”, liderii USL au anunțat luni că îl vor susține pe independentul Sorin Popica, om de afaceri covăsnean. În context, atât deputatul Horia Grama (PSD) cât și senatorul Marius Obreja (PNL) au susținut că s-au înțeles cu partidele românești și că vor merge pe susținerea unui independent.

Retrageri şi candidaturi surpriză

După declarațiile celor doi însă, la Biroul Electoral Covasna a apărut luni o nouă candidatură: cea a lui Constantin Holospin, din partea PDL. Candidatura a fost însă retrasă apoi, în cursul după-amiezii, situația părând că se echilibrează în favoarea comunităţii românești. Spre seară însă, a apărut o altă candidatură, cea a lui Gheorghe Tabalai, din partea Forței Civice Covasna. Ziua s-a încheiat însă și mai interesant, căci în vreme ce toată lumea știa că pentru Primăria Covasna există patru candidați, marți dimineață s-a aflat că există și un al cincilea. Acesta din urmă se numește Dumitru Papuc, din partea Partidului Poporului Dan Diaconescu (PPDD), iar candidatura sa a fost depusă luni noapte, cu câteva minute înainte să expire termenul limită.

Una peste alta, la Covasna avem în cursa oficială pentru fotoliul de primar cinci candidați, dintre care trei din partea partidelor românești și doi din partea formațiunilor politice reprezentante ale maghiarilor, așa că alianța românească a murit rapid, poate chiar înainte de a renaște, așa cum s-a dorit.

Forţa Civică – candidat pentru imagine

În vreme ce reprezentanții covăsneni ai PP-DD nu au putut fi contactați, cei de la Forța Civică și-au motivat candidatul prin faptul că așa este normal pentru un partid politic, să-și promoveze un reprezentant propriu; plus că, susțin ei, nu i-a contactat nimeni pentru o eventuală înțelegere sau alianță.

„Intenția noastră nu a fost aceea de a dezbina românii, dar Forța Civică nu a fost chemată la discuții, la negocieri. Am avut discuții cu Sorin Popica și am înțeles că el a acceptat această candidatură ca propunere din partea partidelor, însă în cele din urmă noi am ales să participăm la alegeri pentru că așa e normal să facă un partid”, ne-a declarat Gheorghe Tabalai, candidatul Forței Civice pentru Primăria Covasna şi „omul de casă” al lui Cătălin Sporea (conform unor zvonuri din zonă).

Potrivit lui Tabalai, discuțiile pe acest subiect cu restul partidelor – PSD, PNL și PDL, ar fi avut loc chiar în ultima zi a depunerii candidaturilor, astfel că cei din Forța Civică și-au pus și ei problema de a se retrage din alegeri, însă nu a fost posibil să se ia o decizie în acest sens din partea președintelui Mihai Răzvan Ungureanu. Candidatul Forței Civice a precizat însă că „de acum încolo există loc și pentru schimbări, în funcție de ce discuții, negocieri vom mai avea cu restul partidelor”.

PSD, PNL și PDL au respectat înţelegerea

Președintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, consideră că ceea ce au făcut Forța Civică și PP-DD reprezintă o acțiune „lamentabilă” și arată că nu sunt partide politice serioase.

„Se vede că Forța Civică și PP-DD nu sunt partide, nu fac politică, nu știu ce înseamnă politica. Prin susținerea unui singur candidat am vrut să trecem peste interese politice și să susținem un om capabil pentru Covasna, un bun administrator. Cei de la Forța Civică mint dacă spun că n-am discutat cu ei, sunt niște papițoi de doi bani, n-au înțeles nici ei și nici cei din PP-DD despre ce era vorba în aceste alegeri”, a punctat Horia Grama.

La rândul său, liderul PNL Covasna, Marius Obreja, consideră că ceilalți doi candidați – al Forței Civice și PP-DD nu au nicio șansă și că „doar se vor face de râs la numărarea voturilor”, dar spune că înțelege oarecum dorința acestor partide de a se promova.

„Sper că nu se va rata un prilej istoric”

Candidatul independent Sorin Popica susține că nu a avut discuții „foarte profunde” cu candidatul Forței Civice, Gheorghe Tabalai, și că singura dată când a vorbit cu acesta a fost în ziua depunerii candidaturii. Mai mult, Popica spune că nici nu-i cunoștea pe Tabalai și Papuc.

„Sper că prin candidaturile celor de la Forța Civică și PP-DD nu se va rata un prilej istoric pentru comunitatea românească din Covasna – să avem primar român în staţiune, dar cert este că fiecare vot contează. Voință politică a fost din partea partidelor mari – PSD, PNL și PDL, îmi pare rău că s-au înscris tocmai niște partide fără prea multă activitate până acum. Noi nu suntem în competiție cu UDMR în aceste alegeri, ci vrem să continuăm proiectele regretatului primar Lőrincz Zsigmond, să contribuim în mod pragmatic la binele Covasnei”, a declarat Popica.

Alegerile pentru funcția de primar al orașului Covasna vor avea loc pe 3 februarie, iar în cursă există cinci candidați: Thiesz János (UDMR), Malnasi Levente (PPMT), Sorin Popica (independent susţinut de USL şi PDL), Gheorghe Tabalai (Forța Civică) și Dumitru Papuc (PP-DD).

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.