POLITICA 29 august 2011

„Sic”-ul a murit înainte să se nască. Moneda nimănui

de Monica Vrânceanu | 515 vizualizări

Nici UDMR, nici PCM nu îşi asumă paternitatea monedei despre care se spune că ar vrea să fie introdusă în Secuime

În urmă cu câteva zile a fost anunţată înfiinţarea unei noi modalităţi de plată în Secuime, la baza căreia ar urma să stea o cooperativă bancară ce ar emite bonuri valorice sub denumirea „Sic”. Iniţiatorul proiectului a fost un anume Eltes Zoltan Imre, acesta declarând că alături de 150 de susţinători ar urma să înfiinţeze Banca Cooperatistă Europeană Siculorum – BES, modelul fiind o bancă regională elveţiană. Potrivit lui Eltes, primul pas ar fi emiterea, în 2012, a unor file de cec, pe care ar urma să fie imprimate personalităţi ale Secuimii.

Eltes a explicat că această filă de cec - numită “Sic”, prescutarea de la “Siculorum - BES Bank” – va avea valoarea de 100 de euro, statului roman i se vor plăti taxe în lei, iar membrii cooperativei vor putea procura câte 40 de “sici”.  Potrivit lui Eltes, acest sistem ar putea duce la prosperitate pe timp de criză, existând, se pare, astfel de modele în Spania şi Germania.

Eltes a mai spus că “sic”-ul ar urma să circule în paralel cu leul în Secuime, subliniind că nu se doreşte scoaterea din circulaţie a monedei naţionale.

După lansarea acestor informaţii la nivel naţional, Eltes Zoltan Imre şi susţinătorii săi s-au întâlnit sămbătă la Tuşnad; aici însă nu a fost permis accesul presei, iar autorităţile locale au declarat că nu cunosc detalii despre cele discutate, noi comentarii din partea celor ce doresc lansarea “sic”-ilor nici nu au mai apărut.

UDMR şi PCM nici n-au auzit de Eltes

În judeţul Covasna, liderii politici maghiari neagă cu vehemenţă apartenenţa lui Eltes la UDMR sau Partidul Civic Maghiar (PCM). Mai mult decât atât, politicienii susţin că nici nu au auzit vreodată de acesta înainte la lansarea ideii cu “sic”-ii.

Liderul UDMR Covasna, Tamas Sandor, a declarat că nu-l cunoaşte pe Eltes însă a apreciat că după ce a văzut o listă a aşa-zişilor săi susţinători, listă pe care existau nume mai mult sau mai puţin apropiate celor din PCM, are mari rezerve în ceea ce priveşte seriozitatea întregului demers. Pe de altă parte, Tamas Sandor a admis că ideea în sine, dacă ar fi pusă în practică aşa cum trebuie, ar putea da un rezultat foarte bun.

“Exemplele bune din alte părţi ale Europei precum Germania, Elveţia sau Austria, spun că în vremuri de recesiune această nouă “monedă” ar putea deveni mai tare decât moneda naţională”, a declarat Tamas Sandor.

Preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a negat apartenenţa lui Eltes sau a susţinătorilor acestuia la PCM şi a subliniat că formaţiunea pe care o reprezintă nu are niciun amestec în întreaga poveste. Mai mult, Kulcsar a spus şi el, ca şi Tamas, că nu îl cunoaşte pe Eltes Zoltan Imre şi a adăugat că din câte a reuşit să afle în aceste ultime zile acesta ar fi “un neserios”.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Primar_la_Hetea, 30 august 2011
Frumoasa bancnota, maine printez cateva si ma duc la cumparaturi :-)
LESUCA DIN HETEA, 30 august 2011
SA LE FI VENIT MINTEA LA CAP? NU CRED,MAI BINE ZIS NU AU NICI UN GHISEFT DE ACI.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.