METEO 19 martie 2013

Încălzirea globală cu doar 2 grade Celsius va duce la apariţia frecventă a super-uraganelor

de Covasna Media | 646 vizualizări

O încălzire cu doar 2 grade Celsius a temperaturii pe Pământ ar atrage după sine o multiplicare a numărului uraganelor de mare putere, conform unui studiu climatologic danez dat publicităţii luni, în SUA, transmite AFP.

'În cazul în care temperatura creşte cu 1 grad Celsius, frecvenţa producerii uraganelor extreme va creşte de trei până la patru ori, iar dacă temperatura medie a planetei ajunge să fie cu 2 grade Celsius mai ridicată, vorbim de un factor de multiplicare de peste 10 ori mai mare', explică Aslak Grinsted, de la Institutul Niels Bohr din cadrul Universităţii din Copenhaga, coordonatorul acestui studiu bazat pe un model de predicţie a evoluţiei climaterice globale, scrie Agerpres.

'Acest lucru înseamnă că la fiecare 2 ani ne vom confrunta cu un uragan cel puţin de puterea lui Katrina, în locul unei ameninţări de o dată la 20 de ani, ca până în prezent', a mai adăugat el.

Katrina, un uragan de nivelul 5 de forţă (cu vânturi de peste 280 km/h.) a devastat în 2005 oraşul New Orleans şi reprezintă cel mai costisitor dezastru natural din istoria SUA.

'Modelul de evoluţie climatică folosit de noi indică o dublarea a frecvenţei de producere a uraganelor de tipul lui Katrina la o creştere a temperaturii medii globale cu doar 0,4 grade Celsius', a explicat cercetătorul danez.

Acest studiu a fost publicat în ultimul număr al revistei Proceedings of the National Academy of Science.

Distribuie articolul:  
|

METEO

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.