METEO 27 ianuarie 2011

Ger de crapă pietrele!

de Andreea Dabija Kelemen | 528 vizualizări
Cele mai scăzute temperaturi din acest an au fost înregistrate ieri dimineaţe la Întorsura Buzăului. Conform meteorologului de serviciu Ciprian Bularca, la ora 7.30 au fost indicate minus 25,5 grade Celsius. A fost de asemenea o dimineaţă geroasă şi pentru locuitorii din Miercurea Ciuc, unde temperatura a fost de minus 25 grade Celsius, iar termometrele din Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc şi Braşov au indicat minus 22

Cele mai scăzute temperaturi din acest an au fost înregistrate ieri dimineaţe la Întorsura Buzăului. Conform meteorologului de serviciu Ciprian Bularca, la ora 7.30 au fost indicate minus 25,5 grade Celsius.

A fost de asemenea o dimineaţă geroasă şi pentru locuitorii din Miercurea Ciuc, unde temperatura a fost de minus 25 grade Celsius, iar termometrele din Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc şi Braşov au indicat minus 22 grade Celsius.

Aproximativ 500 de locuinţe din Întorsura Buzăului sunt racordate la centrala pe rumeguş a oraşului. Oamenii sunt mulţumiţi de confortul termic oferit de centrală, şi cu toate că preţul gigacaloriei a fost majorat la sfârşitul anului trecut, de la 87,87 lei cu TVA la 114,44 lei cu TVA, preţul se situează sub cel naţional de referinţă. Restul locuinţelor sunt încălzite pe lemne, însă mulţi dintre cetăţeni au epuizat stocul de lemne şi se văd nevoiţi să mai achiziţioneze câţiva metri cubi pentru a trece iarna cu bine. În ceea ce priveşte costul metrului de lemne în zonă, întorsurenii nu se plâng, fiind bucuroşi că preţul nu depăşeşte 100 de lei metrul.

„Avem câteva persoane vulnerabile, localnicii cu probleme sociale vor fi vizitaţi în timpul zilei de către angajaţii Primăriei, pentru a ne asigura că aceştia au lemne suficiente pentru a încălzi locuinţele”, a declarat primarul Leca Băncilă.

„E frig, dar suntem obişnuiţi! Eu stau la casă şi mă încălzesc făcând focul în sobă. Avem trei camere, pentru încălzirea lor am consumat până acum 3 care cu lemne. Ce să facem, în casă nu putem sta fără foc! Un avantaj al nostru este că iarna nu cumpărăm butelie, mâncarea o pregătim pe sobă, iese şi mai bună”, a spus Mihaela Mititiuc, 57 ani.

„Din toamnă până acum am consumat 15 metri de lemne, iar acum am cumpărat alţi 15 metri. Am găsit la un preţ bun metrul, 90 de lei. Cu toate că facem foc non-stop acum că e gerul mare, în casă temperatura nu se ridică mai mult de 22 grade Celsius”, a declarat Virginia Bocîrnea, 61 ani.

O altă întorsureancă, Georgeta Ciobanu - 38 ani spune: „La cât de frig e acum, facem focul non-stop! Avem trei sobe în casă, până acum am consumat 15 metri de lemne, asta e, decât să îngheţăm...”

„Am auzit dimineaţa la radio că au fost minus 25 de grade, ger mare. Noi încălzim trei camere cu trei sobe, până în momentul de faţă am luat 10-12 metri de lemne, dar sigur nu o să ne ajungă, trebuie să mai cumpărăm”, ne-a spus şi Gheorghe Arnăut, de 54 ani.

„Stăm la casă, avem 2 camere pe care le încălzim cu o singură sobă. Anul ăsta nu m-am încadrat la ajutorul de căldură, ne descurcăm foarte greu. Nu ştim dacă ne ajung cei 7 metri de lemne pe care-i avem de la începutul iernii, sigur trebuie să mai cumpărăm. E tare greu şi tare frig!”, a spus Ana Baciu 73 ani.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie, vremea va rămâne geroasă în următoarele zile, în special noaptea şi dimineaţa şi în timpul zilei în depresiunile din Transilvania.

În anul 2005, întorsurenii au îngheţat de frig într-o noapte de februarie, la temperaturi de minus 37 de grade Celsius. Evenimentul a fost înregistrat drept cea mai geroasă noapte din istoria staţiei de meteo întorsurene, inaugurată acum 72 de ani.

Distribuie articolul:  
|

METEO

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.