METEO 21 iunie 2013

Cum va fi vremea în weekend

de Covasna Media | 556 vizualizări

Sfârşitul de săptămână vine cu temperaturi caniculare în mare parte din ţară, însă, local, pot apărea furtuni însoţite de vânt şi grindină. Totuşi, de săptămâna viitoare temperaturile vor mai scădea puţin, iar ploile îşi vor face apariţia mai în toate zonele.

Vineri ne aşteaptă în continuare o vreme călduroasă în majoritatea zonelor, local caniculară după-amiaza în vest şi în sud-vest, iar maximele termice, la umbră, se vor situa între 26 de grade pe litoral şi 36 de grade în Câmpia de Vest. Şi în această zi vorbim despre un disconfort termic accentuat, indicele temperatură-umezeală va atinge şi depăşi uşor pragul critic de 80 local în regiunile vestice, pe arii restrânse în sud şi centru şi izolat în rest. Soarele domină cerul, dar în partea a doua a zilei, va lăsa loc şi norilor ce aduc ploi de scurtă durată, cu tunete, fulgere şi rafale de vânt local în zona de munte şi pe alocuri în vestul, nord-vestul şi centrul ţării. Izolat este posibil să cadă grindină, iar ploile pot avea caracter torenţial.

Sâmbătă, vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a ţării, caniculară după-amiaza pe arii restrânse în sud şi sud-vest. Indicele temperatură-umezeală va atinge şi depăşi uşor pragul critic de 80 al disconfortului termic în cea mai mare parte a Banatului şi a Olteniei, local în Crişana şi Muntenia şi izolat în sudul Moldovei. Cerul se înnorează în vestul, nordul şi parţial în centrul ţării, precum şi în zona de munte unde, mai ales în partea a doua a zilei şi noaptea, local vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Este posibil să cadă şi grindină. Celelalte zone ale ţării vor avea parte de o zi însorită şi lipsită de precipitaţii. Amiaza vine cu temperaturi de la 27 de grade pe litoral până la 36 de grade în sud-vest.

Vremea va fi în continuare călduroasă în cea mai mare parte a ţării şi pe parcursul zilei de duminică, în special în regiunile sudice, unde după-amiaza pe arii restrânse va fi caniculă. În majoritatea regiunilor, cerul se acoperă din când în când de nori şi local, mai ales în partea a doua a zilei, vor aduce averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Ferite de astfel de fenomene vor fi in schimb, zonele din sud-estul şi din sudul extrem, unde soarele domina cerul, iar ploile de scurtă durată vor fi posibile doar izolat. Temperaturile maxime vor avea valori de la 27 de grade în regiunile nordice până la 36 de grade în Lunca Dunării.

Deşi luni valorile termice vor marca o uşoară scădere în majoritatea regiunilor, în special în cele vestice, vremea va fi călduroasă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 26...27 de grade în Dealurile de Vest şi 35 de grade în sudul extrem al Munteniei. De marţi în schimb valorile de temperatură vor scădea treptat în toate regiunile. La începutul săptămânii viitoare ploile de vară, cu tunete, fulgere şi vânt mai alert îşi fac apariţia în vestul şi în nord-vestul, iar spre mijocul săptămânii se extind în toată ţara.

Vremea la mare este pentru cei care se află vineri pe litoral motiv de bucurie, pentru că soarele este în perfectă colaborare cu briza uşoară de la malul mării, aşa că temperaturile de 26-28 de grade de la orele prânzului vor fi ideale pentru încă un strat de bronz. Atenţie însă, nu uitaţi de cremele de protecţie. Reînnoiţi stratul de cremă de câte ori ieşiţi din apă, chiar dacă cele 25 de grade din apă par răcoroase, de fapt soarele arde serios. Mai mult, în weekend, vremea va fi încă şi mai caldă. Maximele urcă şi la 31 de grade, iar apa mării e deja mult mai amabilă cu turiştii, potrivindu-şi termostatul spre 26 de grade Celsius. E drept, duminică nu e exclus să cadă şi ceva ploi în trecere peste plaja nordică de la malul Mării Negre, dar nu suficiente cât să strice o vacanţă pe litoralul românesc.

Vreme de tricou şi la munte. Vineri trec şi câţiva nori în fugă peste crestele montane, dar nu se îndură să scape ploi decât spre după amiază, când vin cu toată pleiada de fenomene din dotare: descărcări electrice, vânt sprinten şi poate chiar ceva grindină. Şi dacă tot aţi hotărât să vă bucuraţi de aer curat de munte, insistaţi şi peste weekend. Vremea rămâne caldă şi ploile tot spre înserat reapar, ca şi duminică.

Căldura nu slăbeşte nici vineri în partea centrală a ţării, unde mercurul în termomemetre se avânta spre parcul caniculei în centrul şi sud-vestul regiunii. 34 de grade vor arăta termometrele la umbră, sâmbătă după-amiaza în Târgu Mureş şi Alba Iulia, unde disconfortul termic se va afla la cote ridicate. Ceva mai răcoare, dacă se poate spune aşa, va fi în depresiuni, unde sunt anunţate maxime termice de 30 de grade, valori cu 7 grade peste normalul perioadei. Soarele domină cerul, dar în orele amiezii se înmulţesc norii ce aduc pe ici-pe colo ploi de scurtă durată cu descărcări electrice şi vânt mai alert.

Şi în nord-vest vremea este călduroasă, mai ales că în Oradea termometrele vor indica şi 35 de grade la umbră, în timp ce în rest vor fi valori de 33...34 de grade. În orele amiezii îşi fac apariţia câţiva nori ce scutură ploi de vară, cu tunete şi fulgere, aşa că pe fondul umezelii mai ridicate din aer disconfortul termic este ridicat.

În regiunile vestice canicula nu slăbeşte. Şi vineri amiaza vine cu 35 ....36 de grade şi disconfort termic accentuat. Ploile se arată şi ele spre seară, însoţite de descărcări electrice şi intensificari ale vântului.

În Oltenia, temperaturile mai cresc şi se apropie de pragul caniculei, asta pentru că termometrele vor arăta 34 de grade în aproape toată regiunea. Însă umezeala din aer este suficient de ridicată, astfel că starea de disconfort termic se accentuează din nou. Pe la deal se înmulţesc norii şi scutură averse cu tunete şi fulgere.

Muntenia se mai încălzeşte puţin, aşa că putem vorbi deja de vineri de atingerea pragului critic de 80 al disconfortului termic, în special în Lunca Dunării, deşi temperaturile nu trec de 32....34 de grade. Soarele ţine agenda zilei, dar lasă loc câtorva nori, în special pe la deal. Aceştia scutură ploi de scurtă durată şi descărcări electrice.

În sud-est se anunţă o zi însorită şi caldă cu 32...33 de grade în termometre, după-amiază, la umbra. Pe litoral însă, datorită influenţei moderatoare a apei mării, mercurul în termometre se opreşte la 26....27 de grade.

Vineri, este cald şi în Moldova, soarele domină cerul şi doar prin zona deluroasă, izolat, îşi fac apariţia câteva ploi după-amiază. Maximele termice pleacă de la 30 de grade în Bucovina şi ajung la 33 de grade în extremitatea sudică a regiunii.

Distribuie articolul:  
|

METEO

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.