METEO 25 noiembrie 2013

A venit iarna în România. Vezi zonele cu circulaţie îngreunată din cauza zăpezii

de Covasna Media | 645 vizualizări

Circulaţia rutieră spre şi în staţiunea Harghita Băi se desfăşoară cu dificultate din cauza ninsorii viscolite, mai mulţi şoferi care au rămas cu maşinile blocate în zăpada fiind ajutaţi de jandarmii montani. Probleme în trafic din cauza zăpezii au fost şi pe Transalpina, unde zăpada a atins şi un metru înălţime şi un şofer a rămas blocat în nămeţi. E viscol şi în Pasul Tihuţa, cei care nu au maşinile echipate de iarnă au fost traşi pe dreapta de poliţişti.

În Harghita a început să ningă luni dimineaţă, stratul de zăpadă de pe drumurile naţionale din judeţ ajungând până la 5 centimetri în pasuri şi trecători.

„Ninge pe tronsoanele aflate în zonele montane înalte din judeţ, pe DN 12C în zona Lacu Roşu, pe DN 13A Miercurea Ciuc – Odorheiu Secuiesc, în zona trecătorii Harghita, pe DN 13B Gheorghieni – Praid, în Pasul Bucin şi pe DN 15 Topliţa – Borsec, la Vârful Creanga. Stratul de zăpadă depus pe carosabil variază între un centimetru şi 5 centimetri, iar utilajele de deszăpezire acţionează pe sectoarele afectate de ninsori, pentru degajarea zăpezii de pe carosabil”, a spus şeful Secţiei Dumuri Naţionale Harghita, Cătălin Romanescu.

Traficul se desfăşoară cu dificultate pe DJ 138 A, care face legătura între DN 13 A şi localitatea Harghita Băi, singurul drum de acces către staţiune, zăpada de pe carosabil depăşind zece centrimetri.

Mai multe maşini care nu au fost echipate cu lanţuri au derapat şi au rămas blocate în zăpadă. Jandarmii montani de la postul Harghita Băi au intervenit pentru a ajuta şoferii care au rămas blocaţi în zăpadă.

„Aici, în Harghita Băi, toţi hotelierii şi cabanierii suntem pregătiţi să ne primim turiştii, pentru noi este o bucurie că a nins, toată vara am pregătit pârtiile de schi, avem peste 7.000 de metri amenajaţi ca pârtii, dar, din păcate, drumarii noştri nu au auzit de la radio sau de la televizor că o să ningă în această săptămână şi nu au intervenit deloc, de astăzi de dimineaţă, să cureţe drumul”, a declarat Kristaly Peter, proprietarul unei cabane, a mai multor pârtii şi a unui parc de aventură în staţiune.

Pe Transalpina, un şofer a rămas blocat în zăpadă. A ignorat faptul că drumul e închis circulaţiei. Nămeţii au şi un metru în zonă. Deşi a fost de meserie drumar, bărbatul a sunat disperat la salvatori să-l scoată din viscolul de la 2300 de metri altitudine, unde temperatura resimţită ajungea chiar şi la -23 de grade Celsius.

La Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, stratul de zăpadă a atins 44 de centimetri.

În Pasul Tihuţa se circulă deja în condiţii de iarnă, iar poliţiştii verifică dacă şoferii au maşinile echipate.

Tot din cauza ninsorilor din ultimele ore, salvamontiştii sibieni au închis, începând de luni, traseele turistice din Munţii Făgăraşului care urcă de la altitudinea de 1.500 de metri spre creastă, din cauza pericolului de declanşare de avalanşe. Traseele turistice din Munţii Făgăraş vor rămâne închise până când va fi zăpadă.

Distribuie articolul:  
|

METEO

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.