LIFESTYLE 18 noiembrie 2019

Zmeura și prunele, „regine” în Competiția Pălincilor

de Iulia Drăghici - Taraș | 2070 vizualizări

„La anul, dacă triplăm numărul de participanți, atunci o să fim cineva în Europa”, spun organizatorii 

Pălinca din zmeură culeasă din pădurile harghitene și cea din prunele adunate dintr-o cultură ecologică din Ozun au fost „încoronate” regine în Competiția Pălincilor. Festivitatea de premiere a avut loc vineri seara, în sala de conferințe a Hotelului „Fidelitas” din Sfântu Gheorghe. 

În concurs s-au înscris 93 de producători din Covasna, Harghita și Mureș, care au predat spre jurizare 201 pălinci. Dintre acestea, 28 au obținut medalii de bronz, 42 medalii de argint și 39 medalii de aur. Totodată, fiecare participant a primit o fișă de evaluare în care s-au enumerat punctele forte și eventualele deficiențe ale produsului înscris la concurs, pentru că, în definitiv, scopul evenimentului, potrivit organizatorilor, a fost de a crește calitatea pălincilor produse în județ, de a încuraja consumul responsabil de alcool,  dar și de a-i promova pe producătorii talentați.  

Astfel, titlul „Cea mai bună pălincă de prune din Ținutul Secuiesc” a fost obținut de „licoarea tare” produsă de Kovács Ferenc din Ozun. Acesta a spus, în cadrul ceremoniei de premiere, că fructele din care a făcut această pălinca provin din culturi ecologice, cu produse care nu au „văzut” fungicid sau insecticid. 

Și câștigătorii ediției, János A. Előd și Vass Csongor din Delnița, județul Harghita, care au plecat acasă cu titlul de „Cea mai bună pălincă din Ținutul Secuiesc” spun că „secretul” constă în alegerea fructelor de calitate. 

Suntem prieteni de 30 de ani și de cinci ani am început să facem pălincă. Dacă la început era un hobby, în ultimii trei ani ne-am perfecționat. (...) Dacă acum câțiva ani ne-am orientat la fructe ieftine, acum, la ora actuală deja suntem foarte pretențioși. (...) Zmeura este un fruct destul de scump și tocmai din acest motiv încercăm să scoatem maximul astfel încât chiar și un om care nu se pricepe la pălinci, chiar și la prima mirosire, gustare să își dea seama din ce fruct este făcută”,  ne-au spus câștigătorii, care ne-au precizat că s-au înscris în concurs cu 22 de mostre de pălinci, printre care s-au găsit și cele din prune, gutui, piersici, caise, căpșuni și altele. 

În concurs au mai fost înscrise și alte tipuri de pălinci, ca de exemplu de mure, brad, afine, măr, soc, cireșe, coacăze negre, pere, scoruș de munte, vișine, struguri, tescovină, dovleac, iar printre mostre s-a găsit și rachiul de cidru de mere. 

Președintele juriului, Dezső Tibor ne-a spus că jurizarea s-a făcut în orb și că Pălinca Anului a fost aleasă dintre cele care au obținut medalie de aur. 

Zmeura a luat mai mult decât jumătate dintre cele 30 și ceva de pălinci de aur. E perfect făcută. E o mândrie pentru că e o raritate, este din zona noastră, deci fructele nu au fost aduse din import”, ne-a spus degustătorul autorizat. 

La rândul lor, organizatorii s-au declarat încântați de reușita evenimentului și au reiterat faptul că anul viitor va avea loc o nouă ediție. 

Suntem mulțumiți pentru că, în primul rând, au participat foarte multe persoane. Asta înseamnă că ideea pe care am avut-o încă de acum doi, trei ani, este foarte bună pentru că sunt foarte mulți oameni care fac pălincă”, a declarat vineri, pentru Observatorul de Covasna, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor. 

Trebuie să continuăm, neapărat. Nu am crezut că va fi o receptivitate atât de mare din partea persoanelor din cele trei județe. Am văzut că după seara asta putem să punem bazele unei comunități care apreciază pălinca de calitate, care lucrează foarte mult și din timpul liber să dezvolte latura aceasta. (...) Pălinca de bună calitate este parte a turismului, parte a ospitalității specifice regiunii și trebuie să evoluăm și să oferim pălinci de foarte bună calitate tuturor turiștilor care ajung aici, ca să și revină”, ne-a spus și vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Grüman Róbert.  

Competiția Pălincilor își deschide înscrierile pentru toată țara

Organizatorii evenimentului au spus și că, având în vedere calitatea de anul acesta a evenimentului, una de încercare – denumită ediția zero, pentru prima ediție oficială de concurs de anul viitor se are în vedere lansarea invitației către participanți din toată țara, dar și pentru firme/distilerii.  

E o surpriză imensă. Și numărul de participanți și calitatea mostrelor au fost peste așteptări. Fiind primul concurs, primul an, a fost un concurs perfect organizat. La anul dacă triplăm numărul de participanți, atunci o să fim cineva în Europa. (...) Anul acesta am vrut să testăm ce putem noi să facem. M-au sunat și din Chișinău că vor să ne trimită. Le-am spus că anul acesta am avut un concurs numai zonal și că anul viitor îi vom aștepta cu drag. Pentru anul viitor sper să avem un eveniment mult mai deosebit, ceva ce lipsește în România”, a încheiat președintele juriului, Dezső Tibor. 

Concursul a fost organizat de Consiliul Județean Covasna și Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna.

Sursă foto: Kocsis B. János

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.