Ziua Mondială a Fotografiei, sărbătorită la nivel înalt în Sfântu Gheorghe
Ziua Mondială a Fotografiei a fost marcată într-un mod inedit în municipiul Sfântu Gheorghe. Sâmbătă, 19 august a.c., în Piața Libertății, a avut loc vernisajul expoziției de fotografii de natură „Vânătoare fără sânge”. Aceasta cuprinde 623 de imagini retroiluminate, acoperind 333 de metri pătrați de sticlă cu un total de 70.000 de lumini LED. Expoziția este unică prin detaliile alese și prin tehnica folosită de autorul Máté Bence, originar din Ungaria, unul dintre cei mai de succes fotografi de natură din lume. Acesta a câștigat numeroase premii, printre care, cel mai important, „BBC Wildlife Photographer of the Year 2010”, la Londra, un titlu considerat „Oscarul fotografiei de natură”.
Evenimentul a scos din case, sâmbătă seara, mulți adulți și copii și a creat o atmosferă plăcută, specifică unui mare oraș turistic din Occident.
Au fost prezenți, printre alții, primarul municipiului Antal Árpád, directorul Asociației „Vadon”, Demeter János și, desigur, fotograful Máté Bence.
Antal Árpád a spus, în cadrul evenimentului, că aducerea expoziției în Sfântu Gheorghe este o premieră națională și poate fi considerată un mare noroc pentru locuitori, dar nu numai.
„Nu doar pentru că este Ziua Mondială a Fotografiei, ci și pentru că suntem martori la o premieră națională în Sfântu Gheorghe, ne putem numi foarte norocoși pentru că, timp de câteva săptămâni, lumea animală se va muta la noi în țară, pentru prima dată, prin obiectivul lui Máté Bence. Piața noastră centrală nu a mai găzduit niciodată o expoziție de o asemenea anvergură. (...) Cred că Máté Bence nu are nevoie de nicio prezentare, deoarece s-a făcut remarcat în întreaga lume prin fotografiile sale uluitoare. În 2010 a câștigat, la Londra, premiul «Fotograful de natură al anului», considerat «Oscarul» fotografiei de natură. (...) Fotografiile vorbesc de la sine și sunt minuni individuale, capturând un moment a cărui amprentă devine eternă. Expoziția este bogată în culori și specii și prezintă animale din Ungaria, România, Africa și America Centrală într-o mare varietate de situații. Plimbându-te printre fotografii poți descoperi specii care trăiesc în pădurile noastre, dar pe care nu ai niciodată ocazia să le vezi de aproape în asemenea situații. Sunt mândru că Sfântu Gheorghe găzduiește această expoziție de amploare și îi mulțumesc lui Máté Bence și Asociaței «Vadon» pentru că au făcut-o posibilă”, a spus primarul Antal Árpád.
Ideea de a aduce expoziția în Sfântu Gheorghe îi aparține directorului Asociației „Vadon”, Demeter János, care a spus că de când a văzut-o într-un oraș din Ungaria, în urmă cu aproximativ cinci ani, și-a dorit să ofere această bucurie și comunității covăsnene, dar nu numai.
„Un astfel de eveniment este o sărbătoare adevărată. Este o sărbătoare pentru Sfântu Gheorghe, pentru județul Covasna, pentru Ținutul Secuiesc și, sunt convins, și pentru întreaga țară. Este o sărbătoare pentru toți cei care iubesc și protejează natura și valorile ei, care iubesc frumosul, care sunt dispuși să remarce minunatele opere create de natură. Eu, ca mulți alții, cred că l-am cunoscut pe Máté Bence mai târziu decât i-am cunoscut fotografiile. Când i-am văzut pentru prima dată fotografiile mi s-a conturat deja un plan sau, mai la modă, un proiect. Acest proiect era ca eu să fac fotografii la fel de bune ca cele ale lui Máté Bence. Din motive obiective, ulterior am renunțat la acest proiect, dar apoi, cândva acum cinci ani, am văzut această expoziție în parcul castelului regal din Gödöllő și am decis că nu voi avea odihnă până când nu voi aduce această expoziție la Sfântu Gheorghe. Între timp, pandemia și alte lucruri au întârziat proiectul, dar apoi în octombrie anul trecut, împreună cu domnul primar am convenit să aducem expoziția la Sfântu Gheorghe anul acesta. Iar acum, după multă muncă de organizare, avem, în sfârșit, acest spectacol unic, care sper că va fi o experiență de neuitat pentru mulți copii și adulți. Lucrările lui Máté Bence nu arată doar lumea minunată a naturii, ci ne învață să vedem lumea, să observăm numeroasele minuni pe lângă care trecem pur și simplu. A vedea și a fi văzut este adevărata misiune a unui fotograf de natură, iar Máté Bence o face foarte bine, într-o manieră specială”, a împărtășit celor prezenți, Demeter János.
Totodată, a luat cuvântul fotograful Máté Bence, care a mulțumit autorităților pentru oportunitatea de a expune munca sa de 18 ani, pentru prima dată în România. Este a 12-a locație, după alte 10 în Ungaria și una în Strasbourg. El a spus că primește solicitări săptămânal de la alte primării pentru expoziție, dar acestea se răzgândesc atunci când află despre câtă muncă presupune montarea panourilor și sticlelor cu fotografii care se transportă în două mari camioane. În ultimul an și jumătate, doar autoritățile din Sfântu Gheorghe au acceptat să-și asume un proiect de asemenea anvergură.
Expoziția poate fi admirată până pe 24 septembrie. Se recomandă vizitarea după orele apusului pentru că atunci fotografiile sunt mai bine puse în valoare.
Pentru cei care doresc să afle mai multe despre tehnica prin care au luat naștere cadrele, Máté Bence va susține o prezentare de aproximativ două ore în data de 23 septembrie a.c., în sala de festivități a Colegiului Național „Székely Mikó”. Aceasta se va desfășura cu sincronizare, deci se va putea asculta atât în limba maghiară, cât și în română.
Totodată, un interviu exclusiv cu fotograful de natură premiat internațional, oferit redacției noastre, se poate citi pe CovasnaMedia.ro.
Data vernisajului a coincis cu Ziua Mondială a Fotografiei, care este celebrată an de an pe 19 august. Această zi a fost inițiată și promovată de fotograful australian Korse Ara, în 2009. În anul următor a fost organizată prima galerie la nivel mondial, găzduită on-line, unde au fost expuse 270 de fotografii, site-ul înregistrând vizitatori din peste 100 de ţări, potrivit agerpres.ro.