LIFESTYLE 12 ianuarie 2016

Un comportament la fel de periculos ca fumatul

de Covasna Media | 524 vizualizări

Mai multe studii având ca subiecţi oameni peste 60 de ani au arătat de-a lungul vremii că socializarea îţi poate prelungi viaţa. Acum oamenii de ştiinţă au realizat o nouă cerce­tare cu subiecţi mai tineri.

Concluzia a fost că socializarea te fe­reşte de boli grave, iar singurătatea poate fi la fel de periculoasă ca fumatul pentru organism, arată The Guardian.

Cercetătorii au ana­lizat datele dintr-un sondaj american reali­zat la nivel naţional şi au comparat nivelul de socializare cu tensiunea arterială, indicele de masă corporală şi nivelul proteinei C reactive (care arată gradul de inflamaţie din orga­nism).

Oamenii de ştiinţă au întrebat, printre altele, cât de des se văd respondenţii cu familiile lor, cât de apropiaţi au fost de mama, de prietenul cel mai bun şi ce relaţie au cu partenerul de viaţă.

Studiul a relevat că relaţiile sociale au scăzut riscul de a dezvolta anumite boli în diferite etape ale vieţii.

În adolescenţă, izolarea socială a crescut riscul de a avea un nivel mărit al proteinei C reactive. În prima fază ca adult, atunci când oamenii interacţionează mai mult la locul de muncă sau şcoală, socializarea îi protejează de obezitate.

Kathleen Mullan Harris, unul dintre cercetători, susţine că, dacă ştii că ai pe cineva alături, asta reduce hormonii de stres, precum cortizonul sau adrenalina. Altfel, creşte riscul de hipertensiune arterială, de a avea mai multă grăsime pe talie, diabet şi boli de inimă.

Chiar dacă există oameni fericiţi singuri, cercetătorii susţin că aceştia nu sunt atât de mulţi încât să afecteze în vreun fel concluzia studiului.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.