Un comportament la fel de periculos ca fumatul
Mai multe studii având ca subiecÅ£i oameni peste 60 de ani au arătat de-a lungul vremii că socializarea îţi poate prelungi viaÅ£a. Acum oamenii de ÅŸtiinţă au realizat o nouă cerceÂtare cu subiecÅ£i mai tineri.
Concluzia a fost că socializarea te feÂreÅŸte de boli grave, iar singurătatea poate fi la fel de periculoasă ca fumatul pentru organism, arată The Guardian.
Cercetătorii au anaÂlizat datele dintr-un sondaj american realiÂzat la nivel naÅ£ional ÅŸi au comparat nivelul de socializare cu tensiunea arterială, indicele de masă corporală ÅŸi nivelul proteinei C reactive (care arată gradul de inflamaÅ£ie din orgaÂnism).
Oamenii de ştiinţă au întrebat, printre altele, cât de des se văd respondenţii cu familiile lor, cât de apropiaţi au fost de mama, de prietenul cel mai bun şi ce relaţie au cu partenerul de viaţă.
Studiul a relevat că relaţiile sociale au scăzut riscul de a dezvolta anumite boli în diferite etape ale vieţii.
În adolescenţă, izolarea socială a crescut riscul de a avea un nivel mărit al proteinei C reactive. În prima fază ca adult, atunci când oamenii interacţionează mai mult la locul de muncă sau şcoală, socializarea îi protejează de obezitate.
Kathleen Mullan Harris, unul dintre cercetători, susţine că, dacă ştii că ai pe cineva alături, asta reduce hormonii de stres, precum cortizonul sau adrenalina. Altfel, creşte riscul de hipertensiune arterială, de a avea mai multă grăsime pe talie, diabet şi boli de inimă.
Chiar dacă există oameni fericiţi singuri, cercetătorii susţin că aceştia nu sunt atât de mulţi încât să afecteze în vreun fel concluzia studiului.