LIFESTYLE 28 martie 2024

Trupe locale la Zilele Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 1071 vizualizări

Organizatorii Zilelor Sfântu Gheorghe au susținut miercuri, la Centrul Cultural Babel, o conferință de presă despre trupele locale care vor concerta pe Scena Principală a evenimentului din acest an, dar și despre festivalul de muzică stradală. În cadrul conferinţei au participat liderul Sepsi Gospel Band, Cserkész Emese, cântăreața de jazz Luiza Zan, solistul trupei Raklap, Hubbes Mátyás, și purtătorul de cuvânt al Zilelor, Erdély András.

S-a spus şi cu alte ocazii că Sfântu Gheorghe apreciază și susține trupele locale, iar o parte din acest lucru constă și în faptul că în cadrul multelor evenimente de la Zilele oraşului, organizatorii nu le oferă posibilitatea de a cânta într-un loc izolat, la ore târzii din noapte, ci pe Scena Principală și în timpul programului principal. O altă problemă este că, probabil, cel mai mare număr de muzicieni buni pe metru pătrat din Transilvania este la Sfântu Gheorghe, astfel că este o sarcină extrem de dificilă să îi selectezi pe cei care vor avea ocazia să cânte pe Scena Principală. Iată în cele ce urmează ce au ales organizatorii în acest an.

Vineri, 26 aprilie, de la ora 18:00, va concerta trupa Raklap, un grup de muzicieni tineri și cu un talent debordant. Deși media lor de vârstă este sub 18 ani, iar cei mai mulți dintre ei încă învaţă pentru bacalaureat, au produs deja cinci videoclipuri muzicale și au lansat recent primul lor album, „Alicsdmeafoldetmertleakrokszalni”. Nu este ușor de identificat stilul lor muzical, unii l-au numit „neo-psihedelic progresiv alternativ secuiesc post-punk”. Pentru ei, totul se rezumă la natura viscerală a muzicii și la performanța copleșitoare. A fost o mare onoare pentru ei să fie aleși de Kispál és a Borz în deschiderea concertului lor din Budapesta, dar nu au dispărut după aceea: în 2023 au cântat de mai multe ori pe scenele unor festivaluri și cluburi din Ungaria, iar la sfârșitul anului trecut a fost lansat un film documentar despre trupă, The Raklap Story.

„Adevărul este că am fost norocoși, am sărit mai multe trepte, întâlnind mereu oameni care ne-au ajutat. Bineînțeles, acest lucru înseamnă și riscul de a pierde lucruri, pe care încercăm cu sârguință să le compensăm, încercând să învățăm câte ceva de la fiecare în fiecare zi. Nu vrem ca muzica noastră să fie catalogată, nu vrem să fim băgați la grămadă, vrem să creăm liber” – a declarat Hubbes Mátyás, solistul trupei Raklap. 

Sâmbătă, de la ora 18:00, continuă linia Made in Sepsi, pe care Dancs Zsolt a „inventat-o” în 2021 cu scopul de a oferi formațiilor locale posibilitatea de a cânta pe Scena Principală. În 2022, au cântat zece formații locale, în 2023 au primit această ocazie trei formații „vechi”, iar anul acesta va cânta „doar” o singură formație, dar nu va fi cu mult sub numărul de participanți din anii precedenți: Sepsi Gospel Band & Luiza Zan.

Gospel-ul este un gen de muzică, dacă nu necunoscut, atunci cel puțin rar interpretat în țara noastră, iar originile sale pot fi urmărite până la sclavii africani care au fost aduși în America. În consecință, gospel (din engleză „evanghelie”, din engleza veche gödspel; göd = bun, spel = a spune) a însemnat inițial prezentarea emoțională a învățăturilor evanghelice. Faptul că este un gen relativ cunoscut în zona noastră se datorează meritelor incontestabile ale lui Cserkész Emesé, care este profesoară, cântăreață, dirijoare la Teatrul „Tamási Áron”, fondatoare a corului de femei Voces și a Snaps Vocal-Band, pentru a numi doar câteva dintre proiectele sale majore.

„Gospel este un gen captivant care radiază energie pozitivă și, la propriu – pot spune asta din exemplul meu și al fratelui meu – vindecă. Este o bucurie să cânți, o bucurie să asculți, și sperăm că concertul nostru de 75 de minute va fi pe placul tinerilor și al bătrânilor deopotrivă”, a declarat Cserkész Emese.

La ediția din acest an a Zilelor Sfântu Gheorghe, Sepsi Gospel Band va concerta alături de Luiza Zan, considerată „una dintre cele mai bune voci de jazz din România”, care s-a mutat din agitația Bucureștiului în judeţul Covasna și care consideră că gospel-ul este „cel mai dificil gen de muzică”.

„Cine vrea să cânte gospel trebuie să cunoască muzica clasică, să fie acasă în muzica bisericească, să știe jazz, reggae, pop, de toate. Dar gospelul interpretat bine are un efect minunat: așteptăm ca publicul să cânte refrenele împreună cu noi”, a spus premiatul interpret, care cântă în mod regulat la festivaluri internaționale de prestigiu.

A mai fost anunțată o singură trupă pe Scena Principală, care nu este locală, dar este din Transilvania: KnockOut din Cluj-Napoca va cânta duminică, de la ora 17:00. Înființată în 1993, formația, probabil cea mai veche trupă rock maghiară activă din România, cântă muzică transilvăneană până în măduva oaselor și a demonstrat la numeroase festivaluri din țară și din străinătate că nu degeaba a devenit una dintre cele mai populare trupe de pe scena rock maghiară transilvăneană.

(Sursa: comunicat de presă)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.