LIFESTYLE 9 iulie 2024

Expoziţie subacvatică inedită – 14 fotografii cu urşi expuse în lacul de la Dalnic

de Agerpres | 335 vizualizări

Centrul de Cercetări Subacvatice din localitatea Dalnic prezintă, în premieră, o inedită expoziţie de fotografie, având ca temă convieţuirea paşnică dintre oameni şi urşi.

Coordonatorul centrului, Szabó Kolos, a declarat, luni, pentru AGERPRES că fotografiile au fost realizate de fotograful de natură Gál László, iar expoziţia va putea fi vizitată până la sfârşitul sezonului estival, adică până în luna septembrie.

„Vernisajul expoziţiei a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, iar la acesta au participat în jur de 100 de persoane, majoritatea prieteni de-ai noştri şi membri ai clubului de scufundare. Şapte dintre ei s-au scufundat, deci au văzut expoziţia sub apă, dar ceilalţi au putut urmări imaginile pe un ecran (...) Sunt 14 fotografii împerecheate, deci 7 perechi, care prezintă pe de o parte imagini cu urşi surprinşi în oraş, iar, pe de altă parte, imagini cu urşi în mediul lor natural. Concepţia aparţine fotografului de natură Gál László, care este şi cercetător şi expert în domeniul urşilor”, a declarat Szabó Kolos.

Acesta a menţionat că a fost foarte plăcut surprins de interesul şi sprijinul obţinut pentru realizarea acestei inedite expoziţii.

„Interesant este că am primit foarte mult ajutor. Spre exemplu, am vrut să fac fotografiile pe plastic ca să reziste sub apă, dar cei de la centrul de copiere au venit cu ideea să le facem pe banner şi ne-au şi sponsorizat. Apoi m-am apucat să fac ramele cu mâna mea, însă eu nu sunt tâmplar şi nu mă pricep, dar a venit un prieten care mi-a făcut el toate ramele ca să reziste la apă. E interesant că atunci când dau startul unei idei, parcă toate energiile bune se adună”, a mai spus Szabó Kolos.

Vizitatorii expoziţiei subacvatice au şi posibilitatea de a servi o bere în barul amenajat pe fundul lacului, la o adâncime de aproape trei metri, şi de a asista la audiţii muzicale subacvatice.

Szabó Kolos a mai menţionat că lacul de la Dalnic este locul ideal pentru a scăpa de canicula verii şi de a petrece câteva zile de vacanţă, oaspeţii putând participa la cursuri teoretice şi practice de scufundări.

Centrul de Cercetări Subacvatice din localitatea covăsneană Dalnic a fost înfiinţat în urmă cu circa zece ani de tatăl lui Kolos, respectiv de Szabó Jenő, care are o experienţă de aproape trei decenii în acest domeniu. În anul 1991 acesta a lucrat cu celebrul căpitan Jacques Ives Cousteau într-o expediţie ce a avut ca scop evaluarea gradului de poluare a Dunării, iar în 2007 a lucrat cu Muzeul de Arheologie din Mangalia şi a făcut parte din echipa care a descoperit cetatea scufundată Callatis.

Szabó Jenő a avut, de-a lungul timpului, şi alte proiecte interesante, spre exemplu, în urmă cu câţiva ani, a înfiinţat o „şcoală subacvatică” pentru surdo-muţi, unde aceştia erau ajutaţi, prin intermediul audiţiilor subacvatice, să desluşească sunete şi să înveţe cuvinte. 

Foto arhivă

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.