LIFESTYLE 4 martie 2014

Semne grave care indică faptul că ai un deficit de fier

de Covasna Media | 571 vizualizări

Dacă recunoşti aceste semne pe propriul organism, atunci este cazul să creşti aportul de spanac şi de carne din alimentaţie, căci cel mai probabil suferi de deficienţă de fier.

Multe persoane, dar mai ales femeile suferă de deficienţă de fier. Cum ajungem adesea la medic doar dacă identificăm un semn, un simptom al vreunei probleme medicale, ar trebui să fim conştienţi şi de semnele deficienţei de fier. Analizele medicale interpretate de un medic ne pot ulterior spune cu cât şi cum ar trebui să creştem aportul de fier.

Oboseala

Corpul uman se foloseşte de fier pentru a genera hemoglobina, care este pigmentul respirator (pigmentul roşu), al tuturor vertebratelor, căci aceasta transportă oxigenul al fiecare celulă din organism. Deficienţa de fier este asociată cu o proastă oxigenare a ţesuturilor, iar acest lucru se manifestă printr-o stare de oboseală aparent nejustificată, cel puţin nu prin lipsa de somn. Dacă te simţi obosit aproape în permanentă şi unele activităţi simple, precum urcatul a doar două etaje, te epuizează, atunci ai putea suferi de deficienţa de fier.

Dificultăţi de concentrare

Sinteza neurotransmiţătorilor poate fi afectată la persoanele care suferă de deficienţă de fier, fapt dacă duce la scăderea puterii de concentrare.

Apatia

Starea de apatie, de dezinteres total faţă de tot ceea ce ţine de viaţă de familie, de muncă, de prieteni şi, în general, de traiul de zi cu zi este un alt simptom al deficienţei de fier apărut tot pe fondul sintezei ineficiente a neurotransmiţătorilor.

Greutatea în respiraţie

Dispneea, sau greutate în respiraţie, este un simptom al deficienţei de fier, mai ales atunci când apare din senin, fără a depune niciun fel de efort fizic. Dispneea apare tot din cauza faptului că ţesuturile organismului nu sunt oxi­genate suficient, pe fondul lipsei de fier.

Pielea neobişnuit de palidă

Fierul contribuie la formarea celulelor roşii. Însă, în cazul unei deficienţe de fier, culoare roşie devine tot mai estompată, motiv pentru care întreaga piele este mult mai palidă.

Dificultăţi în a face un antrenament de intensitate medie

Persoanele care obişnuiesc să facă sport regulat şi care constată că şi un antrenament de intensitate medie îi epuizează ar trebui să-şi ridice semne de întrebare cu privire la cantitatea de fier din organism, căci s-ar putea să sufere de o deficienţă în acest sens.

Dureri musculare

Deficienţa de fier se manifestă şi asupra musculaturii, la nivelul căreia apar dureri şi care se recuperează mult mai greu, după un antrenament.

Unghii crăpate

Deficienţa de fier poate fi vizibilă şi la nivelul unghiilor de la mâini şi de la picioare, căci acestea devin fragile şi se crapă foarte uşor.

Infecţii frecvente

Fie că este vorba de infectarea unei mici răni apărute pe fondul unei bătături la laba piciorului, fie că este vorba de o infecţie respiratorie, dacă te confrunţi cu astfel de probleme în mod constant este foarte probabil să suferi de o deficienţă de fier, care slăbeşte sistemul imunitar.

Urina cu nuanţe roşiatice

Hematuria, sau colorarea în nuanţe roşiatice a urinei, este unul dintre simptomele deficienţei de fier, care apare din cauza absorbţiei ineficiente a pigmenţilor roşii în intestine şi a „scăpării” lor în sistemul urinal.

(lyla.ro)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.